Ziua Naţională a Lecturii fără drag de lectură

Ziua Naţională a Lecturii fără drag de lectură
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Ziua Naţională a Lecturii, stabilită pe 15 februarie, este marcată de fiecare instituţie de învăţământ, de fiecare clasă, aşa cum se pricepe mai bine profesorul organizator. E minunat că se întâmplă aşa, pentru că orice prilej de a deschide o carte în faţa tinerilor şi a lectura din ea este, fără niciun dubiu, un câştig.

Însă stau şi mă întreb de ce, cu tot cu astfel de acţiuni, lucrurile nu merg în direcţia care trebuie. Generaţia mea citea. Şi nu ne împingeau părinţii de la spate. Dimpotrivă, erau supăraţi că stăteam cu romanele în mâini până dimineaţa, consumam curentul, pierdeam timpul, în loc să învăţăm pentru şcoală. Aveam chiar şi metode subversive prin care păcăleam vigilenţa părinţilor. Una era cititul cu lanterna sub plapumă. Am făcut şi eu asta, dar am rămas şocată câţi dintre prietenii mei mi-au povestit acelaşi lucru. Culmea, mama avea la rândul ei o istorie asemănătoare, dar cu lumânarea, de era să dea foc la casă. Sau ascunsul romanului în manualele de la şcoală. Când îi umpleai de mândrie pe părinţi că tu înveţi cu orele, dar, de fapt, te bucurai nestingherit de lectură.

Azi se dă vina pe tehnologie. Şi, în mare parte, lucrul acesta este adevărat. Generaţia mea nu avea alternativă de petrecut timpul decât prin lectură. Dar să fie numai ăsta motivul?

Mă uit la piticii mei de grădiniţă cum stau încremeniţi pe scaun mult peste puterile lor atunci când îi farmeci cu o carte. Una frumoasă, cu ilustraţii inspirate, cu subiecte din lumile pe care vor să le exploreze. Îmi zic: uite, digitalizaţii ăştia iubesc totuşi cărţile când sunt mici. Dar, pe undeva, pe parcurs se rupe vraja. E posibil să fie şi vina manualelor care au rămas încremenite în texte şi autori care nu mai spun nimic tinerilor din ziua de azi.  Chiar Mircea Cărtărescu a vorbit recent, la Galaţi, despre acelaşi lucru. Autorii de manuale i-au ales chiar şi lui cele mai puţin ofertante texte, abundă în clasici, care nu mai au cum atinge sensibilitatea omului modern şi nici măcar nu mai conţin nicio autoare. Pe vremuri era Hortensia Papadat Bengescu, dar a fost scoasă şi ea.

Prin urmare, alături de sărbători ale lecturii, naţionale şi internaţionale, s-ar cere neapărat o primenire a manualelor şi a programelor la literatură, mai ales cele de liceu. Pe criteriul valorii, fără discuţie, dar poate se vor alege şi nişte autori mai "prietenoşi" cu tinerii. Ei există.

Citit 1234 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2023 18:32

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de pro
    Joi, 16 Februarie 2023 12:21
    82.208.137.***
    Invatarul stie si are toate mjloacele ca sa-i faca pe elevi sa indrageasca sau sa urasca lectura.
    E valabil pentru orice disciplina de scoala.
    La limba romana, la liceu l-am avut profesor pe Virgil Nistru Tiganus. In ora in care trebuia predata "conceptia secretarului general cu privire la liter
    0
    0
  • postat de cetitor
    Joi, 16 Februarie 2023 11:34
    85.122.80.***
    Care lectură prietenoasă cu tinerii? Eventual benzi desenate sau cărți în care tot textul are linii de dialog, propoziții scurte, multe onomatopee și interjecții(ca să fie mai ușor de citit) și scris mare( ca să se termine pagina mai repede) și eventual hârtia cărții cât mai poroasă (ca să fie carte
    0
    0
  • postat de La timpuri, vremuri noi
    Joi, 16 Februarie 2023 11:29
    109.166.137.***
    Curios, pe timpul lui Ceaușescu citeam mult mai mult azi, biblioteca din casă și mai ales titlurile cărților fiind o carte de vizită pentru cei ce îți intrau în casă și chiar ne împrumutam cărțile ce nu se găseau în comerț, mai ales cărțile cenzurate. Chiar se frecventa bibliotecile, împrumutând căr
    0
    0
  • postat de paloma
    Joi, 16 Februarie 2023 00:46
    5.13.144.***
    Si acum se face lectura !!! Treceti pe langa o statie de autobuz, la un semafor si veti vedea ca se citeste, dar nu ce trebuie !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.