Ceapa mă-sii de treabă!

Ceapa mă-sii de treabă!
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Statisticienii neamului (prost era să zic, deşi nu la neam mi-era gândul) tocmai au anunţat că inflaţia din februarie (15,5%) a depăşit-o pe cea din ianuarie (15,1%), în ciuda pronosticurilor economiştilor, care anunţau scăderea creşterii preţurilor încă de la sfârşitul anului trecut.

Inclusiv Banca Naţională ne-a dat asigurări că inflaţia va înmuguri la o singură cifră încă din această toamnă, cu nouă luni mai devreme decât previziunile anterioare.

În ciuda optimiştilor victorieni, însă, socoteala de-acasă sau de la birou nu se potriveşte deloc cu cea din târg. Şi mai ales cu cea din rafturile supermarketurilor, unde prețurile alimentelor s-au umflat în februarie cu 22%, fiind unul dintre "motoarele" inflaţiei, iar "vedetele" lunii au fost zahărul, untul, cartofii, ouăle, brânza și laptele.

Să nu cumva să ziceţi ceva despre ceapa aia de 6-8 lei, că doar ne-a explicat nea Petrică acum vreo zece zile că el nici n-a simţit majorările de preţuri la alimente. Acum, na, dacă n-aş face piaţa destul de des, l-aş cam crede, că e om bătrân, sigur mănâncă mai puţin şi probabil uită des de la mână pân' la gură. Plus că ştie agricultură de pe vremea când în România se făcea porumbul ca stâlpul de telegraf (de rar, nu de înalt, nu săriţi pe mine dacă n-aţi prins bancurile comuniste) şi când alimentaţia ştiinţifică a poporului, "Biafra style", era literă de lege, că de-aia şi aveau lifturile de patru persoane limită de 320 de kilograme, fix 80 pe cap de vită furajată cu "adidaşi" de porc şi gheare de găină centenară.

Başca, "specialiştii" zilei de prin ministere (ăia peste 200 de secretari de stat care se învârt de colo-colo, pentru că se "pricep" şi la agricultură, şi la transporturi, şi la armament, şi la finanţe, ba chiar şi la turism, prin ţările calde şi ceva mai exotice, evident) ne explică docţi că triplarea preţului cepei a fost determinată de faptul că fermierii români n-au spaţii de depozitare şi marfa din marketuri vine din import. Pe înţelesul tuturor, spaţiile cu pricina au existat până acum, că doar de-aia n-a crescut preţul cepei în anii din urmă, dar femierii cei răi şi le-au demolat numai aşa de-ai dracu', ca să nu ne mai pută nouă gura a ceapă la viitoarele pupături electorale. Şi nici să ne lăcrimeze ochii la vederea dezastrului lăsat în urmă de politruci.

În market, laptele a luat-o totuşi uşor la vale, după ce s-a brânzit pierzând vremea degeaba prin rafturi, pentru că patronii din faimosul lanţ de aprovizionare cu (prea) mulţi intermediari şi samsari au început să bage la bibilică din mers cum stă treaba cu puterea de cumpărare şi economia de piaţă, chestii pe care ar fi trebuit să le ştie pe de rost când s-au băgat în afaceri ca musca-n lapte. Da' cică nu trebuie să mă enervez, că-mi creşte tensiunea şi-au dispărut medicamentele ieftine din farmacii. Ceapa mă-sii de treabă!

Citit 1310 ori Ultima modificare Marți, 14 Martie 2023 14:41

4 comentarii

  • postat de Piețarii, ne iau de fraieri ?
    Miercuri, 15 Martie 2023 15:40
    109.166.135.***
    Cine este șmecherul-speculantul, dacă azi la promoție, în Kaufland, prețul la ofertă a cepei roșii este 2,99 lei pe Kg, scăzut cu 33% din prețul vechi, de 4, 49 lei pe Kg.
    0
    5
    Raportează
  • postat de gheorghe
    Miercuri, 15 Martie 2023 15:15
    24.84.229.***
    Boicotarea afacerilor straine - ceea ce nu le place unora!
    Pe cine nu lasi sa moara - afacerile strainilor - nu te lasa sa traiesti!
    2
    3
    Raportează
  • postat de florin
    Miercuri, 15 Martie 2023 10:27
    86.124.202.***
    Petre Daea-''În acest context, ministrul Agriculturii nu a exclus faptul că sunt şi situaţii în care preţurile produselor alimentare au crescut din cauza speculei, unul dintre exemple fiind cel al cepei.''
    Cind intr-o asa zisa economie de piata vorbesti de specula ......Domnul ministru ar trebui sa raspunda la urmatoarea intrebare:de ce dupa 33 de ani de conducere capitalista a agriculturii romanesti nu avem depozite in toata tara unde producatorii sa poata depozita marfa un an de zile pina la urmatoarea recolta?Nu nu mai pentru ceapa!Pentru toate legumele care in alte tari se depoziteaza si de unde noi acum cumparam?
    Petre Daea-''Aş face apel prin intermediul dumneavoastră către toţi românii: unde văd un produs românesc să se ducă să îl cumpere şi uite aşa întărim legătura între cumpărătorul şi producătorul român şi de aici creşterea producţiei, o ofertă mai mare şi un preţ mai mic ''
    Mai ministre unde mai sunt produse romanesti acum?Si ce facem cind de exemplul marul polonez se gaseste la 2-3 lei kg iar marul romanesc la peste 5 lei kg????Ce face un roman platit cu salariu minim?Cumpara de la romani de doua ori mai scump????Daca la ceapa este specula la romani ca vind mai scump de cit polonezii este specula????Nu este specula!Aici se vede munca unui stat care asigura conditii ca producatorii lor sa ajunga pe pietele din Europa la cel mai mic pret si la cea mai buna calitate vizuala cel putin!Deficitul cu produse alimentare a Romaniei in relatia cu UE este de 3 miliarde de euro!3 MILIARDE!Politicienii romani grohaie la televizor ca Romania poate sa hraneasca 70 de milioane de oameni!Deocamdata nu poate hrani 17-18 milioane!!!
    2
    10
    Raportează
  • postat de Ceapa, preț de banane, kiwi, portocale ?
    Miercuri, 15 Martie 2023 01:48
    109.166.135.***
    Da, ceapa de la noi, parcă ar crește în palmieri, de a ajuns la preț de banane, nuci de cocos și la ce citrice mai importăm, de peste mări și țări. Și uite așa ''piețarii'' noștri autohtoni, ne împing la market să cumpărăm, ceapă din Polonia, Ungaria de ,,drag de Romania'', la market putând cumpăra ceapă la bucată și pe alese, una bucată, două, cântărite pe un cântar omologat și precis, față de piața autohtonă, cu cântare ''ciupite'', în care nu am încredere, pentru că am acasă cântar electronic precis, de masă și de mână, unde văd că am fost păcălit la greutate de ''piețarii'' noștri. Acum este monopolul produselor agricole de români dictat, dar ucrainenii, i-au spart prin preț normal, scăzut, la puterea noastră de cumpărare. Așa că ucrainenii ne-au dat ulei, mălai, făină mai ieftină, grâul, porumbul, floarea soarelui, având prețul real de piață, nu ca la noi, preț de monopol, exagerat de scump.
    3
    20
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.