Pumnul și înjurăturile fac legea în școlile de astăzi

Pumnul și înjurăturile fac legea în școlile de astăzi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

"Ou sont les neiges d'antan?", varianta adaptată la ceea ce se întâmplă astăzi în şcolile din România, ne-ar face pe toţi să ne întrebăm cu tristeţe: „Unde este învățământul de altă dată?”.

Unde sunt cei șapte ani de acasă? Unde este respectul față de școală și față de omul de la catedră? 

Toate acestea și multe alte aspecte pozitive ale învățământului de dinainte de Revoluţie, dar şi din primul deceniu de după, s-au pierdut în România Educată a prezentului de care, parcă, toţi am cam vrea să fugim. Totuși, ce a rămas din vechiul sistem? Din punctul meu de vedere, mai nimic. Nici măcar clădirile școlilor nu mai poartă amprenta vremurilor, după ce au fost, pe rând, modernizate. Totul s-a transformat! Cu pași mici pentru omenire, dar mari pentru sistemul de învățământ. Ne-am aliniat la standarde moderne. Am vrut o țară ca afară, în care elevul a devenit stăpân și profesorul supus.  Elevul, plin de drepturi, iar profesorul, un umil servitor al statului, sufocat de hârtii şi de reguli, dar fără timp şi motivaţie să devină ceea ce ar trebui să fie pentru elevii săi, adică un model. În ecuaţia învăţământului de azi, nu poţi să stresezi Măria Sa, elevul, care fie te filmează, fie vine cu mămica de mână și face reclamație… Şcoala de azi este fără teme prea multe, că este elevul obosit, fără lecții stufoase, că nu se poate concentra copilul, fără îndatoriri sau impuneri, fiindcă doar părintele are acest drept. La o școală din România „lucrului bine făcut”, un elev vine singur în clasă. Și asta după ce a băgat spaima atât în colegi, cât și printre cadrele didactice. Pe bună dreptate, părinții elevilor din clasă au refuzat să își mai lase copiii să împartă aceeași sală de curs cu el. Pentru că agresivitatea acestuia depășește capacitatea cadrelor didactice de a acționa și de a asigura siguranța celorlalți elevi, atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze. Și asta pentru că Măria sa, elevul bătăuș, s-a impus repede și a obținut supremația absolută. Nici învățătorul, directorul sau psihologul nu au reușit să o dea la pace. Nimeni nu a găsit o soluție pentru această situație bizară. Legea pumnului a primat. Copilul de nouă ani a ajuns, cu voie sau fără voie, vedetă de știri naționale. Din păcate, în școlile din România, această situație nu este unică. Peste tot, în clasele și școlile de astăzi, un asemenea elev face legea... Legea nesimțirii și a violenței obține, astfel, supremația.

Citit 2576 ori Ultima modificare Duminică, 12 Martie 2023 15:23

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de marr
  Luni, 13 Martie 2023 21:34
  86.124.201.***
  Stie asta Johanitza'n foi-de-vița , Primu' Profesor al Tarii ...da Deca ..da Abramburica , da alte turme de ministri ?
  Vorbesc de Principii si isi exprima Dorinte(eventual de Craciun) .
  Puiutii de golan au observat ca pot sa dea cu 'cioata' si nu li se întâmplă Nimic .
  Azi un Pumn ...maine o Punga cu Prafuri ...Poimaine un accident mortal cu masina pe trecere / Lovitura de Cutit .
  Ori...te pomenesti ca o sa iasa un Einstein din ei ?!
  Drepturi ?
  Eu stiu ca daca nu vrei sa respecti Regulile unui grup/societate ...n-ai ce cauta acolo .
  Daca esti cu 'Setarile' date peste cap ...ADHD sau alta problema Neurologica ... daca esti parinte responsabil , cauti ajutor Specializat / Educatie specializata , sa-l poti integra ulterior in Societate .
  Altfel , in caz de PUMN , si celalalt moare ...ii asiguri un DRUM catre PUSCARIE .
  0
  3
  Raportează
 • postat de sintem o societate civila in deriva
  Luni, 13 Martie 2023 17:22
  89.39.81.***
  nimeni nu e vinovat. nu e vinovat parintele ala care isi duce si ia odrasla cu masina desi ei locuiesc la 5 minute de mers pe jos. cu cit mai smechera masina cu atit mai bine, cu cit mai multe haine de firma are mama in parcare si asteapta odrasla cu masina smechera fata de altii, mai bine. tatii sint mai discreti ei prefera sa stea tacuti in limuzine sau parcheaza o dama bine. asta se intimpla cu 15 minute inainte sa iasa de la ore odraslele in chiote si tipete. de ce? au doar citeva minute pina intra in limuzina si atunci pretuiesc acele minute de orgie a libertatii, de a tipa, de a urla, de a trage de par fetele......asta noi o faceam in drum spre casa muuult mai soft. eram copii la joaca....acum sint copii ce ies de la scoala si stiu ca in citeva minute ajung in masina, apoi acasa si apoi in fata calculatorului.....nici profesorii nu mai vor decit bani, meditatii, au sindicat ce le mareste salariile periodic, astea sint vremurile intr-o tara scapata, de buna voie de conducatori, intr-o hazna de comportamente care ii lasa in pace pe EI. nu mai bine ne consuman frustarile pe lucruri ordinare decit sa fim lucizi si sa vedem ca noi platim cu bani grei oameni ce ar trebui sa ne conduca spre bine....
  0
  4
  Raportează
 • postat de Tudor
  Luni, 13 Martie 2023 12:16
  77.81.24.***
  "Batausul" care si-a "impus" suprematia are 8, maxim 9 ani. Cat de fioros poate arata un copil de 8 ani care nici macar adolescent nu e? Unde este adevarul aici si cata exagerare exista? Stiu parinti care au refuzat sa-si duca copilul in clasa I pentru ca, aflasera ei, ar fi si un copil cu ADHD in aceea clasa. Nu il stiau, nu stiau daca e asa sau nu. Pur si simplu l-au marginalizat pentru ca ei aveau "surse". Eu refuz sa cred ca pentru un copil atat de mic nu exista solutii. Bullying-ul se manifesta si in prresa. Punem la zid copii, profesori etc fara nicio investigatie jurnalistica serioasa.
  4
  7
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 13 Martie 2023 10:08
  86.124.202.***
  '' Ne-am aliniat la standarde moderne''-Oare????
  Din pacate asa zisele reforme din ultimii 33 de ani au distrus coloana vertebrala a unui stat:invatamint,sanatate ,justitie!
  Dupa 33 de ani de asa zise alinieri la standarde moderne nici o universitate din Romania nu se regaseste in primele 500 din lume!Dupa 33 de ani de alinieri nu am construit un spital nou!In schimb vorbim de disparitia medicamentelor!Iar justitia in Romania e pentru smecheri!Omul simplu este sfarimat de justitie in caz de nevoie!Smecherii nu!...Nu sunt reguli ,daca sunt nu se respecta!Iar cel care le respecta e fraier!
  Apoi in România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional!!!4.500 de cadre didactice necalificate au ajuns la catedră!!!!Nu este exclus ca peste 50% dintre profesori să iasă la pensie în următorii 10 ani!!!!In concluzie dupa 33 de ani am reusit sa punem invatamintul pe un drum care duce spre distrugere!
  0
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Luni, 13 Martie 2023 08:55
  86.124.201.***
  Cum adică "pe bună dreptate" ? Școala nu este o uniune consensuală, din câte știu învățământul este obligatoriu pe acest palier iar ce se întâmplă la școală nu este și nici nu trebuie să fie rezultatul unei negocieri ori a unei mulțumiri / nemulțumiri generale. Dacă ar fi lege în țara asta, părinților ăia care au decis să nu își lase copii la școală pentru că știu ei că așa e mai bine, ar trebui să le dărâme un pic poliția ușa pentru că să știți, doamna autor, dacă nu ați aflat încă, împiedicarea copiiilor de a participa la cursurile învățământului obligatoriu constituie infracțiune. geta aia care țipa la cameră că știe ea că e mai bine să nu meargă copilul la școală, să nu meargă ea în cel mai fericit caz, nu să împiedice bietul copil să meargă la școală.....Țara în care toți știm noi ce e mai bine, iar în domeniul ăsta toți luăm loaza de mână și mergem la școală să-i punem mâna în gât profesorului, că ăla trebuia să ne educe copilul când noi stăteam cu ochii în telefon sau mai știu eu ce. De curiozitate, pot numai să estimez câte înjurături am primit zilele trecute pentru că m-am revoltat că derbedeul ăla a venit și a spart ușa grădiniței că nu știu ce i s-a părut lui, bine oricum știa el ce-i mai bine deci nu e cazul de intrat în panică.... Cum adică pe "bună dreptate" ? Cum puteți afirma așa ceva ? Ce-i aici, la poarta școlii, răscoala de la Bobâlna ? Școala funcționează după legi, reguli iar dacă ar fi lege în țara asta, să știți că nu am avea la îndemână varianta a transferului ca soluție universală, gata luăm copilul și îl transferăm noi unde știm noi că e mai bine
  3
  9
  Raportează
 • postat de Lipara
  Luni, 13 Martie 2023 07:01
  213.233.88.***
  Din păcate, zilnic zeci de profesori sunt supuși bulyngului, chiar și violentei de către elevi și părinți. Nimeni nu vorbește despre acest lucru pentru ca atunci cadrul didactic ar fi etichetat ca incompetent, deși mulți obțin note mari și se străduie sa seperfecționeze prin cursuri plătite din salariul ala "nesimtit". E drept sunt și destui care ajung la catedra, deși nu au ce cauta acolo.
  1
  12
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 13 Martie 2023 06:59
  89.137.226.***
  Da, toata lumea are drepturi, elevul, profesorul parintii, dar problema este ca nimeni nu cunoaste limita acestor drepturi, acea linie rosie la care trebuie sa se raporteze in special cadrele didactice.

  Nu-i mare diferenta dintre societatea de astazi si cea, sa spunem, de acum patruzeci de ani.
  Si atunci si acum se traieste dupa aceleasi reguli care se aplica diferit intrucat, profesorii, in special, nu ating pragul in care se pune piciorul, marginalizandu-se subiectiv.

  Si acum patruzeci de ani, unii copii, se manifestau agresiv fizic si verbal, dar atunci atitudinea era multa mai hotarata, mai intransigenta, in a se implementa comportamentul elevului in scoala si societate, atunci a sti carte era un standard sine qua non, a fi sau a nu fi.
  Or, in zilele noastre acest standard a disparut, de aceea societatea romaneasca este plina de analfabeti cu patalama, fie ca au urmat o scoala sau nu.

  Deci, in situatia actuala, scoala romaneasca a devenit ceva de care societatea nu o mai pune in fruntea valorilor, de creare a omului nou, si vorbim despre asta ca de o simpla banalitate, o fi sau nu, omul merge inainte, bajbaind precum nevazatorul.

  Ce am vazut ca doreste ministrul invatamantului tocmai ceea ce am aratat ignora, hai sa facem ce?!!

  Unde sunt dascalii de altadata?!!!
  3
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.