Noi vești proaste pentru Galați

Noi vești proaste pentru Galați
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Sfârşitul lunii februarie a adus vestea că Galaţiul ocupă unul dintre ultimele locuri în ţară la evoluţia economică în anul 2022. Nu este însă singura ştire proastă pentru judeţul nostru, dacă e să ne uităm pe ultimele date publicate de Direcţia de Statistică, ce arată o rată a scăderii populaţiei cu adevărat îngrijorătoare.

În ultima lună a anului trecut, numărul nașterilor înregistrate în judeţul Galaţi a fost de doar 324, adică mai puţin de jumătate din numărul total al deceselor înregistrate în aceeași lună. În decembrie 2022 s-au născut cu 108 copii mai puţin decât în luna corespunzătoare a anului precedent. Pe de altă parte, o comparaţie între lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut arată că numărul deceselor a crescut cu 91 de cazuri.

În parte, această scădere masivă a populaţiei - fenomen care se repetă aproape lună de lună - este cauzat de plecarea în masă a tinerilor din Galaţi. Automat, populaţia rămasă în urmă este una îmbătrânită, fapt ce cauzează și numărul mare de decese, în vreme ce natalitatea a atins deja un minim istoric.

Dincolo de lipsa de viziune și de interes a autorităţilor locale faţă de această problemă, o comunitate cu o populaţie îmbătrânită este automat mai puţin atractivă pentru potenţialii investitori, ceea ce a contribuit la stagnarea economică pe care o pomeneam la început.

Pe termen mediu și lung, însă, scăderea și îmbătrânirea populaţiei vor pune o presiune imensă pe sistemul de pensii și pe cel al asigurărilor sociale. Chiar și în prezent, majoritatea banilor publici merg către aceste domenii, în detrimentul investiţiilor publice în sănătate, educaţie sau infrastructură.

Și cum natalitatea foarte scăzută nu ar fi oricum de ajuns, Galaţiul se confruntă, în continuare, cu o rată mult prea mare a mortalităţii infantile. Tot în decembrie 2022, şase copii cu vârsta sub un an au decedat, la fel ca în luna corespunzătoare a anului precedent. Rata mare a mortalităţii infantile este o consecinţă directă a lipsei cronice de investiţii în sistemul medical, în ultimele trei decenii.

Dacă Galaţiul va continua să rămână în aceeași inerţie - și nimic nu ne arată că lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat în bine -, judeţul nostru va deveni și mai izolat și din ce în ce mai puţin relevant nu doar pe plan naţional, ci chiar și provincial.

Citit 3683 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 18:13

13 comentarii

 • postat de Tecucean
  Sâmbătă, 18 Martie 2023 21:57
  5.14.25.***
  PSD s-a ocupat de păpat banii oamenilor !!

  Aşa numitele "investiţii" a fost procesul "bordura" aplicat la fiecare 4 ani !!!

  Numai Strada Brăilei a fost refăcută de atâtea ori că s-a pierdut şirul, numărul. Şi acum TOT FOARTE PROST.

  Vezi "banda preselecţie" stânga cu urci spre păpădie, spre stânga palatul justiţiei !

  O caricatură demnă de cartea recordurilor la capitolul incompetență.

  Cu bordura şi betonarea furibundă pe bani extrem de mulţi, numite "investiţii" care de fapt bani aruncaţi cu nemiluita pe geam, să îşi facă unii vile şi conturi groase !

  Între timp ZERO LOCURI DE MUNCĂ REALE !!
  Am plătit ca idioţii ani şi ani de zile director, angajaţi la Parcul industrial fără că acolo să fi funcţionat o firmă !


  CHELTUIELI CU TONA ŞI PIERDERI CU NEMILUITA PLUS ZERO LOCURI DE MUNCĂ !
  1
  3
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 18 Martie 2023 00:50
  5.13.144.***
  Chiar mai aveti sperante ca orasul nostru se va mai face bine ???!!!
  0
  2
  Raportează
 • postat de George
  Sâmbătă, 18 Martie 2023 00:28
  82.176.202.***
  Galati - capat de lume, situat intre Atlantic si Afganistan, inconjurat de ape insalubre (Dunarea cara mizeria celor 150 milioane de oameni care locuiesc in bazinul sau), unde mori de cald vara si tremuri bine iarna, cu doar doua drumuri nationale cu cate o banda pe sens si fara legaturi rapide cu Bucurestiul si vestul tarii, nu are un viitor in fata. De aceea tinerii parasesc orasul si nu numai ei. Si cei maturi se stabilesc in vest, nemai avand rabdare sa astepte ca drumurile rapide sa fie construite in zona, preferand sa circule pe autostrazile din vest construite acum 40 de ani.
  1
  2
  Raportează
 • postat de Primaria optimista
  Vineri, 17 Martie 2023 14:47
  82.208.137.***
  Primaria Galati este optimista:
  Langa curtea mea este un teren care sta parasit de peste 15 ani, (fara racord la apa, canalizare sau energie) teren care se inunda complet (nivel 20-30 cm) la fiecare ploaie torentiala (e cel mai jos punct din oras). Nu are gard la strada, de vreo cativa ani acolo si-a stabilit "domiciliu"un homeless. Aduna tot felul de gunoaie,de acolo miroase groaznic pentru ca isi face nevoile tot pe acel teren. Ca sa scap de miros am incercat sa inchiriez terenul de la Primarie (proprietar), am depus doi ani la rand cerere dar...surpriza. Mi s-a raspuns ca terenul are iesire la drum public si Primaria spera la o valorificare mai buna prin concesiune sau vanzare (ca se se construiasca casa).
  Nu-mi place sa am in preajma un teren plin de gunoaie, imputit, bantuit de boschetari si caini fara stapan asa ca sunt de acord sa platesc cateva sute de lei pe an pentru asta si sa mai pun cateva mii de lei ca sa fac gard, sa aduc pamant vegetal si sa pun cativa pomi fructiferi sau decorativi. Primaria crede (in intelepciunea ei) ca va da cineva zeci de mii de euro pentru cel mai prost teren din Galati. Tot alaturi mai sunt 3 terenuri de vanzare (tot inundabile) cu proprietari la fel de optimisti, stau nefolosite de prin 2000 (nici gradina nu se poate face, ca se inunda la ploi si vin tot felul de gunoaie). Macar sunt imprejmuite, curatate la cativa ani de buruieni si nu emana (prea mult) miros.
  2
  9
  Raportează
 • postat de Cineva
  Vineri, 17 Martie 2023 11:34
  193.231.148.***
  nimic nou
  1
  13
  Raportează
 • postat de Nelu
  Vineri, 17 Martie 2023 10:37
  89.137.224.***
  PSD,PSD, votezi, PSD de 30 de ani .
  E singurul motiv .
  4
  14
  Raportează
 • postat de Trandafirul Galben
  Vineri, 17 Martie 2023 10:04
  109.166.128.***
  Fiți serioși un pic...
  Ce să schimbi în acest oraș?Cu aceiași angajați ai Statului care își reangajează toatele pilele și le predă aceeași mentalitate?
  3
  16
  Raportează
 • postat de rodax
  Vineri, 17 Martie 2023 09:15
  193.231.148.***
  oricum,comportamentul populației din Galați către asta ne duce.lipsa educației și a celor 7 ani de acasă iși spun cuvântul.
  3
  20
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 17 Martie 2023 09:06
  5.13.195.***
  Galatiul se vede ca e mort din satelitul lui Elon Musca! Clar! Ma uit cum se inchid firmulitele mici, magazinasele de cartier... ca asa se vrea!
  Pe strada vezi pensionari mai mult decat orice alta categorie! Apoi odraslele bugetarilor, a loazelor ce fac afaceri cu statul si pestisorii si web chat iestele! Apoi raman cei pe salariul minim! Un peisaj pesedist macabru incult... gri si morbid! ASTA SA VOTAT BAIETI!

  Statul va vrea prosti si supusi!
  7
  18
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 17 Martie 2023 09:00
  86.124.201.***
  Pai de am ajuns pe ultimele patru locuri din tara a contribuit si maretele de asa zise investitii pe bani foarte multi le face administratia Galatiului in ultimii 33 de ani!In ziarul de astazi citim un articol si anume ''Investiţii de zeci de milioane de lei, votate la foc automat de aleşii locali'' !Si dupa ce vedem de ce aleeeesiiiii loooocaaaali au fost chemati urgent de acasa(vaiiii!!!) sa voteze la foc automat ne dam seama de ce anul viitor vom fi pe ultimul loc!!!Din pacate politicienii nostri locali nu vor sa se adune si sa discute de exemplu ce naiba vom face daca Doamne fereste combinatul nu porneste!Suntem la mijlocul lunii Martie combinatul nu functioneaza!Salariile din fericire au fost platite!Dar cu crizele bancare aparute in ultima saptamina tare imi este frica ca nici nu o sa mai porneasca!La criza inceputa in 2007 combinatul a fost sub umbrela lui Arcelor si de abia am reusit cumva sa ne revenim!Dar niciodata LBC nu a mai produs cum producea si vindea inainte de criza din 2007!!!!Deci ce planuri au politicienii daca in urmatoatele luni vor disparea citeva mii de locuri de munca cit de cit bine platite????Cred pesedistii ca aceste asa zise investitii gen ''Dintre toate proiectele votate, cel mai scump are ca obiectiv renovarea energetică şi amenajarea imobilului de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 25.'' vor avea vreun efect in afara ca vreo firma de casa pesedista sa se mai imbogateasca?????
  3
  16
  Raportează
 • postat de Derutatu
  Vineri, 17 Martie 2023 08:15
  82.76.59.***
  Multumim din inima partidului ce ,,conduce,, de 30 de ani acest judet ce e in cadere libera…
  4
  17
  Raportează
 • postat de paloma
  Vineri, 17 Martie 2023 00:50
  5.13.144.***
  Tandemul pucheanu/fotea zice altceva !!!
  fotea deja arata ca un cioclu...
  6
  17
  Raportează
 • postat de Trist, inuman.
  Vineri, 17 Martie 2023 00:28
  109.166.135.***
  Mă întreb, cât mai putem muri din cei rămași pe aici, pentru că mă așteptam să ajungem la un plafon maxim și liniar al mortalități, că doar sărmanii ''combiniști'' au umplut cimitirele locale ? De nașteri nu mai este vorba, cei tineri și muncitori, au plecat din țară, poate mai sunt nașteri la salariații bugetați, bugetari la stat, dar și ei au intrat în vrie prin inflație, scumpiri de taxe impozite, TVA crescut, energie scumpă etc. Mortalitatea ridicată în rândul pensionarilor se observă și-n piețele autohtone, dacă după '89 nu mai aveam loc de pensionari care cumpărau tot de pe tarabe și plecau cu sacoșele pline, azi, rar văd un pensionar prin piață, fantomatic și dacă văd, pleacă din piață cu sacoșa goală sau ceva în sacoșă, mai mult să nu o ia vântul din mână. să nu se întoarcă cu sacoșa goală.
  3
  15
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.