Sfârşitul lunii februarie a adus vestea că Galaţiul ocupă unul dintre ultimele locuri în ţară la evoluţia economică în anul 2022. Nu este însă singura ştire proastă pentru judeţul nostru, dacă e să ne uităm pe ultimele date publicate de Direcţia de Statistică, ce arată o rată a scăderii populaţiei cu adevărat îngrijorătoare.
În ultima lună a anului trecut, numărul nașterilor înregistrate în judeţul Galaţi a fost de doar 324, adică mai puţin de jumătate din numărul total al deceselor înregistrate în aceeași lună. În decembrie 2022 s-au născut cu 108 copii mai puţin decât în luna corespunzătoare a anului precedent. Pe de altă parte, o comparaţie între lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut arată că numărul deceselor a crescut cu 91 de cazuri.
În parte, această scădere masivă a populaţiei - fenomen care se repetă aproape lună de lună - este cauzat de plecarea în masă a tinerilor din Galaţi. Automat, populaţia rămasă în urmă este una îmbătrânită, fapt ce cauzează și numărul mare de decese, în vreme ce natalitatea a atins deja un minim istoric.
Dincolo de lipsa de viziune și de interes a autorităţilor locale faţă de această problemă, o comunitate cu o populaţie îmbătrânită este automat mai puţin atractivă pentru potenţialii investitori, ceea ce a contribuit la stagnarea economică pe care o pomeneam la început.
Pe termen mediu și lung, însă, scăderea și îmbătrânirea populaţiei vor pune o presiune imensă pe sistemul de pensii și pe cel al asigurărilor sociale. Chiar și în prezent, majoritatea banilor publici merg către aceste domenii, în detrimentul investiţiilor publice în sănătate, educaţie sau infrastructură.
Și cum natalitatea foarte scăzută nu ar fi oricum de ajuns, Galaţiul se confruntă, în continuare, cu o rată mult prea mare a mortalităţii infantile. Tot în decembrie 2022, şase copii cu vârsta sub un an au decedat, la fel ca în luna corespunzătoare a anului precedent. Rata mare a mortalităţii infantile este o consecinţă directă a lipsei cronice de investiţii în sistemul medical, în ultimele trei decenii.
Dacă Galaţiul va continua să rămână în aceeași inerţie - și nimic nu ne arată că lucrurile s-ar putea schimba în viitorul apropiat în bine -, judeţul nostru va deveni și mai izolat și din ce în ce mai puţin relevant nu doar pe plan naţional, ci chiar și provincial.