Educație pentru părinți

Educație pentru părinți
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

În timp ce România ocupă an de an primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore, educația pentru sănătate, ca disciplină școlară obligatorie, lipsește, în continuare, din Legea educației. Și în această privință, lipsa de repere a societății și educația extrem de deficitară a multor părinți le permit politicienilor fie să tergiverseze cu anii adoptarea unor măsuri sociale esențiale, fie să ducă în zona demagogiei astfel de demersuri.

Recent, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a ieșit în spațiul public declarând că a discutat cu ministrul Educației, Ligia Deca, despre introducerea educației pentru sănătate ca disciplină obligatorie în școli, în caz contrar afirmând că "nu o să progresăm în multe domenii", inclusiv când vine vorba de sarcini nedorite.

Problema este că nici Alexandru Rafila și nici Ligia Deca, la fel cum nu au făcut-o nici ceilalți miniștri care au deținut, în ultimele decenii, cele două ministere, nu au făcut și nu fac nimic concret pentru introducerea acestei discipline în programa școlară obligatorie. Abia după ce acest pas legislativ ar fi făcut, ar putea fi posibile crearea unor manuale bine gândite și instruirea unor dascăli care să poată preda în mod competent o disciplină atât de importantă.

În continuarea discursului său, ministrul Sănătății se declară dezamăgit că doar cinci la sută dintre părinți își înscriu acum copiii la această materie opțională, disciplină care este absolvită de numai doi la sută dintre elevi.

Nu de miniștri ai Sănătății dezamăgiți avem însă nevoie, ci de oficiali capabili și îndeajuns de curajoși încât să transpună și în practică ceea ce declară cu atâta generozitate la televiziunile cumpărate.

Până la introducerea educației pentru sănătate ca disciplină obligatorie, mulți părinți din România au ei înșiși nevoie de lecții de educație elementară. Ar putea afla astfel că educația pentru sănătate nu înseamnă doar educație sexuală, că educația sexuală bine făcută le poate feri copiii de sarcini nedorite și de pericolul mai prezent decât oricând al bolilor sexuale și că vaccinurile nu au fost inventate pentru controlul populației, ci pentru ținerea sub control și eradicarea unor boli teribile.

Citit 1022 ori Ultima modificare Marți, 28 Martie 2023 15:46

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de rodax
  Miercuri, 29 Martie 2023 13:56
  193.231.148.***
  păi lăsați măcar minorele să mai facă copii in țara asta că majorele nu mai vor să facă demult.altfel ne plângem de scăderea natalității,dar când e vorba de nașteri ne plângem că sunt mamele minore.dacă atât le duce mintea atât pe minore cât și pe majore,ce vreți?un copil e bine primit indiferent de vârsta mamei.
  3
  3
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 29 Martie 2023 09:49
  86.124.200.***
  Nu ieri a ieșit în stradă preacinstitul însoțit de câteva sute de "credincioși" care mai confundă cine a murit, cine a înviat și când dar mielul cu porcul niciodată, să protesteze nici ei nu știu împotriva a ce ? Printre care și copii nevinovați, de până în 10 ani am văzut ? Întreruperea de sarcină la minore este crimă pentru BOR, educație sexuală nu ne trebuie nouă, nu contează că "profităm" de oportunitatea de a distruge două vieți dintr-o singură mișcare...Cel puțin două vieți, mai exact. Vede cineva vreo legătură între lipsa de educație ( inclusiv sanitară ori sexuală, cum doriți ) și faptul că la noi în jurul blocurilor e plin de obiecte de uz feminin ? De ce credeți că multe fete / femei, în loc să le arunce la coșul de gunoi, preferă să le arunce pe geam să nu le vadă nimeni din casă? De acolo pornește totul ! Avem fetițe care nu folosesc absorbante pentru că nu știu ce-s ălea, în mediul rural încă mai sunt grozăvii de genul mătasea porumbului și noi ne batem cu pumnul în piept că suntem credincioși ? Iar popii, ca acum mii de ani, le învață pe femei să nu vină la biserică în acele zile .....
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.