De ce nu mai vin gălățenii la bursă
Foto: sindfisc.ro

De ce nu mai vin gălățenii la bursă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Oricum ai privi-o, cea mai recentă Bursă generală a locurilor de muncă, organizată de AJOFM Galați pe 12 mai, a avut cele mai mici cifre din ultimii șase ani, la toate capitolele.

Anul acesta, au participat 46 de firme, la jumătate față de 2017, când au fost 93, cele mai numeroase din perioada menționată. În 2016 și 2018 au fost câte 86 de firme, în 2019 au fost 78, iar în 2022 au fost 55 – precedentul record negativ. În 2022, imediat după pandemie, numărul mic de firme a fost de înțeles, fiindcă mediul economic încă își lingea rănile, numărul foarte redus al participanților din acest an este mult mai greu de înțeles. Cu atât mai mult cu cât reprezentanții AJOFM Galați au trimis invitații de participare către 605 societăți comerciale, din care au confirmat numai 46. Adică una din treisprezece.  

Al doilea aspect, al locurilor de muncă oferite: cu excepția anului 2016, când au fost doar 937 de „joburi”, ediția din acest an a înregistrat un nou record negativ. Au fost 1.224 de locuri de muncă disponibile, cu 40 mai puține decât în 2022, cu 500 mai puține decât în 2019 și cu 700 mai puține ca în 2017. Maximul ultimilor ani a fost atins în 2018, când 86 de firme au pus „pe masă” 3.175 de „joburi”. Față de atunci, anul acesta au fost la jumătate.

Se vede, așadar, că Bursa locurilor de muncă nu mai atrage la fel de mult ca în alți ani. Nu-i mai atrage nici pe agenții economici, nici pe gălățenii care își caută de lucru. Care să fie explicația?

În ultimii ani, în opinia publică a prins explicația că oferta salarială nu este nici pe departe în ton cu realitatea vieții de zi cu zi. Asta spun cei care au nevoie de un loc de muncă. Ei afirmă că foarte multe dintre firmele care vin la bursă oferă salariul minim pe economie, care nu ajunge pentru plata facturilor și costurile vieții de zi cu zi. Că mulți patroni au pretenția să se lucreze peste program, că de multe ori sunt plătiți la negru și că mulți dintre noii angajați sunt dați afară după o perioadă de probă foarte scurtă.

De partea cealaltă a „baricadei”, firmele spun că cei care se prezintă la interviurile de angajare au experiență puțină sau deloc, că au pretenții exagerate încă dinainte de a începe munca și că, în general, sunt prea puțin calificați.

Ca în orice dispută, probabil că adevărul este undeva la mijloc.

România a pierdut în ultimii ani foarte mulți meseriași, în toate domeniile. Oameni supercalificați și superprofesioniști au ales să plece din țară și să lucreze pe salarii de peste 1.500-2.000 de euro. Nu întâmplător, ambasadorul Italiei în România a subliniat, recent, importanța investițiilor în profesioniști și îmbunătățirea competențelor, în condițiile în care mâna de lucru în România este din ce în ce mai puțină și mai scumpă.

Citit 1346 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 09:42

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 19 Mai 2023 23:37
  5.13.169.***
  @marr Mentalitate de RAHAT!
  Am lucrat la munle firme... la una din ele... cu geaca pe mine... butonam la 11...12 grade.. vroaiu si aia si aia. au avut profit de 200.000 Ron intr-un an... venise banca sa le faca evaluarea ptr cumpararea spatiului comercial aflat in chirie.. de asta stiu... nu ca trageam cu urechea!

  Le tot ziceam... de ce nu montati o centrala termica? Profit este la greu! A nu... ca ce stiii tu! Nu stim cat ramanem aici!
  AU PLECAT TOTI ANGAJATII! Au ramas rudele lor de gr 1 si 2! Firma exista si acum! Marea majoritate a acestor administratori nu merita nici sa-i saluti!
  0
  0
 • postat de marr
  Vineri, 19 Mai 2023 19:17
  86.124.200.***
  Nu stiu cum e cu slaba pregatire a Salariatului/angajatului ... zic atat : Cand Privatul autohton se va lecui de Sindromul Smecherila - toti sa cantam aceeasi melodie Salar-Minim/nu e , nu e - e criza, etc ... sa nu aibe de ales si cu Biciul pe el (eventual sa compenseze toate taxele luate de stat)... mai Vorbim .
  Gura Targului nu degeaba vorbeste .
  Adica ce fel de Firma/Afacere esti tu daca urmaresti sa faci Profitul (si)din Ciupeala omului ?
  Acolo e Randamentul afacerii ? Mentalitate de Jupan .
  0
  0
 • postat de paloma
  Vineri, 19 Mai 2023 14:30
  5.13.138.***
  Un leu dai, de un leu ai !!!
  0
  0
 • postat de ariciul
  Vineri, 19 Mai 2023 10:46
  89.39.81.***
  Mint.Patronii mint.Iar unii dintre angajati nu vin sa munceasca.Vin sa prosteasca pe altii sa munceasca.Pauzele lungi si dese ,cheia marilor succese.Ba nene?Sa nu crezi ca faci vreun bine dand dalariul minim pe economie si asteptand ca angajatul sa-ti produca de 4-05 ori salariul ala.Si daca o femeie are experienta in domeniul bucatariei,Confectiilor ,comertului,croitoriei,Covrigariei,pitzeriei, Cateringului,nu fumeaza ca sa piarda timpul,nu sta pe telefon,de ce pentru salariul minim?Si o abureala si mai mare Schimbati programul cum va vine,Si salariul minim ...cu tot cu bonurile de masa.
  0
  0
 • postat de pro
  Vineri, 19 Mai 2023 05:34
  46.97.176.***
  Sfatul calduros pe care il dau tinerilor: sa plece in orase mai prietenoase cu forta de munca calificata sau mai bine in alta tara. Aici sunt pretentii mari la salarii de nimic.
  Este incredibil sa gasesc in anunturi de recrutare ca angajatii vor avea la dispozitie cafea si fursecuri dar nici un cuvant despre valoarea salariului oferit.
  0
  0
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 19 Mai 2023 01:10
  5.13.169.***
  Pai la ce sa vin? Ma duc in VEST si castig salariul in 5 zile! Am si cazarea platita... mai mult am facut trei cursuri... si voi avea salariul mult mai mare. De la 1 Ianuarie au crescut salariile cu 15%! PAI CARE ESTE MOTIVATIA SA MUNCESC IN PIERDERE AICI!???, sa dau de toti patronexii care stiu doar sa dea cu biciul! NU! Cand ma imbolnavisem, am fost amenintat sa nu-m iau concediu medical ca ma dau afara!

  Asa ca tuturor patronilor din Galati care se includ in categoria amintita sper sa ii gasiti pe prostii aia 100... demult au luat biletul de avion! SANATACOS!
  0
  0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.