Când instituţia devine anexă de partid

Când instituţia devine anexă de partid
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

"Încă unul care și-a luat instituția pe care o «cârmuiește» anexă la partid", mă trezesc comentând, adesea, când năvălesc pe rețelele de socializare tot soiul de postări politicianist-electorale. Filmulețe, poze, mesaje cu puternic caracter propagandistic - ca să nu spun, de-a dreptul, manipulatorii - sunt "asociate" unor instituții publice. Desigur, e greu să desparți forma de fond. Adică funcția administrativă la cârma instituției respective, de omul politic care o exercită. Dar când instituția ajunge să fie folosită, în fapt, pentru imaginea politică, atunci lucrurile se cam schimbă.

De la ce m-am luat? De la filmulețele pe care - de o bună bucată de vreme - le tot postează pe pagina sa de politician de pe Facebook "umanistul" Picu Apostol Roman. Cantina de Ajutor Social pe care o conduce a devenit nu numai cadrul de filmare, ci și subiectul clipurilor sale video. Desigur, să faci publice condițiile în care sunt depozitate alimentele, curățenia exemplară, modul în care se gătește, rețetele preparatelor și chiar să guști demonstrativ din bucate ar putea trece drept transparență instituțională. De ce să nu recunosc, poate că mi-ar plăcea să văd imagini și incursiuni similare din bucătăriile altor instituții publice. Cum ar fi spitale sau cămine de bătrâni! Dar când imaginile sunt prezentate din perspectiva "umanistului", adică a liderului politic, toată producția începe să devină... telenovelă de partid.

Într-o societate civilizată, instituția care "patronează" Cantina de Ajutor Social, adică Primăria, l-ar întreba, poate, pe stimatul director, dacă e firesc să transforme cantina săracilor în cadru de film electoral, în rampă de propagandă politică. Dar în societatea noastră nimeni nu pare să aibă astfel de curiozități. Iar scopul scuză mijloacele.

Și dacă e să fiu corectă, adesea nici nu mai știi care e omul (politic sau nu) și care e instituția, pentru că imaginile se îngemănează. E drept, de cele mai multe ori carnetul de partid aduce funcția de conducere a instituției. Dar și funcția de conducere a instituției impune, adesea, un anume carnet de partid. Se presupune totuși că instituția, fiind finanțată din bani publici, ar trebui să rămână pe cât se poate independentă. Și totuși, devine adesea anexă la imaginea de partid, de politician, de fost, actual sau viitor candidat. La primărie, la președinție, la parlament, la ce s-o nimeri. În fond, se știe, nu haina îl mai face pe om, ci funcția de conducere! Iar instituția publică servește. Nu doar cetățeanului contribuabil, ci și politicianului. La imagine, la Facebook, pe unde se poate...

Citit 3525 ori Ultima modificare Marți, 26 Septembrie 2023 17:59

Mai multe din această categorie:

12 comentarii

  • postat de Floare de colt
    Luni, 02 Octombrie 2023 15:01
    5.13.162.***
    Toti sunt politic pusi in toate functiile mari din acest oras si nu pe creier si fapte.
    0
    0
  • postat de marr
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 19:55
    86.124.201.***
    "umanistul" Picu Apostol Roman'' ... mai degraba UMORISTUL . E scos din emisiunea d 2 bani ..'iUmor'.
    0
    2
  • postat de omu e sef de galati. de muuult timp. ii merge......bravo
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 19:07
    89.39.81.***
    smecheria o stie toata lumea... omu e sef de restaurant, si daca e sef face ce vrea. gusta, ii place o da la cantina...nu, in spate la casa de pensi, la vila, la catei.......si pisici. omu face ce vrea el ...e sef de galati. e adevarat sef de galati.....bravo lui.
    2
    0
  • postat de magis
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 12:32
    92.86.16.***
    "Într-o societate civilizată, instituția care (...) scopul scuză mijloacele". Doamna Melinte, ideea dintre ghilimele e valabila si pentru Fotea si Pucheanu? Sau ziarul dvs nu deranjeaza decit cateii, nu si dulaii?
    5
    8
  • postat de Ionel
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 11:04
    82.77.70.***
    Nu știu dacă face rău cuiva ca postează filmulețe cu mâncarea care o face. Sa facă la fel cei din spitale sa vedeți acolo ce mâncare se da și cred ca tot cu aceasi suma de bani
    7
    7
  • postat de Ivascu
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 10:44
    89.39.81.***
    Picu, fostul LACHEU al lui Durbaca.
    Imi amintesc cum prezida el sedintele de partid la sediul PARTIDULUI UMANIST DEMOCRAT LIBERAL LIBERSCHIMBIST de la fostul sediu al agentiei CFR de pe strada Brailei.
    Era ora 14.30 si toata fruntea partidului, lipsea de la program, ca sa tina sedinta de part
    1
    7
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 09:54
    5.13.167.***
    Can vor pleca toti ce aduc cu adevarat +valoare tarii cu ce traiesti tu ca stat? Privatul este deja cocoshat de taxe cu legile noi!
    Discutam ieri cu cineva, 100 de ron pe zi este suficient! DA? Daca ai si vicii mai pune 30! Si asta daca vrei sa traiesti la limita! NE asteapta o criza ca-n 2010...
    0
    5
  • postat de Iancu Jianul
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 09:49
    5.13.167.***
    Penibil! E ca si cum eu m-as lauda, ca ma duc la munca si chiar realizez ceva! Astia sunt asa desprinsi de realitate, incat raiesc in BULA LOR si ATAT! Fura de peste tot, habar n-au cat costa un bilet de bus sau o paine unii... si care este costul vietii pentru o persoana!
    1
    9
  • postat de GIOVANY
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 08:38
    5.2.209.***
    In sfarsit, o reactie normala la mizeriile pe care le posteaza Picu zi de zi pe FB. De parca da macare din banii lui pesonali, se inganfa si face o campane micinoasa si inselatoare. Iar nestiutorii nu mai contetensc cu osanale. Pe principiul iata primarul cum se lauda eu de ce n-as face-o?!
    2
    10
  • postat de Vasile
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 08:08
    86.124.200.***
    Unul care încearcă sa influențeze negativ unele categorii de Oameni( persoane vârstnice care pun botul, persoane care nu prea au școală și persoane care beneficiază de o masa calda) de parca ar da din buzunarul lui măsa sau nevastă-sa. A nu se uita ca și nevastă-sa lucrează tot la Stat-
    0
    11
  • postat de Alicante
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 07:08
    86.124.202.***
    Picu Roman face o vizita la o ferma de porci care aprovizioneaza cu carne institutia pe care cu onoare o conduce, unde face o fotografie in mijlocul animalelor. A doua zi poza apare in ziar. P. Roman si porcii nu merge. Un redactor istet gasesre solutia: P. Roman, al doilea din drepta.
    1
    10
  • postat de Dony
    Miercuri, 27 Septembrie 2023 03:47
    5.13.133.***
    Corect , chiar ne-am saturat sa vedem asa ceva , dar ar fii bine sa fimeze dansul pe afara si Mertanele, BMW-urile cu care vin si iau mancare cei care zic ca munca e pentru masini si utilaje.
    0
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.