Meciul "Spitalul și încrederea" - etapa a II-a

Meciul "Spitalul și încrederea" - etapa a II-a
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Imediat ce a apărut informația conform căreia Spitalul Județean Galați a fost "acreditat cu încredere redusă", reacțiile gălățenilor, mai ales în mediul online, nu au întârziat să apară

Unii spuneau că ar fi trebuit să explicăm din titlu că medicii nu aveau nicio vină, deși era clar, dacă citeai articolul până la capăt, alții, dimpotrivă, considerau că am fost prea blânzi, că ar fi trebuit să spunem noi ce greșesc medicii etc, deși, evident, nimeni nu poate emite judecăți de valoare despre o altă profesie, doar pe baza unor zvonuri.

Realitatea, ca mai peste tot în societatea românească, este undeva la mijloc, într-o zonă gri de nici prea rău, dar nici bine, de unde nu prea se întrevăd soluții să ieșim repede. Există, în spitalul gălățean, oameni dedicați și profesioniști, care se străduiesc să salveze vieți. Și le și iese. Eu am fost salvată de trei ori - la sfârșitul anilor '70, în anii 2000 și 2014 și de fiecare dată am ajuns la urgențe, iar personalul și-a făcut treaba. De atunci și până acum am avut în spital persoane apropiate, care au fost tratate bine, chiar și atunci când omenia era singurul medicament care mai putea fi dat.

Știu, evident că există, tot aici, medici acuzați de malpraxis sau doar de lipsă de omenie, personal auxiliar care nu se comportă cum ar trebui, îngreunând suferința, în loc să o aline. Din păcate, multe dintre lucrurile povestite de pacienți nu se transformă și în demersuri administrative. Exact cum, păcăliți de un comerciant, oamenii nu se duc la Protecția Consumatorilor, pe motiv de lipsă de timp și de lehamite, tot așa, nu se îndreaptă nici împotriva medicilor. Diferența, bineînțeles, este că la culpa medicală rezultatul este de multe ori moartea sau, în cel mai ”bun” caz, o suferință prelungită. De multe ori, chiar dacă supraviețuiește, pacientul nu mai vrea nimic decât să trăiască liniștit. Și asta este de înțeles.

Nu există, în ceea ce privește profesiile medicale, o părere unanimă a beneficiarilor. Cei care au fost bine tratați au încredere în doctorii lor și îi apără până în pânzele albe. Ceilalți, care au suferit, au tendința să-i trateze pe toți medicii din spitalul respectiv cu aceeași unitate de măsură. Și, la fel, este, din punct de vedere uman, de înțeles. Dar ceea ce ar trebui să pricepem cu toții este că, în caz de urgență extremă - accident auto, accident vascular cerebral, infarct miocardic, reacție alergică extremă etc - nimeni nu va avea timp să ajungă la un spital din Capitală, din Iași, Târgu Mureș sau Cluj. De aceea, este important să știm cum stă spitalul nostru de urgență, pe ce ne putem baza aici, acasă, și ce trebuie făcut ca să ne fie mai bine.

Citit 2039 ori Ultima modificare Duminică, 15 Octombrie 2023 01:09

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de Patitul
    Duminică, 15 Octombrie 2023 21:39
    95.77.107.***
    Continui- Medicul titular care a primit atentia era inlocuit de un pensionar, care a cerut timp sa citeasca fis.Chipurile titularul era bolnav. Dar pe facebook posta foto si video din Hurgada.Uratura a fost ceva de bani de lumanari.
    0
    1
  • postat de Patitul
    Duminică, 15 Octombrie 2023 21:35
    95.77.107.***
    Broblema mare este caracterul infect al rumanului angajat in spital pe orice functie/profesie.Apoi spaga. Argument.Internez o ruda la urologie aflu ca se da.Dau si medicul spune sa vin cu sange/donatori si sa revint peste 3zile.Cand revin a treia zi medicul nu era.Plecase la Hurgada.
    1
    1
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 15 Octombrie 2023 13:41
    5.13.167.***
    Problema veche ETERNA a acestui BOBOR, este EGOISMUL si LACOMIA preponderend! Multi rezidenti, nu sunt lasati sa faca practica DELOC, sa ia ciolanul doar cei vechi! Apoi, statul ia banii adunati pentru SANATATE si ii directioneaza spre alte lacune si bisericute de parid, etc. Investitiii... actuale!
    1
    3
  • postat de Galatean
    Duminică, 15 Octombrie 2023 07:08
    89.137.226.***
    Si facultatea de medicina din Galati, de fapt scoala de felceri, care scoate pe banda rulanta doctori intrun timp foarte scurt, cand, se stie, un doctor se specializeaza in etape de practica si teorie suficiente
    de a deveni medic, doctorate,nu asa cum fac,epui vin la spital sa nenoroceasca oamenii
    3
    9
  • postat de pro
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 18:31
    5.13.168.***
    Nene Giovany, nu mai generaliza! Am vazut specislisti slab pregatiti de Bucuresti.
    Si stiu din sursa directa ca la Galati sunt si studenti romani care invata. E drept ca le cam rad in nas arabii care au alte canale de "comunicare" dar cu unii profesori nu merge mita si ajung restantieri.
    1
    8
  • postat de Giovany
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 15:24
    89.137.229.***
    Scârbe de medicina scarba de medici.
    Ma gândesc cu groaza sa nu incap pe mâna vre-unui asa zis medic făcut la facultate din GL. unde sunt studenti care vin doar la examene, restul petrec prin capitala.
    6
    11
  • postat de costel
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 10:59
    89.39.81.***
    Inainte de 1990 daca te durea ceva,te duceai la Policlinica te vedea medicul,iti dadea o reteta ,te duceai la farmacie si iti luai medicamentul .TOTUL GRATUIT !!! Acum ca sa te consulte un medic,TREBUUIE SA TE PROGRAMEZI si SA PLATESTI MEDICAMENTELE !!!
    2
    19
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 14 Octombrie 2023 01:03
    5.13.167.***
    Seara le dau datele, a doua zi, NU EXISTA DATE, nu ma suna medicul in trei zile! Ruda MOARE!
    CE CREDIBLILITATE ARE ACEST spital Cu CEL MAI MIC S... SA CRED CA CE? De ce, exista sintagma, cel mai bun medic din Gl, este trenul din Bucuresti! Pai eu as plati asigurarile la BUCURESTI NU AICI! Tara KK
    7
    18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.