Uite schimbarea, nu e schimbarea!

Uite schimbarea, nu e schimbarea!
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

"Să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimica, ori să nu se revizuiască, primesc, dar atunci să se schimbe pe ici, pe colo, și anume în punctele esențiale...!", zicea nemuritorul Caragiale, în celebra sa "O scrisoare pierdută". Clasicul Caragiale merge citit cu aceeași plăcere la orice vârstă, iar societatea zilelor noastre, a anului 2023, pare a fi clădită conform principiilor enunțate de creatorul Domnului Goe. Și când spun asta mă refer, cel puțin acum, la principiile după care funcționează învățământul românesc.

În urmă cu câteva zile, Ligia Deca, şefa Învățământului, a declarat public că, începând cu 1 noiembrie, inspectoratele școlare din întreaga țară se vor desființa. Știre bombă, cum zicem noi, ziariștii, care a ținut prima pagină a cotidianelor naționale câteva zile. După o documentare amănunțită, am concluzionat că madam ministresa este fan Caragiale, căci a făcut precum Farfuridi, cu inspectoratul școlar pe care doar îl restructurează, nu îl desființează, chiar dacă în declarația domniei sale era folosit termenul "desființare". De fapt, ideea este că rămân aceleași instituții, dar cu alt nume, în loc de inspectorate, se vor numi direcții și vor avea în componenţă aceiași oameni, cu aceleași atribuții, dar intitulate altfel.

Și legea aceasta nu e singurul exemplu în acest sens. O altă "Mărie cu aceeași pălărie" este și varianta cu Casa Corpului Didactic, instituție care în prezent se ocupă cu programele de pregătire profesională a cadrelor didactice. După 1 noiembrie, conform Ligiei Deca, aceeași instituție se va ocupa tot cu programele de formare continuă a cadrelor didactice, dar se va numi altfel, nu Casa Corpului Didactic.

Și cum anul 2023 ne-a obișnuit cu schimbările în mai toate domeniile, ne așteptăm să schimbăm și soarta României și poate și pe conducătorii țării. Că dacă tot e vremea schimbările doar în aparență, putem menționa și anul școlar, care, în afara faptului că a fost divizat în module, despărțite de vacanțe intermodulare, a rămas la fel. Și pentru aceste module au scos norme, le-au publicat în Monitorul Oficial, au  lăsat să se înțeleagă că au făcut schimbări majore și multe, când de fapt... lucrurile stau cam la fel în școlile din România lui 2023. Dar să dăm Cezarului ce-i al Cezarului... au schimbat ceva în reforma învățământului... au desființat tezele... că îi surmenau prea tare pe ai noștri tineri, care pierduți în forfota vremurilor uitau să mai învețe și pentru teză.

Citit 1415 ori Ultima modificare Vineri, 27 Octombrie 2023 16:15

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de pro
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 17:05
    5.13.132.***
    Mimam democratia (e oligarhie), mimam economia de piata (e capitalism monopolist de cumetrie), mimam ca suntem europeni (suntem second hand), mimam ca avem armata NATO (decat mult si fara rost, mai bine putin si prost), acum mimam invatamant performant. Mimam si ca ne pasa!
    0
    11
  • postat de Profesor
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 09:10
    89.136.185.***
    Dacă sunt probleme în învățământ, sunt datorită slabei finanțări, nu datorită structurii. La o analiză atentă, este cea mai slabă finanțare din Europa.
    2
    9
  • postat de Profesor
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 09:06
    89.136.185.***
    Problema e că tot ce s-a restructurat în România s-a distrus. Probabil că nu s-a dorit să se distrugă și învățământul. Este un principiu: nu trebuie schimbat/distrus ceea ce funcționează bine.Nu știu ce acuze majore se pot aduce ISJ-urilor.
    3
    8
  • postat de mircea
    Sâmbătă, 28 Octombrie 2023 09:05
    82.79.117.***
    Este un program EȘUAT!
    0
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.