Constructorii din cartiere, gospodine haotice

Constructorii din cartiere, gospodine haotice
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

"Nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle", îmi explica doct, în anul în care oraşul a început să "ispăşească" - adică să fie executate lucrări ISPA - cel care, pe atunci, era unul dintre viceprimarii Galaţiului. Cu alte cuvinte, nu se puteau schimba conductele de apă şi canalizare fără să fie spartă strada sub care se aflau. Ori sub care se bănuia că s-ar afla. Pentru gălăţeni, era un mister unde începeau lucrările şi unde se terminau, pentru că totul era un şantier haotic, prăfuit sau înnămolit, după condiţiile meteo. Habar n-avea bietul şofer dacă o ditamai săpătura îl aşteaptă la capătul străzii ori după curbă, pentru că nu anunţa nimeni unde, când şi cât se munceşte. Aşa, cam ca acum, la lucrările din interioarele de cartier…

Faimoasele "reparaţii rutiere şi regenerări urbane" ale cartierelor, pentru care s-au încheiat contracte pe câte patru ani. Zău dacă pricep care-i strategia de lucru. Mă uit la trotuarele decopertate, la bordurile scoase şi la gropile rânjite, la garajele demolate ale căror ruine se umplu cu gunoaie… şi caut constructorii care-s minunaţi, dar lipsesc cu desăvârşire zile-n şir. Zău, mi se pare că mă uit la o gospodină haotică, total depăşită de situaţie.

Imaginaţi-vă: intră dis-de-dimineaţă în bucătărie, curăţă şi toacă o ceapă, o lasă pe masă, apoi ia o lavetă şi se apucă de şters praful în dormitor. Trage şi lenjeria de pe pat ca s-o schimbe, dar o lasă grămadă în mijlocul saltelei şi fuge să spele chiuveta din baie. O umple de spumă, dar n-o mai clăteşte, fuge în bucătărie şi sparge două ouă într-un castron. Ceapa tocată e tot acolo, dar acum îi ţin companie gălbenuşurile şi albuşurile. Numai că gospodina noastră nu se ocupă nici de unele, nici de altele, se duce să dea cu aspiratorul în sufragerie. Dar nu rezolvă decât jumătate de încăpere, că se întoarce să şteargă praful în dormitor şi descoperă cearşafurile morman în mijlocul patului. Care lenjerie trebuia pusă la spălat… numai că în baie aşteaptă chiuveta să fie clătită, iar WC-ul s-ar cere şi el spălat.

Însă gospodina noastră îşi aduce aminte că n-a terminat cu aspiratorul în sufragerie. Nici cu ceapa şi ouăle din bucătărie, nici cu lenjeria de pat care trebuia schimbată în dormitor. Nu-i e clar nici dacă a terminat de şters, totuşi, praful. Pentru că praful s-a ales de toate eforturile ei.

Poate că am exagerat cu gospodina, nu zic nu, dar mi se pare de neînţeles modul în care se lucrează în cartiere. Admit că nu e suficientă forţă de muncă în construcţii, că poate nici plăţile nu se fac la timp. Dar mi se pare de neînţeles să "ataci" teritorii noi prin cartiere când nu le-ai isprăvit pe cele începute şi sparte deja…

Citit 3697 ori Ultima modificare Duminică, 29 Octombrie 2023 20:16

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de marr
    Luni, 30 Octombrie 2023 21:14
    86.124.200.***
    Firme care's tolerate . Fac ce le taie capu' - cine sa-i supravegheze/cui sa dea socoteala ?
    Plus ca au Obiceiul sa deschida 7 lucrari , sa le vina Banii din 7 parti . Muta oamenii dintr-o parte in alta .
    1
    2
  • postat de Cata
    Luni, 30 Octombrie 2023 14:53
    86.124.124.***
    Ziua buna la toti cetățenii urbei!... daca se poate spune asta in conditiile in care se apuca de o lucrare prin evident pasul 1: punerea bordurilor si apoi lasa lucrarile asa!?!? Primaria spune ca lucrarile sunt multianuale?!?? Off mai...mai....unde e posibil asa ceva? Oare nu ajunge praful dela pod
    1
    5
  • postat de Iancu Jianul
    Luni, 30 Octombrie 2023 11:02
    5.13.167.***
    Pentru ca urba este condusa de un neica nimeni, cu 13,4%! Nici macar ALES MAJORITAR NU A FOST! Pavelele joaca in centru, multe neoane distruse (supraveghere 4K tatutzu ai auzit?) Ai distrus, proces verbal indentificare si amenda!Termi ce-ai inceput si BINE, altfel la anul iti dau taxe reduse!
    5
    15
  • postat de florin
    Luni, 30 Octombrie 2023 08:22
    86.124.200.***
    Mirosurile pestilentiale de la scari faleza sunt rezultatele programului ISPA!Si preturile la apa si canalizare!In editia de astazi aveti un interviu cu primarul orasului!Este un interviu care ca si cel de anul trecut aranjat fara intrebari incomode !Laudatium atit!Si cu grija sa nu fie comentarii!
    2
    21
  • postat de penseonarul minim
    Luni, 30 Octombrie 2023 08:15
    89.39.81.***
    Nu .Nai gresit cu nimic .Am lucrat in siderurgie ,pericol ,noxe,conditii extreme si am avut asemenea oameni care au iesit la pensie târâți de ceilalți fiindcă niciodată nu au stiut ce au de facut .Ferească Dumnezeu.sunt convins ,ca in orice domeniu sunt.La ora actuală conduc,si administreaza Tara.
    0
    10
  • postat de Emigrant
    Luni, 30 Octombrie 2023 08:12
    95.77.107.***
    Poate VL sa ajute publicand unde se lucreaza la strazi/cladiri saptamanal(numar de lucratori/utilaje/termen/sume platite), ca de politii se stie ca ori stau la interzise, ori la adapost de camere video sprijinind consumul de cafea automatic si asteptand salariul-pensia!
    0
    12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.