Lumea pare a fi uitat că, la doar o aruncătură de băț de Galați – sau de... dronă, cum e acum la modă după noile evoluții militare – se află în plină desfășurare un război. Conflictul armat dintre Ucraina și Rusia pare a fi trecut undeva în planul doi, trei, când pe ”prima pagină” s-a instalat în toată grozăvia sa războiul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas.
Orientul Mijlociu este din nou în flăcări, zi de zi numărăm mii de morți, capitalele europene sunt zguduite de demonstrații pro sau contra, Fâșia Gaza a devenit un imens tocător de vieți omenești. Grozăvia pare și mai mare cu cât s-a rostogolit peste lume aproape pe neanunțate, iar unda de șoc a ”cutremurului” din Israel s-a răspândit în întreaga lume.
Niciun război nu este mai ”bun” decât altul, nicio pierdere de vieți omenești nu este mai puțin importantă pentru umanitate în ansamblul ei. Suntem însă tributari ”imediatului” și uităm, vai, de războiul de lângă noi. Am căpătat un fel de ”toleranță” la această spirală a violenței care se manifestă de aproape doi ani de zile, iar luptele crâncene care se poartă pe toată linia frontului din Ucraina par tot mai... ”departe”!
Ei bine, poate că ar fi bine să ne reamintim că în Ucraina se joacă, practic, viitorul Europei. Mai mult, România și Republica Moldova sunt țări pentru care soarta acestui război are o importanță imediată. Dacă Ucraina pierde, avem toate șansele să vedem Rusia la gurile Dunării, să admirăm ”lumea rusă” din balconul propriilor locuințe...
Poate că pentru cetățenii din Franța sau Germania, efectele conflictului din Israel sunt mai imediate, din prisma creșterii, de exemplu, a amenințărilor cu acțiuni teroriste. Nici noi nu suntem cu toții feriți de eventuale pericole în acest sens, însă Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru noi. Și poate că și autoritățile române ar trebuie să fie, în plan diplomatic, mai active, pentru a reaminti de sprijinul necesar ce trebuie acordat Kievului.
În prezent, democrația ”luptă pe două fronturi”. Niciunul nu este mai puțin important decât altul, ambele trebuie însă câștigate, dacă dorim ca lumea de mâine să nu alunece cu totul în haos, sânge și distrugere.