Războiul uitat

Războiul uitat
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Lumea pare a fi uitat că, la doar o aruncătură de băț de Galați – sau de... dronă, cum e acum la modă după noile evoluții militare – se află în plină desfășurare un război. Conflictul armat dintre Ucraina și Rusia pare a fi trecut undeva în planul doi, trei, când pe ”prima pagină” s-a instalat în toată grozăvia sa războiul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas.

Orientul Mijlociu este din nou în flăcări, zi de zi numărăm mii de morți, capitalele europene sunt zguduite de demonstrații pro sau contra, Fâșia Gaza a devenit un imens tocător de vieți omenești. Grozăvia pare și mai mare cu cât s-a rostogolit peste lume aproape pe neanunțate, iar unda de șoc a ”cutremurului” din Israel s-a răspândit în întreaga lume.

Niciun război nu este mai ”bun” decât altul, nicio pierdere de vieți omenești nu este mai puțin importantă pentru umanitate în ansamblul ei. Suntem însă tributari ”imediatului” și uităm, vai, de războiul de lângă noi. Am căpătat un fel de ”toleranță” la această spirală a violenței care se manifestă de aproape doi ani de zile, iar luptele crâncene care se poartă pe toată linia frontului din Ucraina par tot mai... ”departe”!

Ei bine, poate că ar fi bine să ne reamintim că în Ucraina se joacă, practic, viitorul Europei. Mai mult, România și Republica Moldova sunt țări pentru care soarta acestui război are o importanță imediată. Dacă Ucraina pierde, avem toate șansele să vedem Rusia la gurile Dunării, să admirăm ”lumea rusă” din balconul propriilor locuințe...

Poate că pentru cetățenii din Franța sau Germania, efectele conflictului din Israel sunt mai imediate, din prisma creșterii, de exemplu, a amenințărilor cu acțiuni teroriste. Nici noi nu suntem cu toții feriți de eventuale pericole în acest sens, însă Ucraina trebuie să rămână o prioritate pentru noi. Și poate că și autoritățile române ar trebuie să fie, în plan diplomatic, mai active, pentru a reaminti de sprijinul necesar ce trebuie acordat Kievului.

În prezent, democrația ”luptă pe două fronturi”. Niciunul nu este mai puțin important decât altul, ambele trebuie însă câștigate, dacă dorim ca lumea de mâine să nu alunece cu totul în haos, sânge și distrugere.

Citit 1301 ori Ultima modificare Joi, 02 Noiembrie 2023 18:26

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de noi sintem europeni, in alianta NATO. daca voi vreti sa fiti rusi, mutati-va......da eu cred ca sinteti doar gigi contra
    Vineri, 03 Noiembrie 2023 21:14
    89.39.81.***
    de ce toti rusofilii ce comenteaza nu se muta in rusia? poate au si o virsta care sa le permita sa cistige o renta viagera pe front pentru familie, citeva mii de ruble....in romania, stat UE si NATO nu va regasiti ca sentimente, gindire....pe ideea noastra de stat independent, pe aliante militare...
    3
    3
  • postat de Zely
    Vineri, 03 Noiembrie 2023 10:09
    93.122.251.***
    Msi bine sa vad Rusia de la balcon decît Ukraina!
    11
    12
  • postat de penseonarul minim
    Vineri, 03 Noiembrie 2023 09:50
    89.39.81.***
    Lăăăsaaați .lăăăsaaați.Ca la noi in mosuroi, unde ne apărăm,sarașia și nevoile si neamul,neamul lui Peneș Curcanul,dacă nu au fost inalta poartă,si austrolopitecii,o fo rusia cu mojicismu si comunismu acu suntem cu amerecanii da ăstia cand iam asteptat au venitără iam rugat să ne primească pe lângă
    9
    4
  • postat de pro
    Vineri, 03 Noiembrie 2023 08:41
    82.208.137.***
    Daca acest razboi ar avea vreo importanta pentru Romania, am vedea maturati pacalicii de la conducere, am aduce oameni capabili care sa inzestreze, sa motiveze si sa instruiasca Armata Romana astfel ca rusilor sa le piara cheful sa traseze granite la Siret si la gurile Dunarii.
    6
    8
  • postat de vasilica
    Vineri, 03 Noiembrie 2023 07:54
    89.39.81.***
    pai asta si vrea rusia, ca lumea sa nu mai acorde importanta razboiului lor cu ucraina ca ei sa-si faca de cap. cred ca putin are coada bagata in Orientul Mijlociu. poate va avea soarta lui saddam.
    10
    13
  • postat de florin
    Vineri, 03 Noiembrie 2023 05:42
    46.97.176.***
    Razboiul din Ucraina este pa!Nici pe Putin nu îl mai intereseaza Ucraina!Faptul ca Zelenski a jucat o carte pierduta incurajat de SUA se va vedea prin soarta pe care o va avea!Soarta lui Saddam!
    21
    19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.