Alegerile din Universitate, un pariu cu viitorul

Alegerile din Universitate, un pariu cu viitorul
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

În tăcere, aproape pe neștiute pentru publicul larg, la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați sunt în desfășurare alegerile pentru următorul mandat la conducerea instituției. Alegerea membrilor în consiliile facultăților și în Senat (adunări elective ale departamentelor) s-a încheiat luni, 6 noiembrie, potrivit calendarului publicat pe site-ul Universității. În cursul acestei săptămâni se validează noile consilii ale facultăților de către Senatul universitar, urmând ca, între 9 și 14 noiembrie, să se depună candidaturile pentru funcția de rector.

Interesant este că, dacă orice alt tip de alegeri din societatea românească presupune o campanie publică și o luptă mult mai vizibilă pentru putere, în zona universitară această luptă, deși la fel, dacă nu chiar mai ascuțită decât cea politică, se duce în spatele ușilor închise și prea puține persoane din afara cercului intim al candidaților știu, de fapt, cum stau lucrurile.

După depunerea candidaturilor, timp de aproape o lună, candidații își pot promova proiectele, pot încerca să-și atragă de partea lor cât mai multe dintre voturi. Evident, strategiile diferă, dar, de regulă, este momentul în care fiecare facultate încearcă să-și susțină propriile idei de dezvoltare, care vor avea nevoie de aprobarea rectorului (și, desigur, de fondurile aferente) pentru a deveni realitate în noul mandat. Se merge pe promisiuni, pe încredere.

Din informațiile noastre, actualul rector își dorește un nou mandat și, cel mai probabil, îl va și obține, fiindcă nu prea se anunță o competiție serioasă, asta dacă nu vom avea surprize la depunerea candidaturilor. Tot din informațiile noastre însă, unele promisiuni făcute colegilor votanți în campania trecută nu au fost ținute, așa că rămâne de văzut cum vor cântări acum deciziile din 2019.

Eterna luptă dintre facultățile tehnice și cele non-tehnice continuă la „Dunărea de Jos”, unde conducerea a fost mereu din tabăra tehnică, dar, în ultima perioadă, susținută și de nou-apăruta, dar contributiva Medicină, care, deși ține de zona Științe, votează cu cine are mai multe șanse să împartă banii. Sau, poate, cu cine este mai susținut politic dintr-o anumită zonă a spectrului. Oricum, Medicina este bine poziționată, având în actuala conducere singurul prorector pe care nu gradul didactic îl recomandă (este și mult prea tânăr să fi avut timpul de a obține respectivele grade), ci capacitatea de inter-relaționare.

Cum spuneam la început, tot acest dans electoral se petrece în liniște și, cumva, neștiut de publicul larg. Asta nu înseamnă că mizele nu sunt un buget anual de 60 de milioane de euro și 4.000 de contracte de muncă. Universitatea este plămânul orașului, iar cei 12.500 de studenți ai săi, gura de oxigen de care Galațiul are nevoie ca să funcționeze. Iar cine și cum o conduce rămâne un pariu cu viitorul.

Citit 2133 ori Ultima modificare Luni, 06 Noiembrie 2023 15:38

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Gabriel
    Marți, 07 Noiembrie 2023 15:58
    193.230.156.***
    Faptul că sunt cca. 4.000 de salariați la UDJ nu înseamnă că aceasta constituie un „plămân” pentru Galați. Aceste salarii provin de la buget. Desigur, mai are și venituri, din taxe de studii, din contrcte de cercetare etc., însă acestea nu se compară cu cheltuielile.
    2
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.