Cum a furat Oţelul campionatul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Da, Oţelul Galaţi a furat pur şi simplu titlul de campioană a Ligii I, iar acum se bate pe nedrept cu Benfica şi cu Manchester, başca primeşte o căruţă de euro de la UEFA.

Incredibilul scenariu a prins de minune sâmbătă, după ce presa din România, cea online şi televiziunile, s-a lansat în supoziţii periculoase timp de aproximativ 15 ore. Totul a pornit de la o declaraţie oferită Sport Total FM sub anonimat de o presupusă sursă din cadrul DNA, care spunea că sigur arestarea şefului arbitrajului românesc, Vasile Avram, are legătură directă cu câştigarea titlului de către Oţelul Galaţi.

Că, aşa cum a titrat câteva ore bune sâmbătă Realitatea TV, DNA anchetează câştigarea campionatului de către Oţelul. Gluma (nici nu vreau să iau în calcul că o astfel de imbecilitate ar putea fi premeditată) a fost imediat preluată şi transformată în certitudine de site-urile de ştiri, în special de cele de sport, şi de televiziunile de ştiri.

Care, în absenţa unor informaţii oficiale, s-au întrecut în a face speculaţii. Apoi, totul a fost garnisit cu nişte idei din texte mai vechi, nişte statistici privind presupusele arbitraje părtinitoare de care ar fi avut parte Oţelul, nişte declaraţii ale adversarilor din campionatul trecut. Şi gata! Oţelului îi fusese construit într-o singură zi un adevărat dosar mediatic, echipa din Galaţi fusese anchetată şi condamnată mediatic în doar câteva ore.

Şi nu a scăpat nici măcar după ce în ecuaţia de la DNA a apărut şi personajul de la Târgu Mureş. Chiar şi când discuţia mediatică fusese deturnată spre adevăratul făgaş, relaţia Târgu Mureş – arbitri, pe fundalurile ştirilor apăreau imagini ale meciurilor pe care FCM Târgu Mureş le jucase cu Oţelul sezonul trecut.

Mârlănia a continuat până târziu în noapte, când DNA a lămurit problema: ancheta vizează şefii arbitrajului şi un apropiat al FCM Târgu Mureş. Oţelul nu are nicio implicare. Bun, deci s-a lămurit problema. Vreo ştire ceva duminică? Ceva care să explice confuzia creată? (Că la scuze nu se aştepta nimeni!). Nimic. E trist, dar nu s-a întâmplat nimic!

Acesta nu este un text despre Oţelul. Nu este despre cum jucătorii lui Dorinel Munteanu au câştigat pe merit sau nu campionatul. Nu este despre cinstea sau presupusa cinste a echipei din Galaţi. Este un text despre presupusa onestitate a presei. Vizavi de orice subiect. Asistăm de câţiva ani la impunerea unui nou concept în societatea românească: dosarul, ancheta şi condamnarea mediatice.

Totul funcţionează ca un fel de justiţie paralelă, fără norme şi principii clar definite, dar cu victime ce se dovedesc din ce în ce mai inocente. De data aceasta a fost vorba despre Oţelul. Mâine va fi vorba despre altceva, despre altcineva. În baza unor nevoi economice dintre cele mai meschine, presa a devenit distribuitor unic de dreptate.

E drept (asta e doar o explicaţie, nu şi o scuză), asumarea de către media a rolului de justiţiar în societate a venit pe un teren lăsat liber de adevărata justiţie. În condiţiile în care condamnările definitive de către instanţe lipsesc, poporul dornic de sânge se mulţumeşte şi cu încătuşări televizate. E trist, dar asta e realitatea!

Citit 2112 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.