Avem delincvenți. Ce facem cu ei?

Avem delincvenți. Ce facem cu ei?
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Nimeni nu se naște delincvent. Delincvenții sunt produși ai societății. Fiecare om care alunecă pe această pantă o face pentru că se află într-un context care nu îi permite, din diverse cauze, să fie altfel. Așa e familia, așa e cercul, prietenii, o lume în care își permite să nu muncească și să nu respecte nimic. "Ce naște din pisică șoareci mănâncă" e o un proverb valabil, din păcate, în ceea ce privește evoluția acestei pături sociale, nu doar la nivel de relație familială, ci la nivel de relație individ-societate. Ca societate, avem delincvenții pe care îi merităm, pentru că s-a lucrat sistematic, pe toate planurile, la crearea premiselor pentru ca oamenii să fie "liberi" în a alege cum să-și trăiască viața, cum să-și crească pruncii, cum să-și câștige existența, cum să facă umbră pământului.

Când mai nimic nu a mai fost obligatoriu, în primul rând munca, au apărut alternativele. Bani câștigați din infracțiuni, din furturi, din tâlhării, jafuri și crimă organizată. Negoțul cu carne vie și droguri a devenit o afacere de succes prin care s-au clădit imperii, au ieșit oameni "de vază", s-au format și promovat modele. Iar oamenii "mici", cu puțină aplecare spre învățătură și muncă dreaptă, au copiat modelele. Și ca în orice "economie de piață", fie ea și subterană, au început războaiele, care se derulează în văzul tuturor și pe care tot acea societate care a favorizat perpetuarea delincvenților trebuie să le suporte.

Paradoxal, oameni care nu plătesc taxe și impozite, care nu aduc niciun profit lumii în care trăiesc, consumă cel mai mult din resursele publice. Clanuri care se răfuiesc în stradă solicită eforturile forțelor de ordine, care costă bani publici, solicită (poate) îngrijiri medicale în spitale publice, solicită servicii judiciare și cheltuieli pentru "cazarea" în pușcării, pentru că și Justiția e tot un serviciu public. Noi toți trebuie să suportăm costurile delincvenței pe care am încurajat-o, ca efect al unei "democrații" prin care am ciuntit dreptul și obligația de a învăța și de a munci. Avem pretenția, justă de altfel, ca cei plătiți din banul public să sancționeze și să corecteze aceste deviații. Să-l pună la punct pe delincvent și, eventual, să-l determine să nu mai facă.

Realitatea este că un delincvent născut și crescut "în rele" nu prea mai poate fi adus pe calea cea dreaptă. Să înfunzi pușcăriile cu "clanuri" poate fi o soluție de moment. Delincventul îmbătrânit la răcoare nu va ști, în libertate, să facă altceva, pentru că, dându-i-se de ales între ceva ce îi era greu și nu îi plăcea - munca și educația - și traiul dulce prin nelegiuiri, a ales, inevitabil, a doua variantă.

Citit 1365 ori Ultima modificare Vineri, 26 Ianuarie 2024 14:15

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

  • postat de florin
    Duminică, 28 Ianuarie 2024 11:51
    86.124.202.***
    In societatea românească de astăzi nu mai cei care respecta regulile de moralitate și de legislație sunt fraiericaCeilalti e deștepți!nu cred că îmi va apărea comentariul dar .....LGBT politicienii și hoții sunt mai importanți că un om cuminte!
    0
    3
  • postat de Gigel
    Duminică, 28 Ianuarie 2024 08:16
    5.13.174.***
    Așa e când se pun mai sus drepturile infractorilor și oamenii muncitori și cinstiți sunt călcați în picioare. Alde UE și minoritățile dictează.
    3
    4
  • postat de Legea protejeaza criminalii in loc sa apere cetateanul ...
    Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 19:13
    108.245.201.***
    Ce facem cu ei ? Le dam drumul , si apoi recidiveaza ,iar si iar . Se intampla si pe la altii peste hotare . Asta e idiotii conduc si cetateanul sufera ..
    0
    6
  • postat de Un fost….
    Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 15:51
    84.232.141.***
    Pentru cei ce recidiveaza in aceias fapta, pedeapsa trebue marita de trei ori si de repeta de noua ori, doar asa, stiind ce ii asteapta la recidiva, poate ca se vor linisti, poate.
    Dar cu juristi ca tudorel, nicolicea si compania, infractorii vor continua sa zburde, amenintand, politisti, juristi s
    1
    11
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 12:42
    5.13.174.***
    Pedeapsa cu moartea reintrodusa si extinsa la mai multe infractiuni, reintrodusa si subminarea economiei nationale...sau munca sa fie obligatorie la puscarie.
    1
    13
  • postat de infracționistu
    Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 10:19
    128.127.117.***
    Hotul se naste hot ,si mosteneste asta in genele lui.Fiindcă sunt familii in care traditia se respectă si unul sau doi din 10 va fura in familia aceea .
    4
    10
  • postat de pro
    Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 09:44
    5.13.204.***
    Educatia costa bani.
    Cand banii sunt dirijati la pensii speciale, sinecuri, lucrari supraevaluate sau subventii fictive pentru membrii oligarhiei, nu mai raman bani pentru educatie. Doar pentru puscarii, jandami, politisti si pentru plimbarile proiectului Iohannis.
    6
    17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.