Azi îi plantăm, mâine (îi) asfaltăm!
Foto: Anca Melinte

Azi îi plantăm, mâine (îi) asfaltăm!
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Recunosc cinstit, acesta-i gândul vinovat care mi-a trecut prin minte, în timp ce mă oprisem marți dimineață la Spicu, pentru a fotografia copacii depozitați într-o remorcă, așteptând să fie plantați. Rădăcinile lor mari îmi dădeau speranțe că trunchiurile vor rezista, iar ramurile vor înfrunzi. Că nu se vor transforma, ca atâția alți copăcei, în bieți pari uscați, înfipți în pământ, numai buni de frânt ori de smuls de huliganii orașului...

Să privim adevărul verde-n față! Pentru ca un spațiu verde să reziste – oricât de mic ar fi și orice ar însemna el: rond de flori, petic de gazon, arbust ori copaci – trebuie să fie respectat și prețuit cu adevărat. Iar mai apoi – e de la sine înțeles – trebuie ocrotit. Iar asta ține de educația de bază. Nu de școli înalte, ci de bun-simț. De acei șase-șapte ani „de-acasă” ori de la grădiniță.

Pare ciudat ca tocmai generațiile crescute cu lozincile „Nu călcați pe iarbă!”, „Nu rupeți florile!”, să disprețuiască și batjocorească spațiul verde. E suficient să privim zecile de garaje care ocupă fostele zone verzi dintre blocuri. Spațiile altădată verzi, acum doar pământ bătătorit, pe care sunt parcate mașinile. Gunoaiele azvârlite de locatarii de la etaj, ori de trecători, pe care trebuie să le adune zilnic cei care se încăpățânează să păstreze și să îngrijească micile grădinițe de la parter de bloc. Gardurile bordurate care împrejmuiesc grădinile de bloc. Spațiile verzi pârjolite și bătătorite sau sufocate de bălării în care s-ar putea aciua și balaurii. Rondurile de flori jumulite, rupte, smulse din pământ de „iubitoare de flori”. Care se „servesc” de pe domeniul public pentru a duce acasă ori pe la țară „material săditor”. Fără să le pese că în urmă rămâne dezastru. Copacii neîngrijiți, vandalizați ori lăsați să se usuce și să cadă singuri. 

Despre copacii sacrificați pentru că stau în calea „regenerării urbane” nu mai e nimic de spus. Cei betonați ori asfaltați periodic apar adesea pe rețelele de socializare și în presă. Ne revoltăm, criticăm, facem bășcălie, se mai aplică amenzi, apoi se lasă liniștea. Serviciul Public Ecosal, amendat cu 5.000 de lei de Garda de Mediu Galați pentru copacii asfaltați pe strada Bravilor – doi, trei sau câți vor fi fost – va plăti sancțiunea din bani publici. Adică și din banii celor care au sesizat pe Facebook anomalia. Dar se naște totuși o întrebare: dacă muncitorii n-au avut nicio problemă să toarne asfalt, apoi ciment până la trunchiul copacilor, cel care coordonează și supraveghează lucrările n-a avut nimic de zis? Șeful de echipă? Inginerul? Dirigintele de șantier? N-au văzut? N-au priceput? Că poimâine o să fie la fel: plantăm, apoi îi asfaltăm!

Citit 2514 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2024 18:20

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de Gălățeanu
    Joi, 07 Martie 2024 07:12
    5.13.140.***
    Pe faleză s-au plantat din nou copaci.
    Lucru lăudabil, dar degeaba.
    Atâta vreme cât Ecosal nu îi îngrijește, nu îi tratează impotriva bolilor, nu-i udă, se vor usca și aceștia.
    Concluzie, se risipesc banii gălățenilor.
    0
    2
  • postat de Relu
    Miercuri, 06 Martie 2024 16:06
    85.186.244.***
    Se mutileaza orasul deliberat din interes imobiliar.
    Garda de mediu trebuie sa fie mai activa. Nu doar sa dea amenzi ci sa oblige pe toti sa replanteze copacii pe care i-au distrus.
    Deasemeni, toata conducerea ECOSAL ar trebui demisa! Este de neiertat cum se comporta!
    1
    9
  • postat de florin
    Miercuri, 06 Martie 2024 09:32
    86.124.202.***
    Toti copacii sacrificati au fost copaci plantati in momentul construirii cartierelor!Daca ne uitam in pozele din acea perioada observam ca au fost plantati puieti nu la maturitate asa cum arata in poza!Cei din remorca sigur nu au cum sa se prinda!Treaba cu plantam copaci e o spalare de bani!
    1
    23
  • postat de magis
    Miercuri, 06 Martie 2024 08:19
    89.121.200.***
    Administratie mai dusmana cu verdele decit asta pe care o avem de 8 ani, zau, nu am mai avut. Oricit si-ar spoi Betonut imaginea pe final de mandat.
    0
    27
  • postat de Rbrt
    Miercuri, 06 Martie 2024 07:30
    109.166.128.***
    Mai adaug că acei sefuleți care trebuie sa supravegheze muncitorii sunt și mai neinstruiți deoarece sunt foști băieți lipitori de afișe și li s.a oferit și lor un loc călduț pe bancheta din dreapta a unei mașini de muncitori nefăcând practic nimic
    0
    23
  • postat de MM
    Miercuri, 06 Martie 2024 00:38
    5.13.203.***
    Eheee, doar stii și tu Anca, odată ce o lucrare a fost finalizată și apoi se intervine din cauza unei creștinătăți, precum cea din postare, acea lucrare își pierde garanția. În rest Dumnezeu cu mila.
    Iar șefii și șefuții instituțiilor din administrație primesc coeficienți în loc de salarii de bază
    5
    32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.