Ne-a rămas orașul mic

Ne-a rămas orașul mic
Evaluaţi acest articol
(43 voturi)

Cu vreo 50-60 de ani în urmă, când se hotăra construirea la Galați a celui mai mare combinat siderurgic din România, nimeni nu-și putea închipui cât de mult se va extinde orașul. S-au perindat de atunci pe la noi zeci, poate sute de mii de oameni din tot județul și din țară, s-au construit cartiere de blocuri, iar străzile pe care se circula atunci păreau suficiente pentru mașinile, autobuzele, tramvaiele și troleibuzele care existau în Galați la acea vreme.

După decembrie 1989, ne-am mai „liniștit” pe partea de construit, dar am luat-o tare în sus pe cea de consum. Fiecare și-a cumpărat prin casă ce a vrut sau ce și-a permis, iar mașinile, ei bine, numărul lor a explodat. Parcă a început un concurs de genul „fiecare familie cu mașina proprie”, iar unii dintre noi, mai „familiști” decât alții, au ajuns să aibă câte două-trei sau chiar mai multe.

Însă străzile au rămas tot cele care erau înainte, parcările sunt tot atâtea câte sunt, oricâte dungi am trage pe asfalt, iar mașinile muritorilor de rând care nu au „prins” loc cu taxă au ajuns să fie parcate la bordură sau grămadă în fața blocurilor. Orb să fii și tot remarci că, pur și simplu, orașul este sufocat de mașini. Ne-a rămas orașul mic, și străzile la fel.

În context, Primăria Galați a anunțat, la sfârșitul lunii februarie, intenția de a scoate troleibuzele de pe strada Domnească (din centru și până la fosta Miorița) și de a le muta pe Gării și pe Bălcescu. Ideea din spatele proiectului este una mai veche, aceea de transformare a celei mai frumoase străzi din Galați, Domnească, în zonă pietonală. Se vrea ceva ce se face la Spicul pe timpul verii, numai că definitiv și pe un spațiu incomparabil mai mare.

Ideea nu e nici foarte rea, dar nici foarte bună, cum zicea un fost profesor de română. În alte orașe din vestul țării – Oradea, de exemplu – zona pietonală din centru include zone de promenadă amenajate impecabil, nenumărate cafenele, restaurante, săli de teatru (nu mai puțin de trei la număr), muzee, săli de expoziție. Or, la noi, după ce treci de universitate, ai putea să bei o cafea, de exemplu, la Prefectură, la Primărie, ori la vreun automat din complexul „Parfumul teilor”, că alte variante nu prea ai la îndemână.

Mai punem la socoteală și faptul, deloc de neglijat, că se vrea eliminarea traficului de pe una dintre cele mai importante străzi din Galați și mutarea lui pe una dintre cele mai înguste și mai solicitate străzi, Bălcescu, cu numeroase clădiri vechi și de patrimoniu, care nu se știe cât de bine vor face față trepidațiilor produse de traficul greu.

Colac peste pupăză, dacă vreun troleibuz rupe firul de contact sau rămâne fără curent pe Bălcescu, cum, de altfel, se întâmplă destul de frecvent acum pe Domnească? Sau dacă se cască vreo „gropiță” în carosabil, în „buna tradiție” a Galațiului? S-ar duce-n... fericire tot traficul și, brusc, ar deveni și Bălcescu tot pietonală până se repară dandanaua.

Citit 4653 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Martie 2024 17:20

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de Gigel
    Vineri, 08 Martie 2024 08:33
    5.13.154.***
    Ne-a ramas orasul mic ca vine taranushul la oras si nu are bani sa cumpere si sa intretina cum trebuie o mazina si isi ia un cazan.Care se va strica si va ocupa locul aiurea.Lui nu ii trebuie masina dar sa fie acolo sa aiba cu ce se mandri in sat ca s-a ajuns la oras unde isi arunca gunoiul pe jos.
    0
    2
  • postat de marr
    Joi, 07 Martie 2024 23:21
    86.124.203.***
    La cate masini placheaza precum gresia , strazile ...sunt bani de refacut arterele de circulatie . NU SCAPA NIMENI de taxe .
    Credeti ca noile spatii de parcare vor fi Gratis ? Acum ca Psd+Pnl s-au unit , nu-mai-scapa-nimeni .
    De unde altundeva bani , de la pensionari ?
    0
    2
  • postat de rodax
    Joi, 07 Martie 2024 11:11
    193.231.148.***
    Nu e nevoie sa va duceti pana la Oradea ca sa vedeti cum arata o zona pietonala.E suficient sa va duceti s-o vedeti pe cea de la Braila.
    1
    22
  • postat de eu
    Joi, 07 Martie 2024 09:08
    86.124.201.***
    Dacă facem comparație între Oradea și Galați,am pierdut din start! Oraș imperial vs muncitoresc.Imperiul Habsburgic a fost o formă arhaică de UE,rău sau bun a dus Vestul țării cu 100 ani înainte.Pe oameni,în primul rând.Aici,priviți orice stradă a orașului 5minute și veti afla de ce
    1
    20
  • postat de Un galatean de bine
    Joi, 07 Martie 2024 07:43
    89.136.4.***
    Cu tasarea, ce va deveni groapa in toata regula, de pe Balcescu, in dreptul restaurantului Acquqarello, cum ramane ( si mai les cand)?
    1
    12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.