Tupeul lor, paguba noastră

Tupeul lor, paguba noastră
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Democraţia costă! Asta am învăţat încă din studenţie. Şi oricât de mari ni s-ar părea costurile pluralismului politic, ale democraţiei în sine, sunt incomensurabil mai mici decât ale unui regim totalitar. Dar asta nu mă împiedică să urmăresc cu atenţie şi îngrijorare modul în care se plănuiesc şi se cheltuiesc banii publici. Plătim democraţia, cheltuim bani pentru alegerile pe care ni le asumăm. Dar nu ca proştii! Sau fiind luaţi de proşti.

Mi s-a părut normal să vă informez care au fost contribuţiile electorale declarate de cei mai reprezentativi candidaţi ai Galaţiului la alegerile din 9 iunie 2024. Nu-i deloc uşor, nici ieftin, să realizezi o campanie electorală atunci când nu ai forţa unui partid naţional, care beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat. Altfel spus, candidatul local vine cu banii lui, munciţi pe bune, de acasă, şi reuşeşte să convingă electoratul că merită să fie votat. Şi mi se pare corectă prevederea legală care permite recuperarea anumitor cheltuieli electorale de către partidele care au depăşit trei procente la nivel naţional ori la nivel de circumscripţie judeţeană.

În ceea ce-i priveşte pe alţi candidaţi… uneori mă întreb dacă partidele care abia adună o mână de voturi la nivelul unui municipiu n-ar putea să plătească hârtia şi tuşul consumate pentru paginile de buletin de vot pe care le-au umplut degeaba! Glumesc, desigur! E o ţară liberă şi oricine poate candida, de oricâte ori. Dar nu la mişto!

Şi aici mă refer la ceea ce se întâmplă cu repetiţie în oraşul Târgu Bujor. Unde vom avea, pentru a doua oară, alegeri locale parţiale!

În 2020, Laurenţiu Gâdei, primarul PSD reales pe 27 septembrie, a decis să urce o treaptă şi, în 6 decembrie, a candidat cu succes la deputăţie. Aşa că, în 27 iunie 2021, la Bujoru au avut loc alegeri locale parţiale, când a fost ales în funcţia de primar social-democratul Ion Andone, care în toamna lui 2020 devenise consilier local şi viceprimar. Succesul electoral avea, însă, o problemă: Ion Andone candidase la alegerile locale din 2020 fără a-şi suspenda raportul de serviciu cu Primăria Târgu Bujor, în cadrul căreia ocupa funcţia de referent. Mai mult, după ce a fost ales consilier local şi apoi viceprimar, a continuat să-şi exercite, timp de 35 de zile, funcţia de referent.

Iar asta se cheamă INCOMPATIBILITATE, constatată de Agenţia Naţională de Integritate, care a sesizat organele de urmărire penală. În ciuda acestei stări de fapt, Andone a fost din nou candidatul PSD la alegerile din 9 iunie 2024 şi a câştigat un nou mandat de primar. Pe care nu va mai apuca să-l înceapă, fiindcă nu-l va termina nici pe cel actual. A fost declarat incompatibil prin decizia Instanţei Supreme şi urmează să fie eliberat din funcţie. În termen de şase luni, bujorenii vor merge din nou la urne, să-şi aleagă primarul. Un alt rând de alegeri costă! Bani publici! Tupeul unora, paguba noastră!

Citit 1938 ori Ultima modificare Duminică, 30 Iunie 2024 18:05

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Bujorean nu Venetic
    Luni, 01 Iulie 2024 13:26
    79.114.162.***
    Sa citiți explicațiile dlui Andone pe pagina de Facebook. Nevinovat total! Casa de avocatura l a dus în eroare iar ANI nu și a actualizat legislația (pe acolo). Tupeu și manipulare! Pe banii noștri, cum ați spus.
    0
    7

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.