Ce ne-am mai bucurat când ne-a crescut aici, în coastă, Golden Gate-ul de România, mană cerească pentru bunăstarea zonei și scurtarea drumurilor către mare! Numai că, la fel ca orice bucurie românească, și liantul care părea să dilueze rivalitățile brăilene și gălățene a început să se dezumfle accelerat, ca un balon de săpun din acela ieftin. Mai un șurub, mai o tasare, o crăpătură, un incendiu...
"WeBuild reface asfaltul pe Podul Brăila!!!" O, ce veste minunată ne-a adus compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere despre demersurile constructorului celui mai mare pod din România, inaugurat cu pompă maximă fix acum un an. Pe un soare la fel de torid, toată crema politicii s-a înghesuit pe asfaltul proaspăt turnat (și pe atunci încă nevălurit) al edificiului ridicat în cinci ani și care a costat jumătate de miliard de euro. Schimbarea la față a zonei vitregite de infrastructură rutieră s-a dovedit rapid un miraj, ce a început să își arate viciile. Mai niște șuruburi nestrânse pe la parapeți, mai o gropiță, două, trei prin asfaltul de la rampele din acces. La nici un an, o bandă întreagă s-a închis pentru că asfaltul crăpat și vălurit făcea dificilă și periculoasă deplasarea mașinilor pe podul care traversează Dunărea, iar lucrările de reasfaltare, anunțate inițial că ar fi fost făcute cu "materialul cel mai bun", au impus restricții de circulație. Mai întâi pe sensul de "dus", Brăila - Tulcea, urmând să intre în reparații capitale și "returul".
În total, două luni de restricții, ultima zi a lui august fiind oficial și data-limită la care trebuie pusă ultima picătură a covorului proaspăt. În aceste condiții, vara se anunță una fierbinte pentru gălățenii care își fac planuri să o ia pe "scurtătură" până la mare. De fapt, a început de ieri, când la peste 50 de grade Celsius la soare, sute de mașini au stat la cozi, la intrarea pe pod, pentru că circulația s-a oprit de tot, cât timp a fost ridicat autocarul ucrainean făcut scrum, pe pod, marți seară.
Mă gândesc că și așteptarea sau chiar alegerea traseului ar fi putut fi asumată de conducătorii auto, care au fiert la propriu în mașini, dacă administratorii drumului ar fi lansat un anunț în spațiul public prin care să anunțe operațiunile ce urmau să afecteze traficul.
Călătorii au avut parte, cu această ocazie, de același respect pe care l-a primit și podul de la cei care l-au plănuit și construit. Cât de bine au făcut-o se va afla în câteva zile, când se va clarifica starea tehnică a edificiului. Până atunci, poate se gândește cineva să aducă un popă. Să dea cu agheasmă, să piară dracii, fisurile și viciile de construcție.