"O fi frumos proiectul de parc, o fi având design, dar noi nu vrem design! Noi vrem liniște! Nouă nu ne trebuie parc! Nu vrem nici băncile!", îmi spuneau revoltați, în aprilie 2018, locuitorii unui bloc din Țiglina II, supărați foc că Primăria amenajează sub geamurile lor un parc cu loc de joacă. A fost prima dată când am scris despre un protest al gălățenilor care încercau să oprească lucrările unui viitor parc. Investiție asupra căreia nu-i consultase nimeni, ce-i drept! Și care "mușca" binișor din spațiul verde al blocurilor lor și le-a decimat arborii care le făcuseră umbră până atunci.
A urmat, în februarie 2021, un alt protest, tot din Țiglina II. Împotriva unei grădinițe care urma să fie amenajată în vecinătatea blocurilor lor. Din nou, supărare mare că va fi gălăgie, pentru că în curtea grădiniței va fi, desigur, un loc de joacă! "Specialiştii care au aprobat amplasamentul pentru noua grădiniţă nu au ţinut cont absolut deloc de zgomotul produs în mod normal de aceşti 160 de copii când se vor juca în curtea grădiniţei dotate cu leagăne, tobogane, standuri de joacă", ripostau cetățenii. Grădinița s-a construit totuși, nu e gata, dar lucrările, realizate cu fonduri europene, ar trebui să se încheie anul acesta.
La începutul acestui an, în "Viața liberă", dar și în presa națională, a dat în clocot știrea că magistrații au anulat autorizația unui loc de joacă din cartierul Siderurgiștilor Vest, după ce locatarii blocului din imediata vecinătate au formulat acțiune în instanță. Oamenii au cerut desfiinţarea locului de joacă din cauza gălăgiei, în special a limbajului licenţios al persoanelor care acaparau locul de joacă după lăsarea serii...
Și iată ajung, în august 2024, și la celebra hotărâre de Consiliu Local votată în octombrie 2018 prin care se aprobau 11 locuri de joacă. Din care s-au realizat, totuși, șapte. Unul a picat în 2019, pentru că locatarii din zona amplasamentului cu pricina au cerut parcare, nu parc! Iar alte trei au fost scoase din listă în 2021, pentru că, la fel, s-au împotrivit cetățenii.
Cetățeni pe care mă întreb dacă, înainte de a se apuca să comande și să plătească studii de fezabilitate, documentații de tot felul, să facă licitații și să încheie contracte de lucrări, Primăria i-a consultat cu privire la necesitatea sau dorința de a avea un loc de joacă sub geam. Pentru că unii au depășit vârsta copiilor și a nepoților și poate că nu vor să mai asculte glasuri și râsete de prichindei. Și dacă larma celor mici se oprește după căderea serii, glasurile și mesajele indivizilor care își stabilesc "cartierul general" acolo sunt mai greu de combătut. Poate cu o Poliție Locală eficientă și implicată.
Una peste alta, se pare că gălățenii nu se (prea) joacă. Nu vor parcuri, nici locuri de joacă, sub ferestre. Vor liniște. Și, desigur, parcări! Iar administrația locală ar trebui să țină cont de părerile lor. Mai ales că (și) din banii lor plătește locurile de joacă nedorite...