Pieţele, din ce în ce mai goale

Pieţele, din ce în ce mai goale
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Ce îţi trebuie ca să poţi exploata la maximum bugetul pe care îl ai la dispoziţie pentru hrană? Pe scurt: timp şi răbdare. Asist, nu de puţine ori, la supărarea populaţiei active referitoare la transportul în comun, care, mai ales dimineaţa devreme, este luat cu asalt de "pensionari care merg la piaţă". Gălăţenii care se grăbesc să ajungă la serviciu se întreabă unde se tot duc vârstnicii şi de ce "se plimbă toată ziua" cu autobuzele, mai ales pe caniculă, în loc să stea, liniştiţi, acasă. Ei bine, răspunsul este foarte clar, dacă stai şi cugeţi un pic.

Te-ar putea interesa și Care este cea mai ieftină piaţă din Galaţi. Preţuri, mărfuri, muşterii

Oamenii se duc la piaţă, azi la una, mâine la alta, în căutare de preţuri mai mici, de mărfuri mai bune, ca să facă, într-un fel, să le ajungă banii de la o lună la alta. Vorbim aici de cei cu venituri mici şi foarte mici, cu aşa-numitul venit social minim sau cu pensii în jur de 2.000 de lei lunar, sumă din care, evident, abia reuşesc să supravieţuiască.

Dacă dai la o parte facturile la apă, energie electrică şi gaze, precum şi coplata la medicamente (chiar dacă sunt compensate cu maximum, tot mai trebuie pus ceva), aceste persoane rămân, în cel mai bun caz, cu câteva sute de lei din care să-şi cumpere de mâncare. În atari condiţii, fiecare 10 bani contează, iar dacă ai abonament gratuit pe transportul în comun nu te costă nimic să mergi după preţul cel mai mic. Evident, cu excepţia timpului, pe care, la pensie, îl ai din plin.

Ca angajat, este puţin probabil să ajungi prin pieţe în timpul săptămânii, iar sâmbăta, se ştie, preţurile din pieţe urcă sensibil, tocmai fiindcă precupeţii ştiu că va creşte şi cererea. Dar la pensie, urmăritul chilipirurilor este la îndemână, dacă sănătatea ţi-o permite. Poţi merge, de luni până joi, în fiecare zi în câte o piaţă, doar să faci comparaţii, iar vinerea să te duci să cumperi de unde este mai avantajos. Cei care frecventează pieţele agro-alimentare ştiu unde găsesc carne mai bună şi mai ieftină sau telemea care este chiar din lapte, produse cât mai naturale sau la care raportul calitate-preţ este mai aproape de normal. Pentru noi, restul, supermarketurile rămân singura soluţie atunci când terminăm programul de lucru.

Evident, acestea au avantajul preţurilor de regulă mai mici, fiindcă ele cumpără angro, dar calitatea lasă mai mereu de dorit. Între timp, pieţele recent modernizate devin din ce în ce mai goale, iar de câştigat, evident, nu câştigă cumpărătorii.

Citit 2729 ori Ultima modificare Marți, 03 Septembrie 2024 23:02

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de macarie banu
    Miercuri, 04 Septembrie 2024 15:13
    89.137.225.***
    ha!...cum adica goale?!...sunt pline de "comercianti" care mai de care mai harnici si mai "bronzati", de la munca campului desigur.Comertul cu contabilitate dubla este in floare si duce la ce duce....la pustiu.Ah! ce ma bucur cand li se strica "ivestitia" pe tarabe.....
    0
    6
  • postat de George Apostu
    Miercuri, 04 Septembrie 2024 09:29
    92.87.95.***
    La piata marfa este mai scump decat la supermarket. Oamenii stiu asta si nu mai vin in piete.
    4
    21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.