Nici desemnarea candidatului din partea României pentru funcția de comisar european n-a scăpat de năravurile dâmbovițene...
Pe când PSD și PNL se aflau în luna de miere, unul dintre argumentele cu care coaliția "Nicu & Marcel" a venit în fața națiunii a fost acela că, împreună, cu legături în marile familii politice europene, vom avea o susținere mai largă în obținerea unui portofoliu important pentru candidatul României în noua formulă a Comisiei Europene. Dar teoria s-a evaporat, iar bruxelleza a fost prinsă în mijlocul confruntărilor electorale.
Ciolacu a încercat să tragă spuza nominalizării pe turta PSD, chit că, în numele egalității de gen, a trebuit să-l sacrifice pe Victor Negrescu și s-o susțină pe Roxana Mînzatu.
PNL a cam fost prins pe picior greșit, chit că avea propriii pretendenți. Iohannis, ca președinte în retragere, țintea un eventual post de comisar pe Apărare, dacă tot nu i-a ieșit pasiența la NATO. Și lui Rareș Bogdan îi cam luceau ochii când auzea de postul de comisar...
În fine, mai nou, chit că nominalizările s-au făcut deja din partea tuturor țărilor UE, Ciucă spune că desemnarea Roxanei Mînzatu "a fost prematură", în condițiile în care "nu știm ce portofoliu va reveni Românei". Replica este însă mai degrabă de gura lumii, pentru că, de fapt, procesul de negociere și distribuire a portofoliilor este unul foarte complicat, în care, desigur, Ursula von der Leyn trebuie să împace, pe cât se poate, pe toată lumea și nimic nu-i stabilit dinainte.
Dincolo de asta, curios este că PSD și PNL n-au reușit să cadă de acord nici asupra portofoliului de comisar avut în vedere. PSD și-ar dori un portofoliu din zona economică, iar PNL spune că mai potrivită ar fi fost agricultura sau politicile de extindere.
Dacă ar fi să ne luăm după informațiile din culise, se pare că Roxana Mînzatu - de altfel cu experiență în gestionarea fondurilor europene - ar avea șanse la portofoliul de comisar pe Coeziune. N-ar fi rău! Nu sună foarte spectaculos, dar aici se gestionează în jur de o treime din bugetul UE. Dar există concurență - Bulgaria și Grecia, din câte se pare, rămâne de văzut ce se va alege până la urmă.
Un lucru putem spune însă de pe acum: dacă portofoliul va fi unul cu greutate, Ciolacu va ieși la scenă deschisă să-și aroge un succes politic demn de un prezidențiabil. Dacă rezultatul nu va fi satisfăcător, Ciucă va avea "muniție" pentru a lansa critici la adresa concurenței.
În rest, cu bruxelleza pe care ar trebui să o vorbească la unison reprezentanții României, ne-am cam lămurit: fiecare candidat pe limba de partid piere.