Comisie nouă, Schengen vechi

Comisie nouă, Schengen vechi
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Chiar dacă nu mai face ”valurile” pe care le făcea în urmă cu vreun un an și jumătate, problema extinderii Spațiului Schengen și deschiderea (deplină) a acestuia spre România și Bulgaria este o chestiune care încă ”mocnește” la nivelul instituțiilor europene.

Recenta distribuire a portofoliilor în noua Comisie European a stârnit mai degrabă îngrijorări după ce austriacul Magnus Brunner a fost numit comisar european pentru Afaceri Interne și Migrație. Dată fiind opoziția Austriei față de extinderea Schengen, aproape că putem vorbi... de un subiect închis. Pe de altă parte, prin culisele instituțiilor europene se pare că lucrurile sunt ceva mai nuanțate. 

Ce-i drept, Austria a solicitat portofoliul Afacerilor Interne și Migrației, date fiind îngrijorările pe aceste teme manifestate de-a lungul timpului. Politic, putem spune că Guvernul Nehammer primește ”vânt din pupa”, un lucru deloc de neglijat dat fiind contextul destul de complicat al scenei politice austriece, supuse unui asalt tot mai susținut din partea curentelor radicale. Însă nu trebuie uitat că funcția de comisar nu este una națională, ci ține strict de Comisia Europeană, drept garant al tratatelor europene. Și sunt voci care susțin că, din poziția pe care o va deține, Magnus Brunner va fi nevoit să găsească o soluție inclusiv în chestiunea extinderii Spațiului Schengen. 

Mai îngrijorătoare ar trebui, poate, să fie reintroducerea unor controale la frontierele interne ale Uniunii Europene, așa cum a făcut recent Germania, o țară favorabilă, în principiu, extinderii Spațiului Schengen. Aceste controale, menite să limiteze migrația ilegală, dau apă la moară celor care susțin că spațiul de liberă circulație, așa cum îl cunoaștem cu toții, nu mai poate funcționa în actuala formulă. 

Poziții tot mai dure, pornite tot pe ideea de a limita migrația ilegală, încep să se cristalizeze tot mai puternic și în țări precum Franța sau Italia. Se vorbește chiar de o ”alianță antimigrație” ce se încearcă a se contura la nivelul țărilor UE. Și chiar dacă ”tehnic” vorbind chestiunea migrației nu are legătură cu Spațiul Schengen, n-ar fi exclus ca acesta din urmă să devină ”victimă colaterală” a unei dezbateri mult mai aprinse la nivel european.

În fine, într-o intervenție din cursul acestor zile, Comisia Europeană și-a reafirmat sprijinul pentru România și Bulgaria vizavi de ridicarea totală a controalelor la frontierele interne. În același timp, decizia finală este în curtea Consiliului. Altă instituție, alte socoteli, altă distracție...

Citit 1728 ori Ultima modificare Joi, 26 Septembrie 2024 18:16

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

  • postat de Un roman
    Vineri, 27 Septembrie 2024 14:51
    89.46.15.***
    Cred că vă aduceți aminte că în 2012 am avut șansa să fim în Schengen, dar o parte (nu toți)din cei aflați la,"butoane "s-a opus. Cum se mai spune "am pierdut trenul ". Acum s-a întors roata, vrem noi dar nu vor dânșii. Nu știm dacă și când v-a mai opri în România.
    3
    4
  • postat de @florin
    Vineri, 27 Septembrie 2024 09:49
    86.124.201.***
    Credeți că are poporul puterea de a pricepe că ăia sunt funcționari acolo iar naționalitatea ori cetățenia nu are nicio relevanță?Un popor care înjură evreii,străinii în general?În condițiile în care evreii aveau pian în casă și după ce au plecat, au rămas ăștia făcuți la bautură de-i vezi pe străzi
    2
    7
  • postat de florin
    Vineri, 27 Septembrie 2024 06:57
    94.53.89.***
    Pai sub conducerea sasului Iohannis România a semnat un tratat prin care Austria da unda verde intrării sau nu în Schengen!Media din Romania este părtașă la acest eșec pt ca ultimele alegeri europarlamentare au fost comasate nu sa discutat de loc de ce au făcut parlamentarii români la UE!!!!!
    6
    4

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.