Teoria cu românul veşnic nemulţumit s-a confirmat şi după alarmarea de cod roşu, respectiv portocaliu, prin care autorităţile au încercat să pună la adăpost populaţia din zonele cele mai afectate de ploi puternice şi de eventuale fenomene meteorologice sau hidrologice periculoase.
La Galaţi, s-au făcut evacuări ale populaţiei, 5.000 de persoane fiind duse în locuri sigure, fie la vecini sau rude, fie în taberele organizate de autorităţi. Din fericire, ploile nu au fost atât de puternice, iar apele nu s-au mai umflat, după o noapte de veghe răsuflând cu toţii uşuraţi. Asta nu înseamnă că, la nivel naţional, nu au început să apară, pe la televiziunile puse pe scandal şi prin publicaţiile care n-au mai făcut teren de pe vremea lui Pazvante, comentarii răutăcioase că ăsta n-a fost cod roşu, că de ce, domnule, am panicat lumea degeaba, că, vezi Doamne, trebuia să se anticipeze mai exact ce se întâmplă. Mai ales Capitala a fost extrem de indignată că i s-au dat RO-Alert-uri, că populaţia a fost sfătuită să rămână la adăpost.
Fraţilor, cine să vă mai înţeleagă? Păi, dacă nu ne avertizează la timp, dacă nu se iau măsuri, dacă nu se face suficient şi mor oamenii, nu e bine! Evident că nu. Dar nici dacă se iau măsuri preventive, dacă se avertizează şi evacuează populaţia nu e bine? Ce ar fi trebuit să facă autorităţile, să aştepte să fie apa de şase metri? Dacă, în noaptea de 13 spre 14 septembrie, cum au spus martorii, apa a venit mare la 15 minute de la începerea ploii, acum se ştia că vremea se strică şi că va ploua mult. Că au fost 60,70 de litri pe metru pătrat şi nu au fost 100, foarte bine! Bine că nu s-a întâmplat nimic, dar nu este mai bine să fii prevăzător? Mi-a spus cineva care se afla, întâmplător, pe şoseaua de centură a Bucureştiului chiar la punctul maxim al ploii că avertismentul a fost pe măsura fenomenului. Şi bine că nu se mai înghesuiseră toţi să plece la drum, că măcar ai spaţiu suficient să menţii distanţa şi să conduci preventiv.
Evident, nu este normal să se folosească termeni gen "furtuna secolului" şi "ciclon nemaivăzut" şi mai ştiu eu ce bazaconii, dar este firesc să se avertizeze populaţia şi, cel puţin într-o zonă atât de afectată ca a noastră de inundaţiile ale căror urme nici nu au apucat să se usuce, era normal să se ia măsuri preventive. Până la urmă, ce este mai important decât vieţile oamenilor?