În documentarul „Cryptopia”, simpaticul realizator TV John Oliver spune următoarele: „Criptomonedele sunt tot ce nu înțelegi despre bani, combinat cu tot ce nu înțelegi despre computere”. Parafrazându-l, putem spune că programul Casa Verde Fotovoltaice este tot ce nu înțelegi despre birocrație combinat cu tot ce nu înțelegi despre riscurile la care te supui de bună voie.
Așa cum subliniază compania de sisteme fotovoltaice Kilowat, sesiunea din acest an a programului Casa Verde s-a transformat într-o adevărată „olimpiadă” de IT, într-o luptă aprigă pentru finanțarea de 30.000 de lei oferită de stat pentru panouri solare și baterii.
Olimpiadă pare puțin spus, din moment ce înscrierea în program este o chestiune de câteva zeci de secunde, după care ești deja... verde la față dacă nu ai avut norocul să te numeri printre cele câteva mii de persoane cărora le-a „surâs” softul Administrației Fondului pentru Mediu.
Te pregătești timp de luni de zile să ai toate documentele cerute, faci rost de banii pentru cofinanțarea cerută de program, îți actualizezi calculatorul, laptopul sau ce device ai în casă, te asiguri că totul merge strună și că nu ai nevoie de toaletă începând cu ora 10,00 a Zilei Z, te asiguri că nici nu respiri mai mult decât este strict necesar și, când colo, cât ai strănutat o dată, înscrierile s-au terminat.
Pe 2 octombrie au fost înscrierile pentru Regiunea Sud-Est, din care face parte și Galațiul. Peste 8.000 de dosare au fost acceptate de sistem, într-o cursă care nu a ținut nici măcar un minut. „55 de secunde”, comenta unul dintre cititorii „Vieții libere”, iar altul ducea finișul și mai jos: „42 de secunde”.
Secunde care au fost suficiente cât să nu prinzi programul și să aștepți o nouă șansă, la anul. Dar pot fi și secunde care te-au ferit de posibile mari probleme pe viitor, când niște oameni pe care nici măcar nu-i cunoști ți-ar putea folosi datele personale fără ca tu să ai vreun control. Și asta pentru că tot mai mulți români apelează la firme sau persoane care le „garantează” că vor reuși depunerea proiectelor într-un timp foarte scurt. În această grabă de a obține finanțare, datele personale şi actele locuințelor românilor – inclusiv CNP, copii ale actelor de identitate sau contracte – sunt colectate şi pot fi folosite în mod iresponsabil de către speculanți.
Pe de altă parte, există persoane, cum este Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, care consideră că programul Casa Verde a devenit un Caritas al montării panourilor fotovoltaice, prin care impui soluții tehnice "în orb", prin hazardul apăsării unui buton, în absența inventarierii caracteristicilor instalațiilor şi rețelelor unde urmează să debiteze aceste echipamente. Cu doar 7% din cele două miliarde de lei alocate în acest an, ar putea fi eradicată sărăcia energetică a unei țări în care 11.611 români locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu, spune Dumitru Chisăliță.