Mergând cu mașina pe străzile din Galați, de foarte multe ori mă întreb dacă mi-am pierdut eu logica sau dacă, în orașul nostru, se întâmplă lucruri fără sens. Unul dintre acestea este indicatorul "Accesul interzis", apărut imediat ce a început școala pe strada Dr. Carnabel, la intrarea din spate a Colegiului Național "Vasile Alecsandri". Știu că s-a vrut fluidizarea traficului pe strada respectivă, însă modificarea nu a făcut decât să creeze haos printre șoferi și să declanșeze valuri de înjurături, pe care le primești zilnic, la primele ore ale dimineții, fie că ești șofer, fie pieton. Concret, pentru a ajunge în dreptul porții colegiului de pe strada amintită, un șofer trebuie să meargă până la intersecția străzilor Traian şi Eroilor, iar după un viraj la stânga și încă unul tot la stânga, printre mașinile ce vin din sens opus, pietoni și elevi care se grăbesc să nu întârzie la ore, intrarea în curtea liceului se transformă în parcare. Pot spune din experiență proprie că acest lucru nu a adus nimic bun, mai ales că închiderea străduțelor adiacente a fost făcută peste noapte, fără un anunț în prealabil. Dacă până în urmă cu două săptămâni zona respectivă era foarte aglomerată la ora 7.30, acum, odată intrată în categoria străzilor cu sens unic, ea a devenit efectiv impracticabilă dimineața și la mijlocul zilei.
Din păcate, însă, în Galați sunt multe astfel de străzi transformate în artere de circulație cu sens unic, la dorința unui cap "ilustru" care nu a mai fost capabil să se gândească și la consecințe. Un alt exemplu în acest sens este cel din zona străzilor Grădina Veche sau Vultur, unde se circulă pe un singur sens și unde accesul locuitorilor străzilor respective în propriile locuințe se face după un ocol pe la Parcul "Rizer".
Probabil că și la Galați s-a vrut modelul orașelor mari europene, unde circulația pe artere întregi se face într-un singur sens și unde există fluență în trafic. La noi, însă, nu e binevenită o astfel de idee, pentru că noi nu suntem civilizați. Și ce dacă se vorbește de zeci de ani despre fluidizarea traficului în zona unităților de învățământ și se face apel pe toate canalele media și prin prezența poliției în zonă, ca părinții să nu mai staționeze după ce a coborât copilul din mașină, se pare că ultima bârfă de pe Facebook e mai interesantă din mașină. Și tot așa, civilizația asta despre care se tot vorbește, bunul-simț și respectarea legii, elemente care au dus la lucruri bune în alte orașe, la noi par concepte greu de înțeles.