Un carnivor la Casa Albă

Un carnivor la Casa Albă
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Nici nu s-a ”răcit” bine votul după alegerile prezidențiale din SUA, că deja s-au pus în mișcare strategiile de gestionare a mandatului Trump 2.0. România, în mod particular, este influențată de SUA prin cele două mari pârghii internaționale - Uniunea Europeană (în special în ceea ce privește politicile comerciale) și NATO (în ceea ce privește politicile de securitate regională). Ambele se anunță niște ”ecuații” destul de greu de rezolvat, cu mize mari.

Pe partea comercială, toată lumea se așteaptă la o creștere a politicilor protecționiste din Statele Unite, inclusiv în raport cu partenerii europeni, iar acest lucru ar putea genera un conflict comercial. Mai exact, Trump a amenințat să impună taxe importurilor de produse europene, cu scopul de a reduce excedentele comerciale ale UE în raport cu SUA. Acest lucru ar pune și mai mult presiune pe competitivitatea economiei europene, aflată deja într-o dinamică ce o dezavantajează mai degrabă în raport cu cei doi mai competitori globali, SUA și China. Oricum ar fi, UE are nevoie un echilibru mai realist în raport cu economia reală, inclusiv atunci când vorbește de politicile de mediu.

În ceea ce privește securitatea regională, dacă în urmă cu opt ani cererea lui Trump ca statele NATO ”să plătească mai mult” pentru umbrela de securitate americană a părut de-a dreptul... ”vulgară”, în raport cu mai largul cadru de valori și principii care stau la baza alianței, în prezent îngrijorarea cea mai mare este legată de optica pe care Casa Albă o va aborda în raport cu Rusia și războiul din Ucraina. Desigur, nimeni nu se așteaptă ca Trump să facă pace ”în 24 de ore”, așa cum susținea în campania electorală, dar înclinațiile sale admirative față de Vladimir Putin dau fiori prin cancelariile europene.

Există și o zonă de interferență, desigur, între NATO și UE, iar din acest punct de vedere este interesantă observația făcută de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a subliniat că Rusia utilizează tehnologie chineză și iraniană în Ucraina, "ceea ce arată că securitatea în regiunea indo-pacifică (care pare a fi prioritatea Washingtonului în acest moment - n.r.) şi cea din Europa sunt interconectate şi, prin urmare, europenii şi Statele Unite au, de asemenea, un interes să discute" despre aceasta.

Cert este că ideea de putere ”soft”, inclusiv la nivelul UE, pare tot mai depășită, fără o componentă solidă și pe partea ”hard”. Vorba lui Macron, Europei trebuie să îi crească dinții, să devină ”omnivoră”, altfel riscă să fie devorată de ”carnivorii” tot mai numeroși, întruchipați de autocrațiile lumii.

Citit 1163 ori Ultima modificare Duminică, 10 Noiembrie 2024 15:08

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de Gigel
    Luni, 11 Noiembrie 2024 18:13
    5.13.149.***
    Poate au inceput sa se sature de propaganda intesa si agresiva a curcubeilor.Poate va incepe lumea sa se sature de aceasta corectitudine politica.Daca unu e prost trebuie sa-i spui ca e prost nu sa-l menajezi ca nu e frumos sa-l faci prost.
    17
    7
  • postat de Un roman
    Luni, 11 Noiembrie 2024 14:56
    185.19.165.***
    Americanii au ales ce au vrut dar au uitat cam repede ce a făcut acest om. Acum ei vor trage ponoasele. Noi nu vom mai putea vizita America și să sperăm că nu va retrage trupele militare. Aveam un "dus",în Coreea,unul în Rusia, acum avem și în America. Eu cred că au ales greșit.
    8
    25
  • postat de Ff
    Luni, 11 Noiembrie 2024 07:07
    86.124.201.***
    In concluzie Trump va face tot ce poate că să-și țină americanii aproape!Inclusiv va spune bay bay Europei!Va fi dispus să facă înțelegeri cu cei puternici astăzi:China,Rusia ,India!UE va rămîne pina se trezește populația cu Green Deel cu decarbonizarea cu Ucraina cu mincatul viermilor !
    27
    7
  • postat de florin
    Luni, 11 Noiembrie 2024 06:59
    86.124.201.***
    Fata de acum 8 ani inflația în SUA și UE a luat-o in sus rău!America First!Sigur își va proteja interesele naționale!Problema in UE este că nu mai avem interese naționale!Nu mai avem lideri care să protejeze interesele naționale!În UE deocamdată mai importante sunt interesele birocraților UE!
    26
    9
  • postat de florin
    Luni, 11 Noiembrie 2024 06:53
    86.124.201.***
    Media mainstream a tradus cum a vrut ce a spus Trump acum opt ani!El a spus că statele membre NATO trebuie sa contribuie cu 2% din PIB conform tratatului!Și SUA o sa sprijine doar țările care asigura acei 2%!Acum 8 ani Trump nu avea sprijinul popular împotriva presei mainstream acum........
    24
    10

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro