În timp ce prin teritoriu se comasează instituţii de cultură, se taie posturi, iar gurile rele spun că s-au mai retezat, pe ici, pe colo, din beneficiile acordate personalului din cabinetele parlamentare, în instituţia cu prea mulţi membri menită să ne nască legile se votează bugetul. Mai exact, bugetul de stat pe 2025 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2025 au trecut prin comisii pe repede înainte, iar astăzi, cel puţin conform programului anunţat, ar trebui să fie votul final.
Între timp, parlamentarii din comisii au aprobat și bugetul Senatului din 2025, cu 24 de voturi „pentru” și 20 împotrivă. "Suma stabilită a fost de 277.940.000 lei, ceea ce înseamnă că bugetul Senatului - față de cel aprobat pe anul 2024 - cunoaște o diminuare de 28,39%”, a spus secretarul general al Senatului, Mario Ovidiu Oprea, citat de Agerpres.
Bugetul Camerei Deputaților a fost şi el aprobat cu 25 de voturi „pentru” și 20 împotrivă. „Avem un buget de 562.929.000 lei credite de angajament, din care 551.000.000 credite bugetare. La cheltuieli de personal avem o sumă de 374.750.000, la bunuri și servicii avem 78.850.000 lei”, a afirmat secretarul general adjunct al Camerei Deputaților George Dimitrică.
O fi mult, o fi puţin, încă nu ştim. Nu ne-a lămurit nimeni exact ce posturi s-au tăiat şi la Senat (doar Camera a spus câte ceva) şi dacă erau din cele plătite mai gras ori nu. Cert este că, într-o ţară cu probleme din ce în ce mai mari, în care cetăţenii au votat la un referendum că vor mai puţini parlamentari, aceştia merg înainte, cu oleacă mai puţini bani decât în trecut (dar să nu le plângem de milă, zic), dar, cel puţin până la proba contrarie, cu aceeaşi largheţe în a-i cheltui, dacă nu-i trage nimeni la răspundere. Şi cu nişte sume pentru investiţii în comunitate despre care nu ştim în buzunarele cui vor ajunge.
În ceea ce ne priveşte, nu ne rămâne decât să sperăm că ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, care a spus marți în Parlament că va face „tot posibilul” să ducă la „bun sfârșit acest buget, fără să modificăm taxe și impozite”, se va ţine de cuvânt. „Măsurile au fost luate de Guvern în decembrie și am făcut calculul bugetului bazându-ne pe impozitele și taxele care sunt astăzi în vigoare și n-avem nicio intenție să modificăm aceste impozite și taxe. Reducem cheltuielile și ne încadrăm în 7% deficit”, a spus ministrul, citat de Agerpres. Şi marmota învelea ciocolata în staniol...