Puține lucruri mi se par mai enervante decât să te trezești brusc pe întuneric, când acel curent, pe care îl plătești lunar, cu religiozitate, fuge din becuri și prize și te lasă într-o stare de iritare și disconfort existențial, pe care vrei să îl rezolvi cât mai repede cu putință. Nu singur, că nu ține de siguranța de la tablou, ci apelând la cel la care ajung bani din facturi usturătoare și îți promite investiții și întrețineri câte-n Lună și în stele.
Acum două seri, jumătate de Galați s-a scufundat, la ceas de seară, în beznă. Exact la acea oră când mai tot omul se adunase pe acasă... Mai un televizor, mai un bec, că deh, era trecut de orele 20,00, mai un calorifer sau centrală pe curent, mai un cuptor, un frigider sau o electrocasnică, mai un copil cu lecții de făcut. Adică cam tot ce ar fi putut avea nevoie de energie la acea oră ”s-a deconectat” brusc și fără explicații, dar și fără grabă în a fi remediat, așa cum ar fi sperat, disperați, locuitorii din cartierele afectate. Cel puțin vreo șapte, cum aveam să înțelegem și noi, jurnaliștii, în încercarea de a-i lămuri pe cei afectați, câți or mai fi avut baterie la telefon, despre dimensiunea avariei și cauza ei.
Minutele au trecut și s-au transformat în ore, chestiune teribil de neplăcută pentru consumatorii care au avut de suferit, pe banii lor, consecințele unei ”stricăciuni” ce trebuia gestionată de monopolista Electrica, la a cărei ”linie fierbinte” ori nu se făcea apelul, ori nu răspundea nimeni, ori un ”roboțel” înregistrat laconic apelurile care curgeau.
Dacă după două ore de nervi și frig, în multe cazuri, gălățenii loviți de pana de curent au putut vedea din nou utilitatea electricelor de prin case, știind că de vină este ”avaria aceea”, alte mii de consumatori din Galați, care cu doar vrei trei zile înainte trecuseră prin aceeași neplăcută experiență nu au primit nicio explicație, nicio scuză, pentru că așa ceva nu se obișnuiește în lumea monopolurilor.
Cel puțin, nu la noi. Anul trecut, Electrica anunța investiții în modernizări ale rețelelor din județ și din municipiu, în primul rând, în valoare de 70.000.000 de lei. 56 de lucrări au fost promise pentru modernizarea infrastructurii, lucrări care să facă față consumului tot mai are și să nu mai permită avarii sau incidente ce pot avea consecințe grave. Compania care are un istoric de monopol în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, este acum o parte a unui teoretic sistem concurențial. În care, însă, a rămas cu marele rol și monopol al siguranței și întreținerii. Cum? Se vede. Sau nu, dacă pana de curent vine pe întuneric.