După năucitoarea reorientare geostrategică a SUA, ce pare dispusă să lase Europa fără ”umbrela de securitate americană”, dacă acest lucru îi va folosi lui Trump în ”tranzacția” cu Putin, UE încearcă să găsească soluții la criza de securitate în care a fost aruncată. Măsura urgenței este dată de convocarea summitului extraordinar al Consiliului European, joi, având în mod exclusiv pe agendă ajutorul pentru Ucraina și replierea europeană în privința Apărării.
Faptul că Trump are o ”slăbiciune” pentru Putin nu e tocmai o surpriză. Casa Albă a făcut deja cunoscut că problema nr. 1 este concurența cu China, o putere economică și militară în ascensiune. Iar ”planul de pace” vizat de Trump, ce seamănă mai degrabă cu o forțare a capitulării Ucrainei, este menit să lase ”spațiu de manevră” pentru redirecționarea resurselor SUA spre zona Asia-Pacific.
Ce pare de neînțeles este brutalitatea cu care Trump a încălcat inclusiv raporturile cu vechii aliați europeni, ce au stat, practic, la baza stabilității globale de după Al Doilea Război Mondial. SUA pare a se baza pe ”frumosul ocean” care o desparte de Rusia, iar ”pactul cu Moscova”, oricât de malefic ar părea, are, se pare, ca finalitate, scopul de a împiedica o eventuală alianță între Rusia și China. O alianță care, culmea, deja există...
Ce pare a mai uita Trump, care vorbește în termeni peiorativi despre UE, este că implicarea SUA în Europa nu a fost un gest gratuit, ci a fost făcut, în termeni geopolitici și geostrategici, ca parte din politica de ”containerizare” a unui URSS foarte asemănător ca spirit antioccidental cu Rusia de astăzi. Prezența în Europa a fost, practic, o proiecție în lume a puterii SUA, iar renunțarea la acest element ar fi un dar făcut pe tavă Moscovei cum Putin nu se gândea nici în visele lui cele mai bune!
Statele UE sunt nevoite să vorbească la modul serios pe tema unei Europe a Apărării, pas ratat în urmă cu decenii, dar necesar acum în fața unei Rusii expansioniste. Se vorbește de planul ReArm Europe, propus de Comisia Europeană, în valoare de 800 de miliarde de euro. Teoretic, Europa are și puterea economică și tehnologică de a-și relansa industria de Apărare, rămâne însă de văzut dacă și voința politică va fi destul de puternică pentru a depăși piedicile. Principiul unanimității este generos în esență, dar, când ești cu Rusia în coastă, dar și cu politicieni precum Robert Fico sau Viktor Orban care pot să blocheze lucrurile din interior, nimic nu e simplu.
În final, întrebarea este: Europa va rămâne unită sau scapă cine poate?