După ce l-a umilit public pe Zelenski în Biroul Oval şi apoi şi-a îndepărtat cei mai apropiaţi aliaţi, impunându-le taxe vamale sau ameninţându-i că nu-i va apăra în cazul unui conflict armat decât cu banu' jos, Donald Trump îşi continuă lupta stupidă împotriva celor mai slabi sau dependenţi într-un fel sau altul de Statele Unite. Mexic, Panama, Canada, Danemarca şi, evident, Ucraina n-au "cărţi" suficient de bune, de parcă lumea asta ar fi un mare joc de poker. Şi se pare că, pentru Trump şi Vance, cuvântul "cărţi" n-a avut la vremea cuvenită şi sensul propriu, pentru că altfel...
Era cât pe ce să uit de ouă, pentru că nici găinile n-au scăpat de muşchii marelui "cocoş" portocaliu de la Casa Albă, iar americanii au început deja să simtă consecinţele declaraţiilor iresponsabile şi ale măsurilor haotice luate în aceste prime săptămâni de mandat. Programul economic al lui Donald Trump are o logică pe termen lung, însă aplicat ex-abrupto afectează dur multe zone ale societăţii.
Etalându-şi tot timpul "bărbăţia" în faţa celor mici şi pe care ştie că-i are la mână, Trump cedează de fiecare dată în faţa lui Vladimir Putin atât de uşor încât inevitabil te duce gândul la bârfele despre faptul că ar putea fi o "conservă" a Kremlinului reactivată după zeci de ani de aşteptare. Nu cred, personal, în varianta asta, însă e clar că marele şef al Americii "great again" devine foarte "small" atunci când are în faţă pe cineva cu ouă... Fie ele atomice sau nu.
Doar în ultimele zile, spre exemplu, l-a scos pe fostul general Keith Kellogg din echipa de negociatori trimisă la Kremlin, pentru simplul fapt că acesta nu-i este pe plac "ţarului", care-l consideră prea apropiat de ucraineni. Posturile de radio Europa Liberă şi Vocea Americii, care au ţinut trează speranţa Europei de Est vreme de zeci de ani, tocmai au fost tăiate de la finanţare, posibil tot la "sugestia" Moscovei, care era pur şi simplu "terorizată" de ele în anii "saveţki saiuz". Ce "indicaţii" va primi Trump după discuţia cu Putin anunţată pentru săptămâna asta şi în faţa cui îşi va mai umfla muşchii după ce-o să-i facă toate hatârurile liderului de la Moscova mi-e şi groază să mă gândesc...
Cu atâtea concesii făcute în faţa primului adversar ce (doar) dă impresia că e stăpân pe situaţie, mai că-ţi vine să te întrebi cum a reuşit Donald Trump să câştige de două ori preşedinţia celui mai puternic stat al lumii. Răspunsul e însă foarte simplu, Trump a învins în alegeri două femei (pe Hillary Clinton şi Kamala Harris) şi e probabil unicul şef de stat din lume care a avut această ocazie. Iar singura disputa cu un bărbat (chiar dacă foarte bătrân şi cu semne evidente de senilitate) a pierdut-o!