Și iată că se înfăptui ceea ce edilii ne promiteau în urmă cu mai bine de un deceniu, când încă nici nu visam că una dintre cele mai vechi și mari artere ale orașului va ajunge să arate civilizat. Avem semafoare inteligente pe Traian, așa că a traversa ca pieton sau să conducem ca șofer nu trebuie să mai fie o ruletă rusească.
Dar iată că nici semaforizarea inteligentă, proiect amânat de nenumărate ori, scos pe la ”fereastră” când mai trebuia înmuiată inima și, după caz, ștampila electorală, nu s-a obținut fără neaoșele obiceiuri. S-a comentat, s-a criticat, s-a înjurat ce de ce așa și nu altfel, de ce ziua și nu noaptea, de ce lunea și nu duminica. Poate pentru că o astfel de lucrare, la o astfel de stradă, nu se poate face în orice condiții și, ca să fie cu adevărat cum trebuie, sunt necesare condiții de trafic real, nu doar când timpii sunt, să le zicem, morți.
A fost o mare belea pentru șoferi să aștepte la cozile formate ce-i drept, pe distanțe lungi, pentru că echipele de muncitori lucrau la amplasarea semafoarelor și montau instalațiile electrice de alimentare. Aceeași șoferi care, poate, în alte condiții, ar fi blestemat haosul care se forma în traficul de pe Traian, mai ales la ore de vârf, sau atunci când, din nefericire vreun accident cu mașini zdrobite și oameni răniți bloca totul.
Că era o provocare reală să treci prin intersecțiile cu Rizer sau Radu Negru ale străzii pe care traficul nu se oprea niciodată, nu poate fi contestat de nimeni. Nu mai spunem de segmentul de la Barieră spre ieșirea din oraș, unde a traversa sau a ieși de pe o stradă laterală necesita curaj și îndemânare.
Și dacă cineva crede că a fost îndreptățit cu adevărat să se revolte că s-a sugrumat traficul pe timpul lucrărilor, trebuie reamintit ceva: prețul nesemaforizării, timp de zece ani, a arterei cu patru benzi, a fost unul foarte mare. Zeci de accidente grave, soldate cu morți, răniți și pagube materiale au înroșit Traianul, pe care traficul nu a fost regularizat prin semaforizare.
Da, veți spune poate că semafoarele nu vor împiedica fizic tragediile, că accidente sunt și pe treceri, și pe culoarea verde, sau roșie, după caz. Dar important este că premizele prioritizării vor fi mai clare și mai evidente pentru toată lumea.
Șoferii care se înfig ca berbecii în intersecții sau pietonii care se aruncă cu capul înainte pe zebră vor fi considerabil mai puțini, iar noi toți, un pic mai convinși că s-a făcut ce s-a putut și s-a promis pentru a circula în siguranță, pe o stradă pe care o vrem civilizată.