Pentru că se apropie zilele libere ale vacanţei de 1 Mai și "tradiţia" la români spune că trebuie musai să te duci la mare, că doar o dată pe an se deschide sezonul estival, hotelierii de pe litoralul românesc profită din plin şi deschid sezonul cu preţuri de Tenerife, nu de plaje autohtone.
Conform paginilor cu oferte de cazare pentru 1 Mai, o familie cu doi copii plăteşte, pentru trei nopţi de cazare, sume cuprinse între 1.700 și 2.000 de lei. Aceste prețuri sunt doar pentru cazare, iar dacă se adaugă masa, măcar micul dejun, totalul de plată ajunge la 3.000 de lei.
Mă întreb dacă, la aceste prețuri, merită să mergi la mare în România de 1 Mai. La vecinii bulgari, cam la aceiași bani, ai totul inclus, condiții mai bune de cazare și personal mai amabil, care te face să te simți ca în concediu, nu ca ai noștri, plictisiți încă de la primele ore ale zilei. Nu puține au fost cazurile în care zilele de concediu au fost stricate de un chelner care n-are chef nici să muncească, nici să stea acasă, cum nu puține au fost cazurile în care turiștii aflați pe litoralul românesc au făcut indigestie de la mâncarea de la "plimbă tava".
Și dacă tot vorbim despre prețurile la mâncare, să nu uităm că pentru un pahar de bere și un porumb fiert mai scoți lejer din buzunar câteva zeci de lei. Așa că, pentru mine, o persoană care alege să-și petreacă un concediu în străinătate nu este nici ipocrită și nici plină de fițe, așa cum ai putea fi tentat să crezi, ci efectiv nu-și permite luxul de a se bălăci în Marea Neagră din România.
Recunosc că am ales, cel puțin în ultimii ani, să-mi petrec concediul la mare măcar în Bulgaria. Și mărturisesc că, după fiecare sejur petrecut acolo, mi-am pus întrebarea de ce ei pot să facă turism de calitate și noi nu? De ce aceleași servicii sunt mult mai accesibile dincolo de graniță? Iar ceea ce este cel mai interesant e faptul că în stațiunile de pe litoralul bulgăresc sunt atât de mulți turiști români încât ai senzația că ești în țară.
Şi evident, nu pot să nu mă întreb de ce nici măcar iluștrii noștri conducători nu își fac vacanțele la noi și aleg tot litoraluri străine pentru vacanțele de vară, deși susţin pe posturile publice fel de fel de oferte pentru concedii în țară, spun ei, una mai atractivă decât alta. Probabil că nu voi afla prea curând sau poate niciodată răspunsul la această întrebare, însă, măcar pentru generațiile viitoare, sper că cineva va remedia lucruile, astfel încât să nu mai fii nevoit să faci credit la bancă pentru o vacanță la mare în România.