Ziua Internațională a Muncii, 1 Mai, va fi sărbătorită, ca în fiecare an, prin nemuncă. Este o contradicție în termeni, dacă e să-mi spun sincer părerea, e ca și cum, de Ziua Internațională a Prieteniei (care, apropo, va fi pe 30 iulie), le-am da câte un cap în gură tuturor prietenilor pe care îi întâlnim. Sau cum, de Ziua Internațională a Familiei (pe 15 mai), am sta numai în cluburi, baruri, terase, saloane, săli de sport, socializând cu oricine altcineva decât cu membrii familiei noastre.
Dar, cu tradiția nu e de joacă. Iar tradiția spune că, de 1 Mai, micii cu muștar și berea sunt la putere, devenind un simbol neoficial al acestei zile libere legale. Abia ieșiți din postul Paștelui și pofticioși cum alții nu-s, românii au dat deja năvală spre magazinele de profil, aprovizionându-se din plin cu „simbolurile” respective. Iar cei care poftesc, dar nu au timp sau chef să stea la cozi au la dispoziție, de câțiva ani, livratorii de produse.
Conform unei analize Glovo, ziua de 1 Mai a anului trecut a confirmat, din nou!, preferința românilor pentru mâncăruri tradiționale. Cei care au ales să sărbătorească acasă au plasat un volum total de comenzi cu 25% mai mare față de cel din 1 Mai 2023, Iar vedetele zilei au fost micii, care și ei au înregistrat un volum de vânzări mai mare cu 25% față de anul precedent. Per total, de 1 Mai 2024, micii au reprezentat circa o treime din totalul comenzilor de mâncare tradițională livrate de restaurante. Printre orașele cu cele mai multe astfel de cereri s-a situat Galațiul, alături de București, Constanța, Craiova și Brașov. La băuturi, berea a fost șefa zilei.
Acum, că am stabilit meniul, să vedem unde-l... rezolvăm. Acasă nu-i problemă, dar în natură, la iarbă verde sau pe malul unei ape, e nevoie de mare atenție.
Există o lege a picnicului, care spune că grătarul este permis doar în zonele special amenajate. Simplul fapt că ai găsit un loc care pare retras și potrivit pentru un grătar nu înseamnă că este și legal. Să ne înțelegem, în fața garajelor și în zonele dintre blocuri nu sunt permise grătarele! Legea picnicului prevede amenzi pornind de la 100 de lei și ajungând chiar până la 50.000 de lei, în funcție de gravitatea abaterilor. Altfel spus, nu lăsa gunoaie în urma ta, nu aprinde focul acolo unde nu e spațiu amenajat și nu distruge vegetația sau infrastructura de picnic!
Acestea fiind spuse, spor la Muncă!