Duminica votului, nu a Orbului

Duminica votului, nu a Orbului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ce-are Nicuşor şi n-a avut George? E limpede, îmi veţi spune: mai multă susţinere din partea alegătorilor, concretizată în voturi. Peste 6,17 milioane! S-a bucurat de mai multă încredere, de perseverenţă şi de speranţă din partea votanţilor. Deopotrivă, pentru unii alegători, Nicuşor Dan a fost şi alternativa la ceea ce profila, pentru viitor, „aura” candidatului cu prima şansă la alegerile prezidenţiale: isterie şi ameninţare.

Ce-are Nicuşor şi n-a avut George ca om? Nu neapărat om politic, ci în postura de simplu cetăţean! Decenţă, ar fi primul cuvânt care-mi vine în minte. Sinonimă, într-un fel sau altul, cu bunul-simţ. Acela aşezat, de modă veche, românesc, dacă vreţi.

Admit că, poate, mă înşel eu amarnic, iar ceea ce văd e doar aparenţă, nicidecum esenţă! Poate e doar impresia regizată, pe care mi-a creat-o prin declaraţii, atitudine, gesturi…

Însă după toată demonstraţia de aroganţă, nesimţire, absenţă şi indiferenţă pe care a lăsat-o în urmă deceniul prezidenţial al lui Klaus Iohannis… chiar simţeam nevoia de un strop de firesc prin decenţă. De normalitate. Chit că „România normală” a fost un proiect promis chiar de fostul preşedinte al României.

Corect, la vremea primei lui alegeri în funcţia de şef al statului, şi în Iohannis mi-am pus speranţele snop. Speram la rigoare şi corectitudine germană, la reprezentativitate şi implicare…

Bine, nu implicarea de „preşedinte jucător” a lui Traian Băsescu. Cu mandatele smucite şi suspendate, cu pixeli albaştri şi cocote ministeriale urcate pe birouri prezidenţiale…

Ştiu că la vârsta mea naivitatea electorală nu e chiar scuzabilă, dar mă întreb dacă nu cumva l-am votat pe Nicuşor Dan aşa cum, la primul meu vot prezidenţial, am pus ştampila pe Emil Constantinescu. Poate cel mai şters şi cel mai "înfrânt" dintre toţi preşedinţii pe care i-a avut România după Revoluţie.

Şi uite-aşa ajung la primul preşedinte al României de după ’89 - Ion Iliescu. Recunosc, l-am şi votat! Atunci când alternativa era Corneliu Vadim Tudor. Mda, nu ştiu cum se face, dar, deşi m-am născut sub dictatură… nu-mi plac regimurile totalitare. O fi ceva defect la mine, nu ştiu.

Dar un fapt e cert. Astăzi, când citiţi acest editorial, se împlinesc 35 de ani de la acea Duminică a Orbului a primelor alegeri prezidenţiale din 20 mai 1990. Poate că votul din 18 mai este dovada că am deschis cu adevărat ochii, după trei decenii şi jumătate de la acea Duminică a Orbului. Poate ne-am trezit, cumva, în conştiinţă.

Dar nu aşa cum credeau George şi părintele său electoral, Călin…

Citit 126 ori Ultima modificare Luni, 19 Mai 2025 18:37

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de paloma
    Marți, 20 Mai 2025 00:06
    5.13.199.***
    Poate AI va inventa Presedintele perfect !!! Ce-ti place tie, nu place altora... Altora, par a fi de-o radicalitate iesita din comun si nu-si accepta minoritatea !!!
    0
    0

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro