"Sistemul m-a învins", spunea Emil Constantinescu, la finalul mandatului său de preşedinte al României, refuzând să candideze din nou la funcţia supremă, astfel că este singurul şef postdecembrist al statului care nu a avut două mandate. Şi chiar dacă afirmaţia este, se pare, o "legendă urbană" scoasă bine de tot din context, ea a dăinuit peste ani şi a devenit laitmotiv al fiecărui "donquijote" care eşuează în lupta cu instituţiile statului.
Instalat în funcţie cu mari speranţe, preşedintele Nicuşor Dan a ţinut steagul sus câteva săptămâni, cu declaraţii publice aproape zilnice, după care, imediat după desemnarea lui Ilie Bolojan ca prim-minstru, a intrat într-un con de umbră şi n-a mai ieşit la rampă decât rareori. Cel mai probabil, încearcă să se distanţeze de măsurile economice anunţate de Guvernul Bolojan, care au în prim-plan majorarea TVA şi încalcă astfel una din puţinele promisiuni ferme ale preşedintelui din campania electorală.
Practic, noul guvern a decis să reducă deficitul bugetar aruncând povara pe spatele românilor de rând, elevi şi studenţi (rămaşi fără o mare parte din burse), salariaţi (afectaţi de creşterea TVA şi a accizelor, precum şi de eliminarea excepţiilor fiscale), coasiguraţi (care devin plătitori de asigurări de sănătate), mici oameni de afaceri ("beneficiari" de dividende crescute) şi pensionari (care vor plăti asigurări de sănătate şi nici nu li se vor indexa pensiile). Mai mult, stoparea investiţiilor din bugetul statului, în general a celor de la ţară, va afecta calitatea vieţii celor mai vitregiţi dintre români, iar suprataxarea băncilor se va transfera tot în cârca populaţiei. Bonus, creşterea impozitelor pe proprietate.
Prea puţine măsuri vizează sectorul bugetar, cel care de fapt a dus deficitul la aceste cote-record, fiind prevăzute doar mici reduceri ale unora din zecile de sporuri (în condiţiile în care numai unul dintre acestea echivalează cu 1% TVA), în timp ce eliminarea evaziunii fiscale, digitalizarea ANAF, eficientizarea companiilor de stat, reforma pensiilor speciale, concedierea sinecuriştilor sau subvenţiile acordate partidelor rămân tot promisiuni la nivelul de "o să...".
E drept că la nivel "macro", în faţa investitorilor şi a marilor agenţii de rating, se pare că Bolojan va lua notă de trecere, dar costurile pentru românii de rând vor fi semnificative, în timp ce instituţiilor de stat li s-a luat doar o scamă de pe umăr. Aşa că, după "reformele" coaliţiei pe care a girat-o la guvernare, nu putem decât să întrebăm, 25 de ani post-Constantinescu, "Te-a învins sistemul, Nicuşoare?"