Arafat, preşedinte!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

La noi în România, când ceva merge bine, trebuie distrus, nu ajutat sau îmbunătăţit! O concurenţă pentru SMURD, în o mulţime de SMURDURI locale, pare o idee bună, căci, se ştie, din concurenţă se nasc servicii mai bune şi mai iefine. Dar, aşa cum am văzut cu direcţiile de protecţie a copilului, cu învăţământul şi spitalele, aruncarea răspunderii pe umerii  autorităţilor locale le-au făcut pe acestea să strângă cureaua la subvenţionarea gigacaloriei, să întârzie plata persoanelor cu handicap sau a celor de la Legea 416…

Să admintem că Raed Arafat şi-o fi dat demisia din Minister pentru că i se periclitează, prin Legea Sănătăţii, «afacerea». O fi visul său, dar dacă nu era atât de important nu-şi dădeau atâtea milioane de români cei doi la sură din impozit pentru sprijinirea acestui sistem! Probabil că la aceasta face aluzie preşedintele ţării, atunci când vorbeşte de sumele uriaşe care vin de la stat la SMURD. Nu cumva, în mare parte, sunt tocmai sumele datorate, într-adevăr, de noi, statului, dar întreptate tot de noi spre ajutorarea SMURD? Oamenii cred altceva: s-a ajuns la un un adevărat fenomen de masă – oamenii ies în stradă, ca la Revoluţie, ca să-l sprijine pe Arafat! Dacă i-ar trece prin cap să candideze la Preşedinţie, probabil că Arafat ar câştiga alegerile. Dar oamenii care ştiu să facă foarte bine un lucru nu vor să ajungă pe un scaun de unde ai ocazia să faci rău foarte multe lucruri…

Doi străini au venit tocmai din Damasc, ca să ne dea, nu să ne ia: Apolodor, când l-au pus romanii să ridice podul peste Dunăre, peste care au trecut legiunile romane, dar şi… «kow-how»-ul civilizaţiei celei mai avansate a timpului, şi Raed Arafat, născut şi trăitor doar trei zile la Damasc, cel care a pus, chiar din zorii postdecembrişti, din 1990,  bazele Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare – SMURD! Cu peste un secol în urmă, un alt străin, franţuzul Carol Davila (mde, Charles Davilla), venea tocmai în România ca să înfiinţeze sistemul modern spitalicesc, cum am spune astăzi, «de tip european».

Nu ştim dacă Apolodor a fost schimbat din rangul de arhitect oficial după moartea împăratului Traian, dar pe Davila, deşi şi-a început cariera de organizator medical luptând cu holera pe timpul lui Cuza, regele Carol I nu l-a schimbat din funcţie. Domnia lungă a lui Carol l-a pus oricum la adăpost pe Davila, ceea ce nu s-a întâmplat cu Arafat!  Probabil că s-a strigat «Ura!» la Ministerul Sănătăţii atunci când şi-a dat demisia Arafat din Ministrer. Organizatorul de toată isprava al unei unei reţele naţionale de salvat vieţi, numit în 2007 subsecretar de stat la Sănătate pentru scurcircuita drumul birocraţiei între fundaţia sa şi interesele statului nu putea rezista prea mult într-o lume în care Sănătatea, Cultura, Ştiinţa chiar, ori are culoare politică, ori nu mai este deloc!

El a fost făcut subsecretar  pe vremea premierului Tăriceanu, un motiv în plus să renunţăm, la el! Subecretarul de stat a plecat din Minister, ca să urce pe baricada celor care acuza viitoare Lege a Sănătăţii! Care o fi minunată, din moment ce chiar şi preşedintele Băsescu o apără, susţinând că nu vom suferi. Aşa cum ne-a asigurat, din vreme, că pensiile şi salariile nu vor fi afectate… Descentralizând SMURD-ul, primăriile vor icni din nou, ori vor lăsa să se înfiinţeze mici servicii de intervenţie sanitară, fărâmiţate financiar şi, desigur, mai scumpe, pentru cine va mai fi în stare să se îmbolnăvească pe banii lui! Şi să vedem  înlocuirea medicinii lui Hipocrate cu negustoria.

Citit 2038 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.