Gălăţenii merg la urne

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suntem dezamăgiţi de ei şi avem toate motivele din lume să fim aşa. Politicienii zilelor noastre, amnezici şi perfizi, poartă responsabilitatea transformării societăţii într-o mare de disperare amestecată cu ignoranţă şi lipsă de nădejde. Acestea sunt adevăruri care nu pot fi ignorate. Nu sunt însă singurii vinovaţi.

Greşeala clasei politice este aceea că a văzut voturile doar ca pe o sculă pe care ei să o utilizeze pentru a ajunge la putere. Greşeala nostră, a celor cu drept de vot, a fost aceea că am văzut această manifestare ca pe una benefică doar lor, nu şi nouă. Ei bine, votul nu înseamnă nici una, nici cealaltă. Este cea mai clară manifestare a democraţiei moderne, este o ocazie unică de exprimare clară şi fără echivoc a opiniei, este unul dintre puţinele mijloace de a face ceva concret pentru a schimba lumea în care trăim.

Primii interesaţi de discreditarea valorii votului ca mijloc clar de exprimare democratică sunt cei aleşi cu voturi conjuncturale şi puţine, cei care au ajuns să ocupe cine ştie ce funcţii doar pentru că oamenii au avut de ales între două rele, sau aceia care s-au mulţumit să scoată profit politic din sărăcie şi educaţie puţină.

Prezenţa slabă la urne este un alt element care a transformat scena politică într-una pe care se joacă şuşe deocheate şi uneori teatru politic absurd. Toate astea pe banii noştri, pe suferinţa noastră, pe neputinţa noastră de a reacţiona. Nu putem opri acest lucru decât dacă alegem să ne spunem opinia, decât dacă mergem la vot, lăsând la o parte gândul că orice am alege vom ajunge să fim nemulţumiţi şi nedreptăţiţi.

Dacă nu vom face asta vom fi doar nişte cetăţeni nemulţumiţi şi nedreptăţiţi pe care nu i-a interesat propria soartă suficient de mult încât să facă un minim de efort mergând la urne. Dacă nu vom face asta ne vom sugruma propria libertate şi vom căuta în stânga şi-n dreapta vinovaţi pentru lipsa noastră de responsabilitate.

Galaţiul nu s-a remarcat nicicum în anii ce au urmat revoluţiei din 1989. Vorbim despre un oraş atât de mare, cu potenţial industrial serios, cu ceva istorie în ale negoţului, cu oameni ale căror talente au uimit lumea toată. Nu am ştiut însă cum să ieşim în evidenţă, altfel decât prin numărul mare de şomeri, latenţă în dezvoltare şi ignoranţă.

Am avea acum ocazia să ştergem aceste triste recorduri. Şi nu trebuie să facem altceva decât să beneficiem de un drept al nostru - să mergem la vot în număr cât mai mare! Vom arăta astfel că ne pasă de lumea în care trăim, că oamenii în mâna cărora ne punem destinele au o legitimitate clară şi nu au ajuns acolo accidental, sau doar pentru că n-am fost suficient de interesaţi de propria noastră soartă. Avem ocazia să ne spunem părerile şi avem la dispoziţie cea mai importantă tribună de la care putem face asta.

Gălăţenii trebuie să voteze! Trebuie să spulberăm teoriile potrivit cărora aici oamenii nu fac decât să aştepte să li se întâmple ceva favorabil. Suntem un oraş de oameni responsabili, care ştiu ce vor.

Citit 1380 ori Ultima modificare Vineri, 08 Iunie 2012 19:14

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.