Vacanţe Udrea

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Odată cu apariţia crizei, încă de la sfârşitul guvernării trecute, s-a dat ca iminentă desfiinţarea bonurilor de masă. Deşi era bine pentru toţi, mai puţin pentru bugetul statului: patronii şi salariaţii scăpau de plata unui impozit mai mare la stat toată lumea era mulţumită că are ce mânca (altfel, banii ăştia ajungeau la cine ştie ce achiziţie de pantofi care putea fi amânată). Sigur, mai puţin mulţumiţi erau cei în preajma pensionării, speriaţi de perspectiva unei pensii mai mici, după salariul oficial, căci bonurile de masă nu apar în cartea de muncă…

Dar măsura cea urâcioasă nu s-a luat. Mai mult, deşi suntem în criză, deşi Guvernul geme sub povara fiscalităţii şi se tot plânge că-i visteria goală, la orizont au mai apărut şi alte tichete, cele de vacanţă.

Atât ce-a fost luată la mişto până acum „blonda” ministră a Turismului, de multe ori pe drept, că şi această propunere, care vine anume din partea dumneaei, pare la prima vedere o tâmpenie: care cerşetor comandă caviar şi şampanie după o zi ploioasă, în care trecătorii l-au înjurat, în loc să-i dea bani?! Şi cam la fel de „boţiţi” sunt şi românii în criză…

Ministra Udrea a explicat însă că aceste tichete vor înlocui primele de vacanţă. Deci cam aşa cum şi tichetele de masă înlocuiesc o parte din salariu.

Aici e o problemă: nu toate societăţile îşi pot permite să acorde prime de vacanţă… Sistemul propus de Udrea se adresează societăţilor de stat (şi aici, dacă nu vorbim de Guvern, Preşedinţie şi alte locuri călduţe, mulţi dintre bugetari sunt amărâţi, abia îşi iau salariul, dară-mi-te să capete tichete!).

Dar perspective să se „molipsească” de sistemul tichetelor au şi firmele particulare. Ministra spune că mare parte din activitatea de turism din România se face oricum pe şest, fără plata impozitului către stat; ori, tichetele nu vor putea fi operate la vreo bojdeucă cu termopane, dar cu WC în curte, care nu este înregistrată! Şi, în plus, necontrolată de gândaci şi şoareci în bucătărie şi la cum spală aşternuturile. Ar putea deci ca turismul „de ocazie” să-şi bage minţile în cap!

Pe de altă parte, „tichetele Udrea” se vor putea cheltui numai şi numai în România, unde turismul are nevoie de intrări garantate pentru a supravieţui concurenţei externe. Altfel, românii preferă să se ducă în Bulgaria, unde e mai ieftin şi mai curat,  în Grecia sau Turcia, unde e mai exotic pe bani mai puţini decât pe la noi.

Aşa, dacă tot nu dai bani din buzunarul tău, ci scoţi-acolo nişte hârtii, parcă ai senzaţia că nici n-ai plătit… Şi uite-aşa, devenim patrioţi din cauza doamnei Udrea.

Am notat câteva amănunte din proiectul de ordonanţă de urgenţă depus la Parlament, care,  sigur, poate fi îmbunătăţit şi în final… respins! Observăm că au voie în sistem  numai unităţi cu una până la trei stele, deci un pic de „curăţenie” pe piaţă s-ar produce. Hotelurile ar putea avea un câştig suplimentar asigurat: dacă serviciile costă mai puţin decât tichetul, nu se mai dă rest. Aşa nu se mai pot face aranjamente, dar şi hotelul, care şi-a atras clienţii tocmai prin preţurile mici, se va alege în plus cu un… „bacşiş”.

Când era să ne bucurăm că primim cadou de la stat, observăm că angajatorul trebuie să contribuie la fondul naţional pentru tichete; măcar  nu plăteşte impozit pe suma respectivă. La rândul său, salariatul nu primeşte tichetele dacă nu contribuie la fondul pentru tichete, cu un sfert până la sută la sută din salariul minim pe economie. O fi de bine?

În expunerea de moive a proiectului, aflăm că sistemul a fost introdus cu succes în Franţa din 1982. Dar nu era criză, iar Parisul nu-i ca Bucureştiul. Uite însă că şi  Ungaria a preluat sistemul, în 98, ba chiar l-a folosit cu bine în regiuni cu rată a şomajului mare. De asemenea, au crescut cu până la un sfert  încasările în sistemul hotelier ungar.

Dar nici Budapesta nu-i Bucureştiul: aţi văzut cum au acţionat poliţiştii ăia ca să-i prindă pe ucigaşii lui Cozma?

Citit 1161 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.