'r-aţi ai dracu' de baroni!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au făcut-o din nou. Pe fundalul sinistru al unui adăpost înjghebat din foi de tablă, cauciucuri, cartoane şi gunoaie, sub ţevile Ferentariului, de fantomele mutilate ale mahalalei bucureştene, tabloidul britanic Daily Mail titrează: „Vrem să intrăm în ţara voastră înainte ca cineva să încuie uşa”. Sunt vorbele lui Iordan Rupa, ţigan, care se află la distanţă de un telefon de Anglia. Un telefon de la unchiul lui, aflat deja acolo, care să-i spună că i-a trimis banii pentru un bilet de avion Bucureşti - Londra. Întors nu-i trebuie, că doar nu se duce acolo la Săptămâna Modei. „Cum ajung banii, încep să împachetez”. Şi nu e singurul, spun jurnaliştii de la Daily Mail, care - nu ştiu cum se face - în tot Bucureştiul au dat numai de ţigani fără căpătâi şi de români săraci lipiţi care le trimit bezele britanicilor şi le transmit să stea liniştiţi, că vor veni negreşit în Regat.

Dacă aş fi englezoaică, probabil că faţa tăiată a lui Iordan Rupa, ale cărui preferinţe bahice sunt strecurate cu măiestrie în articol de ziariştii britanici, sau ciotul dezvelit pe care îl întinde a miluire un alt ţigan, care sigur nu le poate spune reporterilor străini ghiv mi uan paund din cauza ţigării lungi ce are, probabil, ceva de-a face cu jumătatea de faţă arsă, dacă aş fi englezoaică, spuneam, toate astea m-ar împinge şi pe mine să comentez că „Este cu adevărat înfricoşător!”, „Închideţi graniţele!” sau „Încuiaţi-i în România!”, aşa cum au comentat unii dintre britanicii care au citit articolul. Dar nu sunt englezoaică. Sunt româncă şi sunt revoltată.

Sunt revoltată că, în mijlocul dezbaterii continentale referitoare la subiectul inflamabil al ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari în 2014, o parte a presei britanice exagerează cu neruşinare, turnând gaz pe foc pentru a încinge vânzările sau lobbyiştii. Daily Mail, românii nu sunt ţigani, casa noastră nu este mahalaua, mobilierul nostru nu este gunoiul, ocupaţia noastră nu este cerşitul şi ţara noastră nu este cuib de năvălitori. Şi nu, Daily Mail, nu vom emigra cu toţii. Unii dintre noi prezintă intoleranţă la aroganţă. De la ceva cu burberry ni se trage.

E amuzant, Daily Mail, pentru că nu trece lună fără să citesc în paginile tale despre câte o cetăţeancă britanică responsabilă care a experimentat reproducerea precoce şi, fără să muncească o zi în viaţa ei, a dus o viaţă de huzur de pe urma ajutoarelor sociale până să fie descoperită de Fisc sau de cine cutreieră la voi Facebook-ul în căutarea celor mai posh instantanee de vacanţă ale categoriilor defavorizate.

Dar nu mă revoltă atât derapajul jurnalistic comis de Daily Mail sau ipocrizia de care dă dovadă publicaţia britanică, nu mă revoltă nici măcar ţiganii cerşetori din Ferentari cărora le-o fi fost foame (sau sete), cât mă revoltă carenţa de serviciu public în activitatea autorităţilor române. Prezente sau viitoare, naţionale sau locale, de stânga sau de dreapta, corupte sau integre (hai, c-aici am sărit calul!), eterne autorităţi române, faceţi-ne promisiuni la fel de absurde ca în trecut şi duceţi-ne cu zăhărelul aşa cum o faceţi şi acum, dar măcar faceţi în aşa fel încât să nu vă mai trăncănească pe la spate alţi baroni, cu un Daily Mail în mână!

Citit 1705 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2013 22:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.