'r-aţi ai dracu' de baroni!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Au făcut-o din nou. Pe fundalul sinistru al unui adăpost înjghebat din foi de tablă, cauciucuri, cartoane şi gunoaie, sub ţevile Ferentariului, de fantomele mutilate ale mahalalei bucureştene, tabloidul britanic Daily Mail titrează: „Vrem să intrăm în ţara voastră înainte ca cineva să încuie uşa”. Sunt vorbele lui Iordan Rupa, ţigan, care se află la distanţă de un telefon de Anglia. Un telefon de la unchiul lui, aflat deja acolo, care să-i spună că i-a trimis banii pentru un bilet de avion Bucureşti - Londra. Întors nu-i trebuie, că doar nu se duce acolo la Săptămâna Modei. „Cum ajung banii, încep să împachetez”. Şi nu e singurul, spun jurnaliştii de la Daily Mail, care - nu ştiu cum se face - în tot Bucureştiul au dat numai de ţigani fără căpătâi şi de români săraci lipiţi care le trimit bezele britanicilor şi le transmit să stea liniştiţi, că vor veni negreşit în Regat.

Dacă aş fi englezoaică, probabil că faţa tăiată a lui Iordan Rupa, ale cărui preferinţe bahice sunt strecurate cu măiestrie în articol de ziariştii britanici, sau ciotul dezvelit pe care îl întinde a miluire un alt ţigan, care sigur nu le poate spune reporterilor străini ghiv mi uan paund din cauza ţigării lungi ce are, probabil, ceva de-a face cu jumătatea de faţă arsă, dacă aş fi englezoaică, spuneam, toate astea m-ar împinge şi pe mine să comentez că „Este cu adevărat înfricoşător!”, „Închideţi graniţele!” sau „Încuiaţi-i în România!”, aşa cum au comentat unii dintre britanicii care au citit articolul. Dar nu sunt englezoaică. Sunt româncă şi sunt revoltată.

Sunt revoltată că, în mijlocul dezbaterii continentale referitoare la subiectul inflamabil al ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari în 2014, o parte a presei britanice exagerează cu neruşinare, turnând gaz pe foc pentru a încinge vânzările sau lobbyiştii. Daily Mail, românii nu sunt ţigani, casa noastră nu este mahalaua, mobilierul nostru nu este gunoiul, ocupaţia noastră nu este cerşitul şi ţara noastră nu este cuib de năvălitori. Şi nu, Daily Mail, nu vom emigra cu toţii. Unii dintre noi prezintă intoleranţă la aroganţă. De la ceva cu burberry ni se trage.

E amuzant, Daily Mail, pentru că nu trece lună fără să citesc în paginile tale despre câte o cetăţeancă britanică responsabilă care a experimentat reproducerea precoce şi, fără să muncească o zi în viaţa ei, a dus o viaţă de huzur de pe urma ajutoarelor sociale până să fie descoperită de Fisc sau de cine cutreieră la voi Facebook-ul în căutarea celor mai posh instantanee de vacanţă ale categoriilor defavorizate.

Dar nu mă revoltă atât derapajul jurnalistic comis de Daily Mail sau ipocrizia de care dă dovadă publicaţia britanică, nu mă revoltă nici măcar ţiganii cerşetori din Ferentari cărora le-o fi fost foame (sau sete), cât mă revoltă carenţa de serviciu public în activitatea autorităţilor române. Prezente sau viitoare, naţionale sau locale, de stânga sau de dreapta, corupte sau integre (hai, c-aici am sărit calul!), eterne autorităţi române, faceţi-ne promisiuni la fel de absurde ca în trecut şi duceţi-ne cu zăhărelul aşa cum o faceţi şi acum, dar măcar faceţi în aşa fel încât să nu vă mai trăncănească pe la spate alţi baroni, cu un Daily Mail în mână!

Citit 1594 ori Ultima modificare Duminică, 17 Februarie 2013 22:21

5 comentarii

 • postat de Popescu Victor
  Luni, 18 Februarie 2013 16:24
  traiesc in diaspora si imi place sa citesc articulele ziarului viata libera
  0
  0
  Raportează
 • postat de mail
  Luni, 18 Februarie 2013 13:45
  Aia din Ferentari vor in Anglia pt ca in Romania se traieste rau. Astia din Romania vor sa scape de aia din Ferentari ca sa o duca bine. Daca in Romania se va trai vreodata bine, toti aia din Ferentari se vor intoarce in Romania. Pai pana la urma ce vreti voi, sa scapati de aia din Ferentari sau sa o duceti bine?
  0
  0
  Raportează
 • postat de nicolaie
  Luni, 18 Februarie 2013 13:33
  Singura diferenta intre Daily Mail si Viata Libera este pozitia de unde pot influenta opinia cuiva.Pozitia europeana prin emisarii din Marea Britanie si reprezentantii unui judet din estul U.E. In rest goana dupa senzational in lupta cruda pentru existenta e aceeasi.Cu toate bunele si relele lor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de balan marian
  Luni, 18 Februarie 2013 10:36
  ai pus bine problema,dar asta se intampla de 20 si ceva de ani, iar daca nu e an glia , e franta,iar daca nu e franta e italia.... reprezentantii nostri nu s-au sinchisit niciodata de ce ar face lucrul acesta,cei din ziua de azi?
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 18 Februarie 2013 04:59
  Sa inteleg ca Daily Mail ne obliga pe noi romanii sa traim la infinit alaturi de cei descrisi in articol si sa acceptam transformarea tarii intr-un ghetou ? Nu de mult au fost condamnati si executati romani care ,ce-i drept prin metode condamnabile ,au incercat sa rezolve aceasta problema. De ce oare noi trebuie sa fim toleranti si cand nu suntem suntem huliti iar englezii ,si nu numai,considera ca se comporta normal cand ii expulzeaza sau le tranteste usa in nas ,atunci aia din Ferentrari nu mai sunt cetateni europeni ?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.