De profesie şomer, caut Pământul făgăduinţei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Flagelul şomajului ne-a cuprins atât de tare că am ajuns în top 3 naţional, la sfârşitul lui ianuarie 2013, şi doar judeţul Dolj şi Capitala au mai rămas în faţa noastră. Pentru economia gălăţeană, perspectivele sunt sumbre, iar dacă la nivel judeţean şi naţional nu se caută şi nu se propun soluţii viabile, în măsură să revigoreze viaţa social-economică, o să ne amintim cu nostalgie de vremea când Galaţiul era "oraşul cu picioare de lut"!

Am încercat să ne facem o idee despre ofertele de locuri de muncă pe care le găseşte un şomer pe piaţa muncii din Galaţi. Şi în vreme ce altădată oferta era zilnică, mereu alta şi destul de consistentă, acum mult râvnita listă este rară la vedere; este afişată cam o dată pe săptămână, iar conţinutul său este şi nu prea este. Mai concret, vreme de câteva săptămâni, AJOFM a afişat o ofertă cu vreo 17-18 locuri de muncă, mereu aceleaşi. Vrei, nu vrei, te întrebi dacă era reală sau dacă nu era pusă doar ca să fie?!

În prezent, lista cu locurile vacante la Galaţi - valabilă până pe 4 martie - cuprinde 36 de slujbe; o picătură într-un ocean, dar şi o mică şansă pentru câţiva semeni să câştige demn un salariu şi, mai ales, să nu aibă sentimentul inutilităţii. Ofertele denotă însă lipsa de perspectivă: un SRL are nevoie de un agent de pază, altul de un asistent fizioterapeut, acelaşi de acum vreo două luni! Ici şi colo e nevoie de un conducător auto sau de un manipulant de mărfuri, de un vânzător, doi gestionari şi trei şefi de schimb. Toate ofertele sunt pentru cei cu studii medii şi ne întrebăm unde lucrează miile de absolvenţi de studii economice, de medicină sau de drept care ies anual de pe băncile facultăţilor? Ne-am pus adeseori întrebarea dacă există vreun organism al statului care a făcut vreo prospecţie între necesităţile reale ale pieţei muncii şi programele de învăţământ din şcoli şi facultăţi? Probabil că nu! Astfel că nici nu mai e de mirare că tinerii noştri şcoliţi iau drumul străinătăţii.

Cel puţin în acest moment, oferta pentru a lucra în străinătate pare mai atrăgătoare. Din lista AJOFM Galaţi reiese că Finlanda şi Austria vor persoane cu studii medii; prima cere muncitori necalificaţi pentru agricultură, iar a doua are nevoie de „drujbist”. Celelalte oferte vin din Germania, Olanda, Suedia şi-i vizează pe specialiştii cu studii înalte, cum ar fi ingineri chimişti, de software, construcţii şi medici. Şi, între a vinde gumă de mestecat la tine acasă şi a-ţi exersa profesia pentru care te-ai pregătit, fireşte că laşi mamă, tată şi dor de meleagurile natale şi pleci în ţări străine să câştigi acolo o bucată de pâine pentru ai tăi. Preţul îl aflăm de multe ori prea târziu...

De mai bine de 20 de ani, românii fără loc de muncă pleacă de acasă, orice altă parte a lumii devenind pentru ei Pământul făgăduinţei... Toţi lasă România cu speranţa că într-o zi se vor întoarce, dar de multe ori nu mai apucă să o facă. Tristă, aceasta este singura realitate pentru gălăţeni în acest moment. Deşi ar trebui să fie şi un motiv de reflecţie pentru mai marii zilei, care ar trebui să nu uite că ne-au promis că vor face, vor drege şi vor readuce în matca mioritică râurile cu lapte şi miere...

Citit 1366 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2013 14:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.