De profesie şomer, caut Pământul făgăduinţei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Flagelul şomajului ne-a cuprins atât de tare că am ajuns în top 3 naţional, la sfârşitul lui ianuarie 2013, şi doar judeţul Dolj şi Capitala au mai rămas în faţa noastră. Pentru economia gălăţeană, perspectivele sunt sumbre, iar dacă la nivel judeţean şi naţional nu se caută şi nu se propun soluţii viabile, în măsură să revigoreze viaţa social-economică, o să ne amintim cu nostalgie de vremea când Galaţiul era "oraşul cu picioare de lut"!

Am încercat să ne facem o idee despre ofertele de locuri de muncă pe care le găseşte un şomer pe piaţa muncii din Galaţi. Şi în vreme ce altădată oferta era zilnică, mereu alta şi destul de consistentă, acum mult râvnita listă este rară la vedere; este afişată cam o dată pe săptămână, iar conţinutul său este şi nu prea este. Mai concret, vreme de câteva săptămâni, AJOFM a afişat o ofertă cu vreo 17-18 locuri de muncă, mereu aceleaşi. Vrei, nu vrei, te întrebi dacă era reală sau dacă nu era pusă doar ca să fie?!

În prezent, lista cu locurile vacante la Galaţi - valabilă până pe 4 martie - cuprinde 36 de slujbe; o picătură într-un ocean, dar şi o mică şansă pentru câţiva semeni să câştige demn un salariu şi, mai ales, să nu aibă sentimentul inutilităţii. Ofertele denotă însă lipsa de perspectivă: un SRL are nevoie de un agent de pază, altul de un asistent fizioterapeut, acelaşi de acum vreo două luni! Ici şi colo e nevoie de un conducător auto sau de un manipulant de mărfuri, de un vânzător, doi gestionari şi trei şefi de schimb. Toate ofertele sunt pentru cei cu studii medii şi ne întrebăm unde lucrează miile de absolvenţi de studii economice, de medicină sau de drept care ies anual de pe băncile facultăţilor? Ne-am pus adeseori întrebarea dacă există vreun organism al statului care a făcut vreo prospecţie între necesităţile reale ale pieţei muncii şi programele de învăţământ din şcoli şi facultăţi? Probabil că nu! Astfel că nici nu mai e de mirare că tinerii noştri şcoliţi iau drumul străinătăţii.

Cel puţin în acest moment, oferta pentru a lucra în străinătate pare mai atrăgătoare. Din lista AJOFM Galaţi reiese că Finlanda şi Austria vor persoane cu studii medii; prima cere muncitori necalificaţi pentru agricultură, iar a doua are nevoie de „drujbist”. Celelalte oferte vin din Germania, Olanda, Suedia şi-i vizează pe specialiştii cu studii înalte, cum ar fi ingineri chimişti, de software, construcţii şi medici. Şi, între a vinde gumă de mestecat la tine acasă şi a-ţi exersa profesia pentru care te-ai pregătit, fireşte că laşi mamă, tată şi dor de meleagurile natale şi pleci în ţări străine să câştigi acolo o bucată de pâine pentru ai tăi. Preţul îl aflăm de multe ori prea târziu...

De mai bine de 20 de ani, românii fără loc de muncă pleacă de acasă, orice altă parte a lumii devenind pentru ei Pământul făgăduinţei... Toţi lasă România cu speranţa că într-o zi se vor întoarce, dar de multe ori nu mai apucă să o facă. Tristă, aceasta este singura realitate pentru gălăţeni în acest moment. Deşi ar trebui să fie şi un motiv de reflecţie pentru mai marii zilei, care ar trebui să nu uite că ne-au promis că vor face, vor drege şi vor readuce în matca mioritică râurile cu lapte şi miere...

Citit 1267 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2013 14:53

6 comentarii

 • postat de Radu de Galati
  Luni, 04 Martie 2013 17:07
  Oare cati dintre someri au avut curajul sa-l intrebe pe Stan ce planuri are pentru someri ? Cati ziaristi l-au intrebat in campanie despre planurile de scadere a somajului.
  Da este datoria Primarului de-a creea investitii pentru urbe si nu de-a se plimba prin Europa ca un paun regal.
  0
  0
  Raportează
 • postat de of
  Luni, 04 Martie 2013 16:16
  la A.J.O.F.M daca ajungi apreciezi moda zilei. doamne placute la vedere cu limba iute. mai sint niste baieti care se invirt in jurul lor ca satelitii. oferte de cursuri sint ceva, facute prin firme alese. problema e ca nici angajatorii nu au incredere pentru ca oferta de angajare prin aceasta agentie de stat e ca si inexistenta fata de numarul celor inscrisi sau absolventi de cursuri. asta denota ca nici angajatorii nu au incredere in activitatea lor. nimeni nu se baga sa ii supere sau sa-i evalueze real. se cheltuie bani multi cu rezultate aproape zero. de ce?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Issos
  Luni, 04 Martie 2013 15:33
  In galati exista someri cu studii doctorale facute ca la carte. E groaznic, tinerii care pot pleca sa plece sa nu se uite in urma si sa-i lase in oras doar pe pensionarii care stiu sa ceara facilitati. aici nu e loc de perspectiva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de somer
  Luni, 04 Martie 2013 13:51
  stati fara grija, somerii inregistrati sint o treime sau un sfert din numarul ceilor reali la galati . A.J.O.F.M este institutia bugetara care chiar nu face decit sa mascheze adevarul si se preface ca are activitate. toti cei de acolo nu muncesc nici pe cit sa li se asigure o piine pe zi. fata de alte institutii de buget, care nici aia nu se omoara cu munca dar sint si sectoare bugetare cu munca sustinuta, A.J.OF.M este cel mai cald si placut loc de munca pentru pilosii angajati care nu au decit scopul de a trece timpul. faceti o balanta activitate depusa cu rezultate in angajari si cheltuieli imense. cred ca daca ti-ai dorii sa nu stii cum sa-ti intre banii in cont intr-o veselie fara bataie de cap , una din alegeri ar fi sa fi angajat A.J.O.F.M.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sava
  Luni, 04 Martie 2013 07:22
  Aceasta problema nu se reduce la un articol de ziar.
  Este o chestiune arzatoare ,ce se intampla in acest oras,si care asteapta rezolvare de la oamenii abilitati.
  Generator de forta de munca disponibilizata,combinatul pe de o parte a blocat si putinele locuri de munca disponibile,iar stagnarea economiei galatene a pus capat oricarei sperante de a gasi un loc de munca.
  Eu personal de 5 ani caut un loc de munca serios la Galati dar in zadar.
  Am fost de multe ori in strainatate ca sa pot trai
  Solutia insa nu e asta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de prostit de o tara mincinoasa
  Luni, 04 Martie 2013 04:46
  cifra somajului oricum nu este reala reflectand somerii inscrisi la ajofm si nu persoanele apte de munca, institutul de statistica urmeaza o lege proasta si nu tine cont de persoanele ce au iesit automat din baza de date a ajofm dupa 6 luni de somer neindemnizat.

  Romania trezeste-te, numarati somerii, ai inselat si cifrele
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.