Partidul a dat, partidul a luat, partidul fie binecuvântat!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Partidul e-n toate/ E-n cele ce sunt/ Şi-n cele ce mâine vor râde la soare/”. Nicicând poezia asta patriotardă, rămasă de dinainte de 1989, n-a fost mai actuală. Partidul, sau partidele, în formă de uniune, de alianţă sau singurele, sunt în tot şi-n toate. Iaca astăzi urmează să fie numiţi, prin votul aleşilor locali, membrii consiliilor de administraţie ale societăţilor de interes local. Atâtea câte au mai rămas în viaţă şi în care administraţia locală încă mai are un om de pus. Vor fi numiţi, desigur, şi reprezentanţii Consiliului Local, unicul acţionar al acestor firme, în Adunările Generale ale Acţionarilor. Evident, vom auzi că în desemnarea lor a primat competenţa, asta, desigur, dacă se va îngriji cineva să ne spună şi cine sunt numiţii, şi ce-au trecut ei prin CV-uri. Competenţa, sigur, cu carnet de partid. Pentru că degeaba competenţa e competentă dacă se încăpăţânează să rămână fată mare, pardon, apolitică.

Treaba asta cu numirea se făcea până acum la un soi de „şezătoare” politică în care scaunele se numărau şi se împărţeau în funcţie de numărul de voturi şi de mandate obţinute în Consiliul Local. Guvernul Ponta, prin ordonanţă de urgenţă, a impus administrarea societăţilor comerciale la care municipalitatea este acţionar unic prin instituirea unei guvernanţe corporative. Pe româneşte, o comisie, formată exclusiv din membri ai USL i-a recrutat pe viitorii membri în CA-uri la SC Administraţia Pieţelor Agroalimentare, Transurb, Gospodărire Urbană, Parc Industrial şi la Zona Liberă. Şi le-a cerut musai studii superioare şi licenţă! Umblă vorba prin târg că n-or să fie numiţi doar membri USL, ci a prins şi PP-DD patru posturi, iar PDL a zis că nu-i trebuie cele două scaune, că el vrea să şadă în opoziţie. Cât s-a dat şi cât s-a luat, vom afla astăzi.

Că partidele îşi numesc nişte oamenii de nădejde în funcţii importante la societăţile edilitare nu-i rău. Dar mai important mi se pare cât de mare este răspunderea lor şi cine poate să-i întrebe de sănătate şi de performanţă pe stimaţii numiţi, când lucrurile se duc de râpă. De exemplu, SC Apaterm a avut şi el într-o vreme CA şi AGA, dar de când face echilibristică pe muchia falimentului nu mai are. Cine a fost tras la răspundere pentru scufundarea Apaterm? Nimeni! La fel cum nimeni n-a răspuns pentru că SC Construcţii şi Reparaţii a murit. Şi ca efect a ajuns Ecosal să facă nu numai curăţenie, ci şi asfaltări, borduri, şi alte alea. Cine răspunde pentru faptul că Ecosal a devenit din societatea care era serviciu public? Nimeni. Cine-a răspuns pentru moartea celebrei Citadina? Nimeni. Iar dacă Apă Canal joacă în liga mare, a regiilor, şi nu mai are un Consiliu de Administraţie numit de Consiliul Local, asta nu înseamnă că dacă-i plesnesc reţelele de… competenţă şi explodează canalizările în arteziene de ocazie răspunde careva.

În schimb, să nu ne fie deloc de mirare dacă pe listele de donatori şi cotizanţi generoşi ai partidelor îi vom descoperi la anul, – ce chestie! – pe numiţii prin CA-uri şi AGA. Nu de alta, dar rebuie să întoarcă şi la partid ceva din… competenţa lor managerială. Că doar se ştie: partidul a dat, partidul a luat, partidul fie binecuvântat!

Citit 994 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2013 17:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.