Ce ne dă nouă Galaţiul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De ce aveţi voi, jurnaliştii, atâtea cereri? De ce mereu aveţi pretenţii, mereu cereţi câte ceva de la concetăţeni, de la edili, de la politicieni etc, mă interpela de curând un cititor, la telefon. Anonim, desigur, că puţini mai sunt, în urbea asta, bărbaţii care au tupeu să fie bărbaţi şi să-şi susţină convingerile cu nume şi prenume. Omul era ofuscat, eu însă eram calmă, aşa că i-am spus că nu voi sta minute bune la telefon să încerc să-i explic, dar că îmi voi spune opinia, cu nume şi prenume, în viitorul editorial. Ceea ce voi face în continuare.

În primul rând, menţionez că eu i-am dat Galaţiului 14 ani şi jumătate de muncă, timp în care am fost plătitoare de impozite şi taxe, mi-am cheltuit banii în acest oraş, mi-am împletit visele şi speranţele cu ale lui şi m-am transformat, nu o dată, în vocea lui, apărându-i interesele. Şi, chiar dacă nu aş fi fost jurnalist, simplul fapt că sunt un cetăţean corect îmi dă dreptul să le cer edililor să îşi facă treaba, să mă aştept ca pentru banii mei să primesc servicii corecte şi complete, iar produsele pe care le cumpăr să fie verificate şi conforme cu ceea ce scrie pe etichetă.  Cu alte cuvinte, vreau un schimb corect: eu îi dau oraşului tot ce pot, să-mi dea şi el măcar chestiile de bun simţ.

De ce am pretenţii de la oraşul meu? De ce consider că edilii îmi datorează respect şi condiţii civilizate de trai? Să vedem: eu sunt gălăţeancă din naştere, nu am trăit decât patru ani din viaţă în Bucureşti, iar de când am intrat în pâine, în 1998, am fost un cetăţean model. Un cetăţean care nu a primit niciodată măcar o amendă de circulaţie, care nu aruncă niciun gunoi pe jos şi care, graţie educaţiei de la părinţi, nu strică nimic, nu rupe florile, nu distruge spaţiul verde etc. Sunt un om care munceşte, la fel ca mulţi alţi oameni care muncesc din oraşul ăsta. Şi eu, şi ei merităm mai mult.

Merităm să găsim coşuri de gunoi întregi, dotate cu pungi de plastic, exact atunci când avem nevoie de ele, nu să mergem un kilometru până dăm de unul. Merităm să se planteze flori din serele proprii ale Gospodărire Urbană şi pe scuarurile şi spaţiile verzi din cartiere, nu doar pe Brăilei. Merităm piste speciale pentru biciclete, merităm parcări civilizate, nu să ne batem ca chiorii pentru un loc la oră de vârf. Merităm ca reparaţia unei străzi să fie făcută în termenul prevăzut. Merităm ca întreruperea circulaţiei să fie anunţată din timp, prezentându-ni-se o rută alternativă şi merităm ca la locul faptei să fie o hartă cu rutele alternative pentru cei care nu sunt din oraş şi îl tranzitează - că, oricum, centură ca oamenii încă nu avem.

Merităm staţii de autobuz cu refugii şi bănci, merităm trotuare uniforme, pe care să se poată deplasa şi copiii ce abia au învăţat să meargă, şi vârstnicii pe care nu-i mai ţin picioarele să sară peste obstacole. Avem dreptul nu doar la borduri noi, ci la borduri din granit, din alea fără moarte, borduri pe lângă care să fie şi guri de canal care să preia surplusul de apă.

Cât despre faptul că cer prea multe, ce pot să spun? "Cere şi ţi se va da, caută şi vei găsi; bate şi uşa ţi se va deschide”, spune Evanghelia după Matei. Eu una nu ştiu dacă funcţionează chestiunea chiar mereu, dar ştiu sigur că, dacă nu ceri, dacă nu impui, dacă nu protestezi, dacă nu te lupţi, sigur n-o să primeşti nimic în viaţă. Şi eu vreau să primim, pentru noi şi pentru oraşul nostru, măcar 10 la sută din ceea ce cerem.

Citit 1207 ori Ultima modificare Duminică, 14 Aprilie 2013 14:40

9 comentarii

 • postat de Primăria Galați hibernează în colaborare cu violența construcțiilor și mașinilor ce ne distrug viața.
  Luni, 15 Aprilie 2013 21:15
  Ce vrem de la Orașul Galați? Puțină normalitate, civilizație în amenajarea spațiului nostru în deplasarea noastră pietonală, fără obstacole violente, gen mașini pe trotuare cu botul băgat peste noi, parcă ar vrea să ne strivească, trotuare fără joc de gleznă de parcă joc șotron, scările magazinelor ce ocupă jumătate de trotuar la mișto, poate intru în magazin ''prin împiedicare'', reclame pe trotuar aruncate de parcă fac curse cu obstacole și garajele cu ieșiri peste aleile pietonale. De ce nu se dau amenzi? PRIN LINIȘTEA PRIMĂRIEI GALAȚI SE PARE CĂ ESTE PĂRTAȘĂ CU ACESTĂ VIOLENȚĂ CITADINĂ.
  0
  0
  Raportează
 • postat de paul
  Luni, 15 Aprilie 2013 20:20
  Nu a pierdut timp prin Bucuresti, ci pe la Spiru Haret, la on line.
  0
  0
  Raportează
 • postat de chirila gheorghe
  Luni, 15 Aprilie 2013 17:55
  articolul este cit se poate de corect in limita spatiului disponibil si prezinta foarte putin din mizeriile cu care unii s-au obisnuit deja. asta nu inseamna ca trebuie sa punam matura in cui si nici sa nu comentam prin ziare lipsa de civilizatie din orasul in care traim. nu inteleg atitudinea unora ca onorabilul CUCA MACAII, care se pare ca are un razboi personal cu bunul simt. sa insinuezi ,fara sa cunosti o persona care a ajuns sa scrie responsabil intr-un intr-un ziar, ca a pierdut timpul prin bucuresti, este... mai bine zic stop sa nu cad in greseala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de daniil sihastrul
  Luni, 15 Aprilie 2013 16:49
  cred ca e un articol corect. cinci stele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Suparatu`
  Luni, 15 Aprilie 2013 14:59
  Bravo Anca, ai curaj să spui lucrurilor pe nume, continuă nu te lăsa ! Macar atata satisfactie sa avem, că în ``NOUL GALATI`` mai sunt oameni ``cu sange in instalatie`` care nu se rusineaza sa spuna adevarul !
  0
  0
  Raportează
 • postat de REVOLTATUL
  Luni, 15 Aprilie 2013 13:34
  FELICITĂRI ANCA !
  Ai dat un exemplu de patriotism local pe care puţini îl mai au în ziua de azi. De atata sărăcie, neputinţă, neştiinţă sau dezamăgire unii oamenii au dat în prosteală sau au intrat într-o moarte clinică. Ticăloşia celor care ne-au condus destinele au cea mai mare vină. Am avut prea mare încredere în ei şi asta ne-a costat. Au încercat să ne prostească pe toţi. Trebuie să vină vremea să plătească cu vârf şi îndesat. Datoria noastră, a celor care astazi încă mai suntem de bună credinţă şi avem un sâmbure de patriotism în noi, este SĂ NE UNIM şi SĂ LUPTĂM împotriva acestui "cancer" care vrea să cuprindă toată lumea. Trebuie să venim NOI cu soluţii, cu proiecte, cu proteste.. cu orice şi să-i determinăm pe politicieni să facă CEEA CE VREM NOI, nu să facem noi ceea ce vor ei!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ds
  Luni, 15 Aprilie 2013 13:26
  Autoarea mi-a starnit mereu simpatie datorita onestitatii vizibile din articolele sale. Poate ca unii ziaristi scriu uneori mai sters, cu unele scapari, etc. dar colectivul e in cea mai mare parte profi si cinstit. N-am nimic de reprosat nici lui Baila caci vedem toti linia VL, una fara compromisuri. Doar un c.crangan sau m.stanciu mai calca in strachini la modul ordinar uneori, insa chiar si acestia sunt inghititi de curentul general, de „a o spune pe a dreapta”.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Luni, 15 Aprilie 2013 12:04
  @nea Cuca.... de la cuc A.
  Te simti lezat? Cu musca pe caciula? Cu marlani-an fapt? Sau vrei o bagare-n seama si nu gasesti? Toti ineptii de parlamentari sa se ia de manutza cu tine?
  Odata ce eu platesc un numar de taxe am si drepturi nu? Altfel imi gestionez eu singur banii sau noi... si SIGUR ajung pentru toate cele si ne sau imi raman si-n plus! DE CE? Pentru ca se fura de jos in sus cu ordine de sus in jos progresiv, cantitativ, continuu. Din ce in ce mai mult de 23 de ani incoace!
  Cu un presedinte suspendat inca in functie, cu un premier care azi zice una si cum se vede cu sacii-n car da-l in masa pe morar (si nu-i ala de la CSM). Avem de atatia ani un grup de infractori lupi in blanuri de nurci care joaca un teatru pentru prosti si-l joaca din ce in ce mai jalnic! Nu mai crede nimeni in Mos Craciun, Mos Gerila, Mos Nicolae, Mos Durbaca sau Mos Cap de Minge sparta! Sa-i luam schimbatul bordurilor in freza! Orasul are un deficit enorm de locuri de munca, iar cu 3 mall-uri nu se face primavara! Locuri de parcare ioc, masini foarte multe. De ce nu ati dat o lege cand trebuia, o singura familie o singura masina... vrei mai multe... nu ai voie cu ele stationate in interiorul cartierelor! Rampe pentru vitezomani, semaforizare electronica, camere CCTV, inchiderea centrelor de fier vechi, dosare penale pentru cei ce-au falimentat industria tarii... de la linischius, dan nica, dobre (mafia fierului) si alti cretineti de frunte! Sa faca asta cine? hotii nr2? LA VREMURI NOI... TOT NOI!
  0
  0
  Raportează
 • postat de jurnalism de cuca macaii
  Luni, 15 Aprilie 2013 09:50
  Esti mai pro.asta decat prevede legea: ti-ai cheltuit banii in Galati. Super. Ce-ai vrea sa primesti in schimb? O pereche de chiloti? Un ruj? O hartie igienica? Vrei ca produsele sa fie ok. Bun. Le face Primaria? Sunt vinovati "edilii" - cat curaj sa nu dai nume... dar le ceri altora - ca in parizerul pe care-l mananci s-au bagat si zgarciuri? Tot "edilii" rup copacii, florile, vandalizeaza parcuri, tomberoane, fura tot ce se planteaza/repara? Nu ai scris o litera de tiganii care distrug tot ce le iese in cale, de cocalarii romani carora nu le mai ajunge orasul pentru marlaniile si grobianismele zilnice... Dar, binenteles, vinovati sunt altii. Ziarista lu' peshte. Cu patru ani la Bucuresti - unde probabil ai lucrat la vreun chat, ca de facultate de jurnalism, nici pomeneala.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.