Invazia gunoiului

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

A trecut 1 Mai. A trecut Paştele. Ne-am bucurat. Ne-am distrat. Am fost evlavioşi. Am consumat cantităţi uriaşe de mâncare. În urmă au rămas resturile menajere. Ambalajele de plastic. Cojile de ouă. Oasele de miel. Şi câte şi mai câte.  Uitându-mă pe Facebook, pe lângă sutele de urări de bine, am găsit şi pozele postate de gălăţeni. Mulţi, uimitor de mulţi au fost realmente oripilaţi de modul în care municipalitatea a ales să ne îngroape în aceste zile în gunoi. Şi aici nu folosesc vreo figură de stil, ci vorbesc de cea mai crudă realitate. Personal am avut ocazia să văd câteva maşini ale Ecosalului pe străzi. Ce or fi făcut angajaţii acestei companii rămâne un mister. Nu de alta, dar zonele destinate depozitării gunoiului arătau groaznic. Efectiv nu aveai unde să mai arunci o coajă de ou. Pe o rază de 20 de metri pătraţi găseai numai saci menajeri aruncaţi de gălăţenii care au avut proasta inspiraţie de a-şi duce gunoiul mai târziu. Având în vedere că locuiesc relativ aproape de o biserică, iar locul destinat depozitării gunoiului se află la câteva zeci de metri, vă imaginaţi ce mirosuri încântătoare a trebuit să suportăm în noaptea de Înviere. Nu spun că cei care şi-au aruncat gunoiul lângă pubele sunt nesimţiţi. Nu au cum să fie. Ei au fost de bună credinţă. Au vrut să scape de resturile mirositoare din case. Numai că Ecosalul, companie ce funcţionează pentru noi şi mai ales din banii noştri, efectiv şi-a bătut joc de acest oraş pe perioada mini-vacanţei. Putem înţelege că şi oamenii acestei companii au fost liberi, dar de aici şi până a nu asigura o minimă permanenţă mi se pare absolut strigător la cer. Mai mult, un prieten a surprins o altă fază haioasă. Deşi nu au reuşit să cureţe Galaţiul absolut deloc, cei de la ECOSAL au mutat câteva tomberoane, probabil pentru a da senzaţia că au trecut pe la muncă. Drept urmare, undeva, în zona Mazepa, un tomberon, plin ochi, trona pe prima bandă de circulaţie. Pot să înţeleg că angajaţii ECOSAL fac şi asfaltări în ultimul timp, dar chiar aşa, să lase total la o parte obiectul principal de activitate?

Degeaba s-au băgat atâtea zeci de mii de euro în tomberoane de plastic pentru colectarea selectivă sau neselectivă, dacă nimeni nu vine să le golească.

O altă dezamăgire vine dinspre zona Falezei. Probabil că nimeni din Primărie nu a avut curiozitatea să se plimbe pe acolo în ultimul timp. Dacă ar fi avut această minimă curiozitate ar fi observat faptul că s-au înmulţit ţânţarii. S-au înmulţit atât de mult încât efectiv nu mai am curajul să ies cu copilul pe malul apei. Este practic imposibil să te fereşti de ei, orice ai îmbrăca, poate doar soluţii repelente să funcţioneze, deşi, la cât de agresivi şi de flămânzi sunt ţânţarii ieşiţi din amorţire, e puţin probabil să fii protejat sută la sută. În orice caz, o stropire temeinică, făcută la scara întregului oraş, ar ajuta mult mai mult. Probabil însă că şi de această dată autorităţile au fost luate prin surprindere de vremea frumoasă, de primăvară şi de data din calendar.

Să ne înţelegem, nici invazia gunoiului, nici invazia ţânţarilor, nu sunt chestiuni de nerezolvat.  Chestiunea pubelelor pline poate fi reglată relativ uşor din două telefoane şi o muştruluială puternică, pe principiul acum nu putem întoarce timpul înapoi, dar măcar la sărbătoarea viitoare să fim pregătiţi. Iar ţânţarii pot fi răriţi considerabil cu o stropire cu insecticid, mai ales că nu se anunţă ploi în perioada imediat următoare. Totul este să îi şi pese cuiva de gălăţeni.

Citit 1242 ori Ultima modificare Luni, 06 Mai 2013 14:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.