O provocare pentru parlamentarii de Galaţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu riscul de a fi catalogat drept fatalist, trebuie să constat că umanitatea se cam duce râpă. Ceea ce ne-a definit ca fiinţe superioare se diluează cu zi ce trece, lăsând loc unor instincte animalice care exclud particula „sapiens” din denumirea speciei noastre. Bunăoară, e greu de spus ce-a fost în capul românilor care au făcut lanţ de petreceri pantagruelice în Săptămâna Mare. Pretextul numit 1 Mai nu mi se pare sub nicio formă suficient pentru a da cu decenţa de pământ, chiar dacă amintita zi are anvergură mondială. Să nu uităm că asta se întâmpla în Săptămâna Patimilor Mântuitorului, care este şi trebuie să rămână un prilej de reculegere sufletească, de reîntâlnire cu Divinitatea, cu esenţa noastră spirituală.

Am văzut la televizor, în Vinerea Mare, mii de oameni înfulecând ciozvârte uriaşe de carne sau târându-se ca râmele din cauza beţiei extreme. Vă spun sincer că m-am cutremurat. Aş fi vrut să-i privesc cu înţelegere şi iertare, însă n-am putut, căci mi-am amintit că exact atunci toată creştinătatea ortodoxă (din care pretind că fac parte 97% dintre români), rememora chinurile de pe cruce ale Fiului Domnului. Era, neîndoielnic, prilej de smerenie şi nu de excese fără limită.

Lipsa de respect faţă de semeni şi faţă de valorile sociale a ajuns, din păcate, la nişte dimensiuni de neimaginat până în urmă cu câţiva ani. Recent, un comentator pe site-ul "Vieţii libere" le explica celorlalţi (şi mie) că el nu e obligat să fie civilizat şi că urmările nesimţirii lui (era vorba îndeobşte despre curăţenia din oraş) trebuie înlăturate de autorităţi. Şi că de-aia plăteşte el impozite: să aibă dreptul să scuipe cojile de la seminţe pe trotuar. Ca să fiu sincer, mesajul lui, chiar dacă era oarecum izolat, m-a tulburat, căci indică un curent de opinie pe care îl regăsesc, zilnic, şi la alte comentarii.

Din ceea ce constat, devine tot mai prezentă ideea că noi, oamenii, am ajuns cumva deasupra lucrurilor. Că avem voie să facem tot ceea ce ne tună prin minte şi că orice constrângere morală sau legală este un atentat la libertate. Spre exemplu, peste 90% dintre comentariile de pe site-uri şi forumuri româneşti sunt atacuri la persoană. Invective. Sudalme. Măgării. Doar 10% dintre comentatori scriu la obiect şi au idei constructive. Restul împroşcă mizerie sub acoperirea anonimatului.

Fără îndoială, educaţia nu se poate face cu ciomagul. O vită speriată de băţ nu este o vită educată. În schimb, cred că este nevoie de legi mai bune şi mai bine aplicate. Libertatea individului este garantată atâta vreme cât, prin faptele lui, nu aduce atingere libertăţii altuia. Acesta este spiritul (european!) după care trebuie să ne ghidăm. Iar dacă cei care murdăresc oraşul vor plăti amenzi usturătoare pentru asta, se cheamă că îi vom obliga să se gândească de două ori înainte de a se comporta necivilizat. Şi dacă cei care înjură în mediul virtual ar fi aspru pedepsiţi, atunci noi şi copiii noştri am scutiţi de acest spectacol grotesc.

Propun o temă pentru parlamentarii gălăţeni: să iniţieze şi să susţină modificarea legislaţiei privind ordinea şi liniştea publică (activitate care, apropo, nu mai este în atribuţiunile niciunei instituţii!), precum şi pentru elaborarea unei legi privind curăţirea morală a mediului on-line. Sunt foarte curios cine se bagă!

Citit 1406 ori Ultima modificare Marți, 07 Mai 2013 15:28

Mai multe din această categorie:

17 comentarii

 • postat de Valea, urma scapă turma, era un joc în copilărie. Aici se pierde timpul, buni pentru statistică, ca la stână.
  Miercuri, 08 Mai 2013 23:41
  Comuniștii au greșit punând accentul pe educație și de aici am început să gândim, deci să vrem mai mult în viața noastră, din viața noastră.Azi ne prostim, educația este slabă, munca este pentru proști în România, fiind cea mai slabplătită, dar cu 54% impozitată pentru că este rară, bugetarul râzând, umplând plajele de la Mamaia sau la munte, are doar salariul mai mare decât fraierul care muncește la privat, altă drăcovenie scoasă după '89, patron ce fură prin contracte la stat, doar partidele trebuie să fie ''alimentate'' financiar cu bani negrii. Suntem ținuți de proști pentru ca prostia să acapareze puterea, rezultatele după 23 confirmând sărăcia națională din România. Sincer, nu mai este de stat în România, mai mult nu poate, sunt sacrificate prea multe generații, bunici, părinți, copiii noștri. Pentru ce să mai trăiești în România? Valea, urma scapă turma.
  0
  0
  Raportează
 • postat de KasaNova
  Miercuri, 08 Mai 2013 23:32
  D-le Crangan,nu pot fi de acord cu cateva dintre ideile dvs pt simplul fapt ca aveti,de ex,toate parghiile sa evitati atacurile la persoana pur si simplu prin stergerea in timp util a mesajelor. Ideea le convine in schimb parlamentarilor si edililor locali, ale caror magarii nu vor mai putea fi facute publice. Atat timp cat politia ii ajuta pe infractorii traficanti de carne vie, hoti, distribuitori de droguri mai nou, pentru a-si completa zic ei veniturile mult prea mici in raport cu riscurile la care se expun, noi pretindem civilizatie la standard european? Atat timp cat trimitem in parlament toti escrocii protejati de institutiile supreme in stat,ne miram ca exista giboni care vor sa sparga seminte unde vor ei si sa faca altii curat dupa ei? Costelush,obisnuieste-te cu ideea ca traim in cel mai imputit si needucat oras din tara in care vedete sunt alde Ijdileanu si gasca de giboni ce isi fac veacul prin Divino la agatat minore sau tiganii cu pirande la plasat pe nava Malnas,basca cativa parlamentari si edili locali care parca traiesc in Las Fierbinti de promit vanatoare cu arcul si tunel sub Dunare. Rolul tau ca si caine al democratiei e sa ai grija de astia,nu sa propui sanctiuni pentru cei ce se folosesc la umbra anonimatului sa dea in vileag magariile lor. Apropos, ai avea curaj sa faci o ancheta cu toate afacerile necurate facute de Marian Baila si s-o publici in ziar? Deocamdata Baila doar iti recomanda impotriva cui sa incepi o ancheta denigratoare si de cine n-ai voie sa te legi, asa ca,vorba unui clasic al televiziunilor, ciocu' mic in targul mare!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nume
  Miercuri, 08 Mai 2013 19:53
  Mie imi place titlul ala de la TV Mania, Tzatze si carti - dupa sau inainte de 1 Mai.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cititor
  Miercuri, 08 Mai 2013 19:20
  ALFAR, tu de ce nu-ti treci numele ?. probabil ca tu folosesti refularea in baie si de aceea o recomanzi tuturor. spor la treaba. nu va convine parerea mea? puteti sa nu ma bagati in seama. eu nu fac decit ceea ce faceti si voi, postez parerea mea. a voastra oricum ma lasa rece si imi e total indiferenta. relatia mea cu scrierile din V.L este aceea dintre un vinzator si cumparator. am dreptul sa am pretentii si pareri personale privind calitatea marfi pe care o platesc.......... ce sa inteleaga niste "ciini de curte" .te pot jigni si eu in toate felurile, e usor dar mi-e sila . asta de fapt vreti, sa fiti voi singurii ce se cred "ziaristi". ha.
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Miercuri, 08 Mai 2013 19:01
  Adrian_Vasile exagereaza un pic dar tu, CITITOR, esti praf.
  Ai pretentia sa fii bagat in seama ca si cum ai fi salvatorul planetei, dar esti un cetatean cu mania persecutiei si mania contrazicerii.
  Pai, daca nu-ti convine, fa-te, prietene, ziarist şi fa-ti un ziar! Cine te opreste? Aaaa, tre sa ai studii! Trebuie sa ai TALENT! Trebuie sa raspunzi civil si penal pentru ce scrii!! Cred ca ziaristii au o mare responsabilitate, de care se achita in cele mai multe cazuri onorabil, cum este si cazul articolului de fata.

  Referitor la fondul problemei cred că:

  1 - noi, gălăţenii am decazut grav în ultimii ani, atât economic, cât şi moral.
  2 - nu putem da vina pe alţii pentru propria incultură si nesimţire
  3 - răspunderea afirmatiilor in comentariile online trebuie să fie legiferată conform legislaţiei privind calomnia si insulta (civil sau penal, dupa caz)
  4 - cine vrea sa se refuleze, poate sa o fac la el in baie, nu într-un spatiu public.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cititor
  Miercuri, 08 Mai 2013 18:29
  d-le Adrian_vasile, nici nu ma intererseaza balanta dumneavoastra. diferenta dintre semnatura d-lui redactor si a mea e aceea ca el are profesia asta in care exista si norme de probitate si comportament professional, cu reguli stricte ,eu sint un oarecare care prin cumpararea ziarului si a petrecerii timpului pe net ii platesc o bucatica din salariu. asa ca eu cred ca am dreptul sa-mi exprim o parere cuviincios si corect exprimata, dupa mine atita timp cit asta rezulta ca se doreste din faptul ca exista aceasta sectiune a ziarului, on-line. asta cu ascunsul numelui in spatele netului e alta forma de a face postarile cit mai condamnabile. nici nu cred ca intereseaza pe cineva numele meu, oricum 99% din cei ce acceseaza site-ul nu-l cunosc. oare pe dumneavoastra asa va cheama? am spus clar ca e parerea mea, poate gresesc. in acest ziar scriu articole si posteaza numai personae ce sint sigure 100% in adevarul celor scrise sau spuse? stima.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adrian_Vasile
  Miercuri, 08 Mai 2013 17:54
  CITITOR
  Eu, unul, aş putea să pun argumentele tale în balanţă cu cele ale lui Crangan. Însă nu pot face acest lucru câtă vreme ele se semnează şi ştim cu toţii cine este, in vreme ce tu esti o umbră în spatele unie tastaturi. Da, critică, fii dur, dar asumă-ţi frate sub nume şi prenume. Daca e adevarat ce spui, de ce nu ai curajul să o spui in faţă, bărbăteşte? Tu vezi doar jumătate a problemei. Eu cred că în esenţă Crangan are dreptate şi nu tu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cititor
  Miercuri, 08 Mai 2013 17:49
  nu-mi place defel articolul .este facut in scopul atitarii disputelor intre cei religiosi si cei nu. apoi cu cele postate sint sigur ca exista solutie din administrarea site-ului ca cele ce contin injurii si termeni grosolani sa fie din start sterse. ce vreti, cit mai multe postari pentru traficul pe net si toate numai dupa cum vor ziaristii sa indrume cititorii? se stie clar ca media e cea care manipuleaza populatia si este una din cele mai valoaroase arme in mina politicului. de ce nu propuneti o lege care sa-i bage in rindul infractorilor pentru excrocherie pe cei ce propun si arunca in alegeri tot felul de promisiuni si apoi le uita? o sa spui ca trebuie sa nu-I mai votam. multumesc, le ajung si un mandat si din mandate in mandate chiar cu alte personaje, aceleasi comportamente si rezultate pentru votanti. nu-mi place deloc articolul care e facut de un redactor-sef. cine are dreptul sa judece comportamentul unui practicant al unui cult fata de altul sau fata de un ateu? poate de pastele catolicilor sau sarbatorilor altor culte ortodoxii faceau la fel. credeti ca e diferenta de comportament ? ce lege e cea care ingradeste dreptul de exprimare? cine poate face disocierea dintre acuze corecte si cele incorecte intr-o lume a miliardelor de postari pe net? poate sinteti un fan al anilor comunismului din Romania cind nimic nu trecea de cenzura . condamn exprimarea groteasca, injuriile dar sint convins ca moneda se bate si pe seama faptului ca sub anonimat se spun si multe lucruri deranjante pentru unii dar adevarate. asta e, traim intr-o lume in care bancurile si refularile nu se mai zic in tren, la rind la lapte, la rind la preparate sau portocale. se spun pe net si asta nu mai poate fi impiedicata de nici un guvern decit dictatorial. asta e parerea mea si nu zic ca sint purtatorul adevarului ca unii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cora
  Miercuri, 08 Mai 2013 14:27
  Libertatea a fost prost inteleasa de romani inca din optze'j'noua. Cica pentru asta au luptat. Sa aiba dreptuil de a injura liberi, sa faca chiolhanuri in Vinerea Mare, sa-si bage si sa-si scoata pe forumuri, sa se omoare la cozi si sa pupe moaste. Nu cred ca crestinii practicanti sunt mai buni decat ceilalti. Stand la semafor zilele trecute, in asteptarea culorii verzi, impreuna cu alti multi cetateni. apare o femeie in varsta imbracata in negru, iesita din biserica, intr-o mana cu un manunchi de lumanari si in cealalta cu un buchet de narcise care se repede disperata in mijlocul strazii, pe rosu, desi masinile circulau pe ambele sensuri. S-a oprit sovaind intre benzi apoi s-a avantat din nou pe trotuarul celalalt. Pe banda a doua a ratat-o o masina la centimetru. Pe prima banda venea alta masina al carei sofer n-avea cum s-o vada, noroc de un reflex dumnezeiesc care l-a facut sa franeze langa pantoful inconstientei. Abia ajunsa pe partea cealalta, a luat-o opinia publica in primire, pe buna dreptate, reprosandu-i ca merge la biserica degeaba daca risca sa bage oameni nevinovati la puscarie. I-a privit ca din alta lume si a ridicat din umeri. Era dreptul ei sa traverseze pe rosu si n-avea niciun chef sa renunte la el. Pentru asta au murit niste amarati in decembrie. :))
  Omenirea degenereaza. E adevarat . Dar la fel de adevarat este ca Hristos a inviat pentru noi toti. Doar noi sa aflam. Cat inca mai e timp.
  0
  0
  Raportează
 • postat de georgeta
  Miercuri, 08 Mai 2013 10:48
  Domnule Cranga, ma raliez intru totul parerilor exprimate civic si religios....Ca unii sunt libercugetatori,schimbisti si manelisti, e treaba lor. Dar daca eu nu dau muzica religioasa la maxim in casa la mine ca sa-i supere pe ei , de ce trebuie sa chem politia sa-l amendeze pe ala care ma scoate din casa cu decibelii ce-i scoate super scula lui in Vinerea Mare cand se transmite Prohodul ? Si de ce sa ma asez pe o bancaa la picioarele careia se afla covor de coji de seminte, cand eu nu ma duc in curtea nimanui sa-mi las excrementele ?
  Pana la parlamentari te mananca haitele de caini vagabonti !!!!!Avem un consiliu local care are dreptul sa emita ordonante locale prin care sa reglementeze contraventia si amenda corespunzatoare , dar si organul care o aplica.Dar daca "organul " se multumeste sa stea la panda cine trece strada prin loc nepermis ,fara sa vada ca se parcheaza masinile pe trotuar ,sau ca in parc tinerii drogati sparg bancile cu capul...degeaba reguli si amenzi.Sa dai vina pe sistem si pe lipsa oamenilor......
  0
  0
  Raportează
 • postat de pachela
  Miercuri, 08 Mai 2013 10:29
  Aramis , esti specimenul perfect pentru comentatorul roman...

  Problema moralei nu tine de parlamentari, de domeniul politic, tine de educatie si spirit civic. Din pacate prea putini le mai avem.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aramis
  Miercuri, 08 Mai 2013 10:10
  CIR, esti un idiot care nu pricepe nimic din spiritualitatea românească!
  Marş la Bivolariu, la consumul de lichide proprii, râmă ce eşti!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cir
  Miercuri, 08 Mai 2013 09:36
  LIBERTATEA religioasa este garantata de Constitutia Romaniei. In plus cei care faceau petreceri nu incalcau nici o lege, poate doar canoanele ortodoxe. Domnule Crangan, multi dintre cetateni sunt atei, multi sunt indiferenti ori de alta religie. Care este problema ? Se simt jigniti ortodocsii ? La fel se simt si liber-cugetatorii cand credinciosii se inchina in ritual public la diverse oseminte numite "moaste". (Sa nu deschidem aici o alta discutie despre megalomania Catedralei Mantuirii Neamului !) Cat despre chinurile lui Hristos, in numele aceluiasi supliciu au fost torturati in trecut de catre inchizitie sute de mii de oameni nevinovati, iar omenirii i-a fost interzis accesul la cunoastere si dupa oprirea navalirilor migratorilor ! Asta ca sa nu credeti legitima si suverana dominatia Bisericii asupra lumii libere !
  0
  0
  Raportează
 • postat de homo erectus mai mult ca perfectul
  Miercuri, 08 Mai 2013 08:54
  Sa se legalizeze numai permisul de portarc !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Domnisoarele murale din Avignon
  Miercuri, 08 Mai 2013 08:44
  Cat timp romanii s-au injurat "dezarmati" a fost sport national ,dar ce ne facem ca incep sa se injure inarmati ???
  0
  0
  Raportează
 • postat de albinita
  Miercuri, 08 Mai 2013 08:35
  ptr voyo, pacat poti sa-l citesti si de 100 de ori si tot nu o sa intelegi ce a vrut sa spuna autorul acestui articol, nu vreau sa te jignesc, dar e suficient sa citesti o singura data acest articol sa ti dai seama ca a fost saptamina patimilor suprapusa cu sarbatoarea de 1 mai, si cred ca era mai bine sa fim mai mult crestini decit sa dam friu liber desfriului , sau mai pe intelesul tau a dezmatului cu mici, hartane de carne si muzica cit cuprinde, si a fi civilizat nu te costa nimic, totul sa fi avut cine sa te fi educat , si pe parcurs mai invatai din mers sa te educi singur, iar autorul articoului nu pot decit sa-l felicit, dar domnule crangan nu puteti sai civilizati pe toti galatenii, sau poate intr -o 100 de ani, cei ce ne vor urma vor fi mai civilizati , sa dea domnul
  0
  0
  Raportează
 • postat de voyo
  Miercuri, 08 Mai 2013 07:40
  Am citit de vreo trei ori "articolul". Ce naiba vrei sa spui, de fapt? Insiri niste platitudini cu aer de mare specialist...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.