JURNAL DE LOGODNĂ/ Pumni în ficat între Galaţi şi Brăila

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nicicând n-a existat o iubire mai straşnică între Galaţi şi Brăila. Deşi prin canalizările politice miroase a sânge şi a cadavre, la suprafaţă totul e diafan. Roz bombon cu ciucuraşi. Marii lideri ai conurbaţiei nu mai prididesc cu osanalele la adresa unirii în cuget şi simţiri căci, la o adică, putem seca Siretul dintr-o sorbire. Ai lor, ai brăilenilor, ne trimit solii de pace şi cereri în căsătorie. Ai noştri, gălăţenii, fac pe fetele mari. Ard de nerăbdare să meargă la măritiş, dar vor nuntă cu alai, nu logodnă între neamuri. Că – deh! – nobleţea obligă.

La Bucureşti e senin şi pace. Băsescu numără amendamentele la Constituţie, Ponta socializează pe Facebook cu asiaticii, Crin se hodineşte, iar Dragnea şi-a cumpărat un set nou de carioca şi trei hărţi A0 ale României. Restul nu mai contează. În aceste condiţii,  nunta de la Dunărea de Jos e undeva într-un fel de ceaţă, la capul listei, după o defilare de chiloţi „Botezatu” şi o repriză de de windsurfing marca Mazăre.

Lăsaţi cu ochii în soare şi cu paharele cam goale, nuntaşii dunăreni zâmbesc strâmb unii la alţii şi-şi cară pe sub masă pumni la ficat. „Iubim Galaţiul ca pe sarea în bucate!” Buf-buf!, doi pumni în „pateul” lui Marius Stan de la Bunea Stancu. „Brăila este sora noastră întru modernitate!” Trosc-trosc! Două upercuturi sub coaste de la Stan pentru Bunea Stancu. La o margine a mesei, Simionescu, primarele brăilean, se uită ironic la cafteală şi emană îndemnuri la armonie: „Aşa Stancule, fii iubitor cu nenorociţii ăştia care vor să ne fie şefi. Muşcă-i şi de celălalt obraz!” Bacalbaşa nu se bagă. A aflat că pesedeul vrea să-l promoveze la Parlament şi s-a retras în cămară, unde a sechestrat sarmalele, apa minerală şi doi dintre lăutari, pe care-i bănuieşte că au votat cu Chebac. Deh, ca la nuntă!

La o masă mai retrasă, Titel Crăcănatu şi Vasile Bilă, doi vajnici reprezentanţi ai comunităţilor „pimp” din Brăila (primul) şi Galaţi (al doilea) negociază un lot de 60 de fete pentru piaţa din Spania. Bilă vinde, Crăcănatu cumpără. Cine dă şaşe-şase de trei ori face preţul. 1000 de euroi pe cap de matracucă, plus/minus 100, după cum o vrea „osul”. Doi poliţişti ţin de şase-şase. Că de aia-s doi. Armonie, tată!

În curte, linişte. Numai într-o maşină din parcare parcă stă să licărească ceva. Aaaa! Sunt ochii lui Dan Nica. Dar stai! Se mai văd doi ochişori. Ai lui Oprişan focşăneanul, baronul de Odobeşti şi Lepşa. Şşşşşşşşt! Linişte! Cei doi vrânceni (să nu uităm că Nica e din Panciu) lucrează. Pregătesc un remix la balada Mioriţa. Că, gata! Până când să mai fie baciul vrâncean ultima ciubotă în războaiele regionale pentru turme, miei şi alte ciobănisme? Noua baladă va fi tot despre transhumanţă. Atâta doar că, de data asta, baciul cel vrâncean va merge cu oile în balta Dunării, va instala acolo târla şi va stăpâni tot. Şi pe baciul moldovean, şi pe cel muntean şi - culmea! – chiar şi pe mocanul buzoian.

Între timp, ţesuturile hepatice dunărene vor fi numai un hematom de la atâţia pumni. Şi când se vor dumiri ei, caftangiii, că nunta se va fi spart, iar Mioriţa se va fi rescris, va fi prea târziu chiar şi pentru regrete. Dacă nu cumva deja e cam târziu…

Citit 1575 ori Ultima modificare Luni, 08 Iulie 2013 17:21

7 comentarii

 • postat de jean or jony, uer iu uis
  Luni, 08 Iulie 2013 21:59
  pe la virsta de 17 ani, alexandrus maximus, fiu de-al lui ion si leana pleaca pe banii strinsi din munca parintilor la studii in franta. vine dupa un an, in vacanta. nu mai stia bine limba romana..o dadea pe furculision, sava bien, mersi boucup, je voa mange...etc. la un moment dat in curtea parinteasca calca pe o grebla ce-i da o coada retur in frunte: "sa te ia dracului ,grebla". spuse alex.. asta e, alex. data viitoare da-o pe inglish, poate furca stie mai bine limba asta. cele bune in viata, alex.. ai uis a gud live for iu, alex.and for jur cildren(S)..
  0
  0
  Raportează
 • postat de alex
  Luni, 08 Iulie 2013 20:58
  Bleah!
  Ion, nume de slugă!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ion
  Luni, 08 Iulie 2013 18:36
  umorul lui c.c e ca batatura din calciiul lui nea ion plecat la drum lung cu bocanci noi. . provoaca aceelasi simptome, vrei s-o uiti, te pisi din cind in cind pe batatura, poate se inmoaie, o injuri, te certi cu toti si la urma ii arunci in ripa. asta e daca cumperi bocanci ieftini.mai bine fara.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Valentin_Braila
  Luni, 08 Iulie 2013 12:53
  Amuzant articolul si cu un oarecare adevar trist in esenta !:D
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Luni, 08 Iulie 2013 08:48
  va repet - o noua regiune doar pentru judetele Tulcea si Constanta NU SE VA FACE pentru ca vor emite pretentii si Harghita si Covasna !!!

  si aceste 8 regiuni sunt calibrate pe o suprafata si populatie medie !!
  daca modifici Regiunea de Sud-Est atunci vor cere si altii modificarea regiunilor lor, si la acest macel, nu va vrea nimeni sa il gireze.

  Toate declaratiile sunt povesti de adormit prostii, si anume capitala este decisa deja la Constanta, si doar pe ultima 100 de metri se poate ca Braila si Galati sa faca ceva. Dar cum nu au facut 20 de ani de zile, acesti IMPOTENTI si INDOLENTI "demnitari" politici din Galati si Braila totul se va sfarsi foarte prost.

  Si pe langa cei 23% din populatia Galatiului plecata din oras intre ultimele 2 recensaminte, vor mai pleca 25% si vom ajunge un oras defavorizat - un Valea Jiului in apele Dunarii.


  Si dupa ce tot ce spun aici se va adeveri sa vad eu CUM VOR FACE TOTI DIN ADMINISTRATIE NAVETA PANA LA CONSTANTA, sau cum vor renunta la serviciu ca nu vor naveta si vor emigra, sau cum vor trebui sa se mute in Constanta cu serviciu cei din ADMINISTRATIA si diverse servicii ale statului din Galati si Braila catre Constanta in chirie si isi vor lasa apartamentele si vilele (unele in rate) goale in Galati si Braila.

  Si atunci sa ii vad pe acesti idioti care visau cai verzi pe pereti astazi, cat de amar le va fi in viitor !
  Ca deh... prostia se plateste.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Spectator
  Luni, 08 Iulie 2013 07:08
  Costele, n-ai văzut bine pe sub masă; Stan dă la cotoaie, nu la ficaţi. Fiecare cu profesia lui!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Brăila cu bani puțini arată bine, Galați? Dezastru cu semnătura a doi fraieri; Durbacă și Nicolae !!!= Garaje !!!
  Luni, 08 Iulie 2013 00:24
  Sincer, politica locală este sub dușumea, politica națională mai înțelegi ceva, dar pe județe și municipii este aiurea, bate vântul, consilii locale și județene făcute pentru afaceri de buzunar, normal, pentru ei, localnicii, umplutură pentru vot din 4 în 4 ani, la mișto. Viața orașului nu ține de politică, ține de primar, cât este de gospodar și Brăila a dovedit că omul cu bani puțini cel puțin are un oraș civilizat, ba a mai făcut și ceva, se vede când treci cu mașina. La noi garajeeeee, mizerie în cartiere, Complex Țiglina Unu și Francazi, dezastru, cad malurile de pe faleză de construcții anapoda, gherete, trotuare sparte, toate cu marca celor doi Mari Fraieri; Durbacă și Nocolae, cataclisme umane-intelectuale pentru Orașul Galați.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.