Oraşul care nu ţipă moare!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Degeaba consumaţi hârtia, pentru că politicienii noştri scumpi şi dragi se gândesc la interesul lor şi nu la al nostru”, ne scria un cititor pesimist apropo de povestea cu Galaţiul ocolit de autostrăzi sau alte mari proiecte de infrastructură rutieră. Da, într-adevăr, politicienii se gândesc cel mai adesea la interesul lor. Cu rare excepţii, majoritatea sunt hrăpăreţi, sforari şi cel mai adesea înlocuiesc competenţele profesionale cu carnetul de partid. Dar, tocmai de aceea, trebuie să demonstrăm că ştim foarte bine ce vrem. Tocmai pentru asta trebuie „să consumăm hârtia”, să le amintim politicienilor cât de des avem ocazia că nu uităm şi ştim foarte bine ce dorim să facă pentru comunitate.
Campania noastră „Cum renaştem Galaţiul” tocmai acest lucru urmăreşte. Să le reamintească factorilor de decizie că nu visăm, de exemplu, la vreo autostradă imaginară, ci că, iată, avem un proiect concret – Autostrada Mării Negre – în care ar trebui să facem totul pentru a fi incluşi. Tocmai lipsa de reacţie, nu numai din partea autorităţilor, dar şi a gălăţenilor captivi într-un soi de fatalism existenţial al lui „nu se poate” ne-a adus unde ne-a adus! Pentru asta am „consumat hârtia” şi am arătat că, uite, alţii au reuşit, precum cei din Oradea, „omologul” Galaţiului în partea de vest a ţării, care a fost inclus în proiectul transcontinental al autostrăzii „Via Carpatia”! La fel de mult ar trebui pe noi să ne intereseze autostrada Mării Negre, un inel care ne-ar putea lega nu numai de sudul Europei, dar şi de imensul spaţiu economic ex-sovietic. Dar dacă noi, gălăţenii, ne resemnăm urmând strămoşeasca mentalitate mioritică, dacă facem „economie la hârtie” pe motiv că „n-ar nici un rost, pe noi nu ne aude nimeni”, atunci da, chiar am merita să trăim în Galaţi ca într-o fundătură! Am merita ca autostrada Mării Negre să se oprească brusc, undeva prin Izmail şi, în loc să o ia spre Galaţi, să o ia pe la cucuieţi, de la Ungheni, pe „litoralul” de la Focşani, Ploieşti şi Bucureşti!
Încă mai este timp pentru a schimba ceva. Dar asta doar dacă gălăţenii vor reuşi să-şi găsească o voce comună, o voce puternică. Şi în alte locuri sunt politicieni cu interese diferite, consilieri, primari, parlamentari şi chiar miniştri care îşi dau la picioare urmărind, în ultimă instanţă, doar propriile interese. Dar sunt şi cazuri precum cele de la Oradea, Sibiu, Braşov şi chiar Botoşani, unde comunitatea a reuşit, în cele din urmă, pornind de la atitudinea individuală a fiecăruia, să împingă factorii de decizie în a lansa cele mai potrivite proiecte pentru oameni. Prin urmare, mai lăsaţi, fraţilor, resemnarea! Fiţi încăpăţânaţi! Dacă vreţi autostradă, spuneţi răspicat acest lucru, ori de câte ori aveţi ocazia! Nu faceţi „economie la hârtie”! Oraşul care nu ţipă nu se alege nici măcar cu un drum expres!

Citit 1265 ori Ultima modificare Miercuri, 07 August 2013 18:43

3 comentarii

 • postat de Nik
  Sâmbătă, 10 August 2013 12:37
  86.124.202.***
  Acum doua zile , niste vecini s-au hotarat sa taie niste copaci tineri,sanatosi, inalti ,printre care si un nuc , asta pentru ca stateau in calea noului gard ce vroiau sa-l amplaseze, bineinteles fara autorizatie.Cand am iesit la geam sa-i intreb de autorizatia de taiere a copacilor au mormait ceva si si-au vazut de treaba.Nici administratorul asociatiei nu a fost deranjat de fapta lor .Am fost singura care am tipat, restul stateau pititi dupa perdele iar apoi mi-au dat de inteles ca nu sunt intreaga la minte pentru ca protestez pentru ca nu stiu cu cine ma pun.Cu asa galateni fara atitudine, lipsiti de orice interes de ceea ce se intampla in jurul lor, sigur moare orasul.Eu nu mai am sperante ca se mai poate schimba ceva in bine.Cine tipa in orasul asta e catalogat ca inconstient.
  0
  0
  Raportează
 • postat de unul scarbit
  Joi, 08 August 2013 19:11
  5.13.137.***
  D-le Ovidiu , ne tot luptam ,dupa puterile noastre pentru niste drepturi personale pe care legal le avem,aproape in fiecare an .Aceasta lupta se intinde uneori pe ani de zile ,si de cele mai multe ori nu le rezolvam decat partial ,sau ,uneori , nici atat .Personal ,de o luna de zile ma razboiesc cu firma orange ,pentru rezilierea unui contract inainte de termen .Desi legal ,consider ca am dretul sa reziliez contractul inainte de termen fara plata vreunei despagubiri catre firma orange ,salariatii firmei imi raspund( la insistentele mele prin e-mailurile trimise catre ei),ca sunt bun de plata pentru lunile ramase din contract , dar fara a-mi trimite ( la cerere ) ce suma am de plata . Prin raspunsurile lor atat prin e-mail cat si telefonic la serviciul clienti ,ocolesc raspunsul,oricat as insista . Am mai dus ani de zile si alte lupte cu institutii ale statului ,si personal sunt scarbit de institutii si firme indiferent ca sunt de stat sau particulare .Ce vreau sa arat ? Arat ca nu este numai nepasare , cat scarba si lehamite fata de toti cei ce au in mana destinele noastre .Chiar credeti ca cei ce au painea si cutitul in mana ne baga in seama daca luam atitudine in scris sa prin vorbe ?Ma indoesc ! Vom fi ascultati ,posibil ,doar daca vom pune mana pe bata !
  0
  0
  Raportează
 • postat de nikolas
  Joi, 08 August 2013 13:44
  79.116.104.***
  bv ovidiu! cei ce mai au o bruma de simt civic,curaj si putere de sacrificiu,de astfel de articole au nevoie pentru a se urni.acest gen de scanteie a lipsit din presa galateana.fiti portavocea celor ce stiu,vor si pot face bine orasului!un deget e doar un deget.cinci degete formeaza un pumn!asa si cetatenii orasului,daca sunt bine informati devin o forta!!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.