Un oraş însemnat?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Patriotism, mândrie, sunt noţiuni atât de tocite primitiv în timpul comunismului, încât acum sunt aproape complet ignorate! Ce, Galaţiul nostru prăfuit şi uneori măturat, care suspină că nu are bani europeni pentru dezvoltarea turismului, dar în care cârciumarul gospodar nu se îndură să arunce măcar o cană de apă pe asfaltul încins când îi vin clienţii, ştie cu ce se poate lăuda? Unde-i rangul de sediu al primului organism european în România, Comisia Europeană a Dunării? Unde este amintirea acelui porto-franco, a fostului mare port european, a vestitului Şantier Naval Fernic, a sacrificiilor oraşului-martir decorat după luptele din 1918, când 400 de eroi (cam câţi şi la Termopile!) au oprit o armată rusească de 12.000 de tâlhari bolşevizaţi, decişi să schimbe soarta Istoriei, eroism recompensat de Franţa, cu Croix de la Guerre, şi Italia, cu Croce di Guerra?… Da, suntem, totuşi, un „oraş însemnat”. Numai că, în limba română, însemnată este personalitatea Cutare, dar însemnat poate fi, într-o încăierare de beţivani violenţi, şi Cutărică: el va purta semnul eroismului ori a relei-purtări, numai cei care ştiu adevărul despre el ar şti cum să-l aprecieze. Ori, asta ar trebui să se întâmple şi cu noi pentru a ne iubi (spun „vorbă mare”?) oraşul! Mai ales că „însemnat” e şi cel născut, săracul, cu vreun beteşug, despre care se credea însă că ar fi semnul unui rău caracter sau al unei lipse molipsitoare de noroc…

Într-o vreme în care şi cărţile zac în rafturi ca în nişte cimitire nevizitate, treci pe lângă case unde, pe lângă „pedigree” (anul vechi al ridicării, arhitectul, nume cunoscut, proprietarul – o fostă personalitate) s-au petrecut şi lucruri importante. La Biblioteca „V. A. Urechia”, de pildă, luceau reprezentanţii Comisiei Europene, în clădirea CFR-ului de pe Domnească, fără nicio legătură cu vatmanul Spiridon Vrânceanu de pe soclu, a funcţionat cândva Primăria „comunei” urbane Galaţi, iar în casa avocatului Costache Plesnilă, primar, acum sediul „Vieţii libere”, a funcţionat sindicatul jurnaliştilor în perioada interbelică… Locul de lângă Casa Corpului Didactic unde a căzut prima bombă în 1916, cel de lângă „Spicul”, unde a „murit” Piaţa Regală, Vadul sacalelor, ultima stradă păstrată din acea zonă bombardată, fostul aeroport de pe Coşbuc (de ce nu „strada Aeroportului”?), maidanul unde a fost casa lui Tardini, zone istorice – şi de mare artă de la „Eternitatea” şi câte şi mai câte - ar trebui semnalate. Să poţi citi trecutul onorant pe o plăcuţă. Iar până acolo ar trebui să existe măcar „un semn”! Semnele care arată unde este Grădina Botanică, una dintre rarele excepţii, nu te îmbie însă nici ele cu imagini apetisante. Ne fac semn însă meşterii de la fast-food-uri: panouri explicite, cu fotografii şi inscripţii atractive, din care afli şi preţul. Haleala cu e-uri este astfel promovată exact aşa cum ar trebui promovat şi Galaţiul. Dacă oraşul ar fi „însemnat” pentru noi, cei care nu prea vrem să ştim prea multe, însă trecem de multe ori fără să lăsăm în urmă SEMN…

Citit 1358 ori Ultima modificare Joi, 08 August 2013 19:05

3 comentarii

 • postat de Radu de Galati
  Vineri, 09 August 2013 19:17
  220.239.171.***
  Cand asa zisii Galateni vor fi pregatiti sa inteleaga adevarul despre trecutul lor in aceeas zi cu prezentul, poate si zic poate, noile generatii isi vor redefini menirea.
  Bolsevismul instaurat in Galati cu mult timp inainte venirii trupelor rusesti sau SOVIETICE cum prefera unii sa spuna, a lasat urme ce nu vor dispare niciodata din istoria blestemata a acestor locuri. Realitatea este ca acel vatman sau hamal de port a existat si in opinia mea merita aceeasi cinste si onoare ca si Eminescu cu sau fara mana. A ne invrajbi unii contra altora pe baza eroilor ROMANI sau locali nu ar face alta ceva decat sa continuam procesul de bolsevitizare descris prea bine de Ion Coja in paginile lui numite http://secareanu.wordpress.com/2012/03/09/ion-coja-despre-proiectul-israel-in-romania/?blogsub=confirming#subscribe-blog si luat in deradere de cei ce ne conduc precum si de formatorii de opinii din zilele noastre.
  Patriotismul din zilele noastre se pedepseste cu ani grei de inchisoare iar inchisoarea este unde si adevarul este inchis si pazit de capcauni pentru a nu vedea lumina soarelui. Minciuna cutreera lumea in lung si-n lat in numele Globalizarii de care multi Galateni habar nu au decat in momentul in care va fi prea tarziu. Preocuparea Galateanului de a supravetui in aceste timpuri noi face sa se vada ghenele de gunoi mai la orice coltz de strada si soarta noastra este dictata nu de reprezentantii autoritatilor locale care primesc ordin tot de SUS, nu de alesii poporului care au inteles clar ca Romania este in mainile agenturilor straine mentionate de Ceausescu cu limba de moarte. Atata timp cat romanii sunt tratati cu dispretz si minoritatile detin functii bine platite in stat, patriotism in romania nu va exista.
  Un inceput de patriotism s-a vazut in '89 cand de frica timpurilor acel patriotism a fost decimat sistematic si simplu de oportunistii care exista in fiecare natie. A fi nationalist sau patriot in Romania este considerat a fi o crima in zilele de azi iar maine aceasta crima va fi numita terorism de noii formatori de opinie ai neamului.
  Se pare ca a vorbi de patrie si popor deja e o bataie de joc, un gest de anti nomenclatura, anti sistem sau anti semiti. Poate ca ne-am nascut prea devreme sau prea tarziu pentru asa ceva. Exemplile date de Cilinca nu face alta ceva decat sa ne aduca aminte ca inca mai existam cu o mentalitate veche intr-un oras nou.
  Tarile dezvoltate care au un patriotism bine pus la punct inca mai au scoala bunicilor deschisa chiar daca orasul lor a fost ras de pe fata pamantului in timpul razboiului. In Galati si in Romania in multe locuri, oamenii bat din palme cand scoala bunicilor este daramata sau chioscul de la coltul strazii este daramat. In alte tari astfel de lucrusri nu se intampla si de aceea generatiile isi aduc aminte de ai lor din diferite timpuri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLI
  Vineri, 09 August 2013 04:59
  62.107.23.***
  Citez ;*Unde-i rangul de sediu al primului organism european în România, Comisia Europeană a Dunării? Unde este amintirea acelui porto-franco, a fostului mare port european, a vestitului Şantier Naval Fernic, a sacrificiilor oraşului-martir decorat după luptele din 1918, când 400 de eroi (cam câţi şi la Termopile!) au oprit o armată rusească de 12.000 de tâlhari bolşevizaţi, decişi să schimbe soarta Istoriei, eroism recompensat de Franţa, cu Croix de la Guerre, şi Italia, cu Croce di Guerra?* Domnule Cilinca ,jumatate din raspuns il dati in prima fraza , le-au distrus comunismul iar a doua jumatate de raspun este ca ,datorita galatenilor ,comunismul mai rezista la Galati ,prin metalitate si alesi, Consider ca aceasta este principala explicatie pentru degradarea continua a orasului.Dovada ca este asa ,o furnizati chiar dumneavoastra mentionand statuia vatmanului din centrul orasului ,ce o fi mai cautand acolo ( mai este una si prin port care reprezinta acelasi simbol)? De ce in oras mai exista o strada a Colectivistilor ( colectiva fiind fanionul distrugerii satului romanesc de catre comunisti) ?Scrieti despre turism ,ce raspuns poaye da un ghid ,vizavi de ce simbolizeaza obiectele respective ,unui turist ,coborat de pe o nava de croaziera pe Dunare ,turist care isi permite calatoria datorita societatii impotriva carora au lupta si vatmanul si docherul ? Dar parintii ce raspuns dau copiilor ,la aceiasi intrebare ? Turistul pleaca avand convingerea ca in Galati , cei care fac greva si tulburari proletare sunt la mare cinste si li s-au ridicat statui iar copii cu indoctrinare despre lupta proletara .Locul acestor statiu ,placute de strazi ,este la muzeul de istorie ,sectiunea rau.( poate si al multor politicieni)Dupa cum merg lucrurile cred ca nimic nu poate fi schimbat decat dupa ce generatia ultimului purtator al cravatei rosii de pioner va ajunge in *zona de mare arta de la Eternitatea .....*.Singura nadeje sunt generatiile nemancrutizate de comunism ,generatii care daca nu vor schimba din temelii sistemul instalat de emanati nu vor avea nici o sansa si mai bine ar pleca in masa , la fel cum plecau ,in veacurile trecute , locuitorii din orasele lovite de ciuma .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 09 August 2013 01:30
  79.116.107.***
  Tara este mancata de hoti... vardistii au dat mana cu ei... orasul este mort... ce-l mai invie este noile presuri asfaltice... butiquirile aparute dupa revolutie cu apetisantele sucuri colorate si cancerul COCA COLA! PEPSI! ETC ETC Au inlocuit Briftcor, strugurel si alte bauturi autohtone realizate din fructe naturale macerate nu din droguri artificiale! Traim intr-o epoca a singuratatii si tehnoligiei... a falsurilor si nonvalorilor televizate si mediadizate... de la pitipoaca X la pitiponcu Y... de la inter-lupul X la santajistul jejos cu banii la negru si minte cat 1 BIT Z.
  vorbelele lui Ada Milea inca graiesc adevarul:... nu stii care-i politia si care-s hotii!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.