Dilema lui Gigi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-am petrecut sfârşitul de săptămână cu Gigi. Odiseea patronului Stelei, păstrat la răcoare în weekend, a alungat plictiseala preocupărilor legate de preşedinte şi familia sa, de procesul lui Popoviciu şi discuţiile despre serviciile secrete, de mărime completă sau reduse doar la „doi şi- un sfert”.

România s-a împărţit sentimental în două tabere care strigă de trei zile una către cealaltă. Ba să fie eliberat Becali, ba să plătească toate oalele sparte, pe care nu le-a achitat de câţiva ani buni încoace. 

„Războinicul Luminii” nu este nici pe departe un mieluşel în domeniul afacerilor şi nici al practicării dreptăţii după cum îl duce capul şi cum îi permite buzunarul. Însă, gura l-a deservit întotdeauna.

Celebrul personaj afacerist, sportiv, mecena, om de afaceri şi alte alea nu s-a sfiit niciodată să-şi povestească faptele de vitejie pe la toate televiziunile. Nici despre maşina furată şi recuperată nu s-ar fi ştiut nimic, dacă Gigi Becali nu s-ar fi lăudat cu puterea sa de a-şi face singur dreptate. Habar nu am dacă articolele de lege menţionate sau probele de la dosar justifică reţinerea lui în arestul poliţiei. Şi, după câte  teorii s-au avansat, chiar nu mai are rost să tragem noi concluzii.

Luni după-amiază, problema se va regla în sala de judecată şi vom avea suficiente detalii  asupra derulării procesului. Ceea ce nu înţeleg eu, ca simplu cetăţean, că tot e în vogă expresia asta, este apariţia în prim plan a hoţilor sechestraţi în ianuarie(!?) care, culmea, se află în libertate.

Pe lângă lovitura teribilă care a ţintit direct în orgoliul lui Gigi, siguranţa cetăţenilor  pare destul de greu de apărat când hoţii cu patalama se ocupă, la televizor, cu denunţuri în direct la adresa păgubaşilor. Indiferent cât de mult ne place sau ne displace guralivul Gigi, faptul că hoţii sunt liberi, iar el reţinut, jigneşte pe orice om de bun simţ din România.

Este adevărat că nimeni nu trebuie să-şi facă singur dreptate, iar la noi cultivarea unor astfel de atitudini ar putea deveni de-a dreptul periculoasă. Vă daţi seama ce ar însemna ca toţi nemulţumiţii de politicieni, de patroni, de poliţişti sau magistraţi, şi slavă Domnului, sunt destui şi motive există gârlă, să acţioneze cum îi duce mintea? Ne-am da zilnic unii altora în cap pe stradă.

Dar într-o ecuaţie cu două necunoscute - cel care a furat şi cel care şi-a făcut singur dreptate - ambele trebuie rezolvate prin aceeaşi metodă. Nu poţi întări autoritatea legii acţionând într-o singură direcţie.

Existenţa clanurilor de mafioţi este clară. Puterea lor este certă. Dacă le dai în mână arma legii şi faci pact cu ei pentru a curăţa doar o parte a societăţii, nu faci altceva decât să-i ajuţi.

Pactul cu Diavolul nu te apropie de cele sfinte. Aşa că hoţii ar fi trebuit să fie acolo unde este şi Becali, dacă tot ne spargem în figuri cu dreptatea şi legea în mână.

Noţiuni care nu l-au aruncat după gratii pe celebrul Costel Iancu, pedelistul craiovean ce a sechestrat şi torturat o persoană şi era cât pe ce să conducă Îmbunătăţirile Funciare. E cercetat în stare de libertate…

Judecata cu dublă măsură, în cazuri similare, nu are cum să nu te pună pe gânduri. Dar noi, poate, vom găsi un răspuns şi la această întrebare.

Însă bietul Gigi va afla vreodată cu cine nu trebuia să stea la masă? Pentru că acum are de ales între cei care i-au furat maşina şi „prietenul” său, preşedintele Traian Băsescu.

Citit 1097 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.