Statul te minte, te fură şi te-njură

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cred că suntem singura ţară din lumea civilizată în care tocmai cei din vârf îşi permit să încalce legile! E incredibil cu câtă nonşalanţă un guvern şi-a asumat răspunderea pe o lege a învăţământului, vârâtă pe gât, la vremea respectivă, actorilor actului educaţional, elevii şi profesorii, pentru ca apoi să se dezică de cea mai importantă prevedere conţinută de acest document: acordarea a 6 la sută din PIB. N-a fost respectată nici de PDL, cel care a girat-o, dar nici de cei care au urmat, ca şi cum supunerea faţă de actele oficiale se aplică doar prostimii, nu şi lor, mai-marilor noştri. Ei găsesc fonduri infinite când vine vorba de fituit bani pe prostii care să le încarce lor buzunarele de comisioane, dar nu se pune niciodată problema să se achite de obligaţiile legale pe care şi le iau faţă de noi, alegătorii.

Tot în Legea Educaţiei se pomenea că fiecare copil născut în România va primi cadou din partea statului câte 500 de euro, care să-i fie de ajutor în desăvârşirea sa ca cetăţean responsabil. 2014 este al patrulea an când prevederea nu se va aplica. Aceste amânări par să nu mai aibă sfârşit, iar politicienii, fie ei la guvernare sau în opoziţie, se ascund după criza economică. Faptele lor nu pot fi, însă, categorisite decât nişte furturi calificate.

E la mintea cocoşului, că prin neacordarea celor 6 la sută din PIB, suntem furaţi cu toţii, pentru că şcolile în care învaţă copiii noştri nu au dotări, dar au profesori blazaţi, pentru că abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Suntem furaţi pentru că ne dorim ca fiii noştri să aibă parte de educaţie ca-n ţările civilizate, iar pentru asta trebuie să scoatem bani din buzunar. Şi nu profesorii sau directorii de şcoli sunt vinovaţi pentru asta! Cei care-i blamează uită că nu mai e în firea lucrurilor să se facă învăţământ doar cu creta şi cu tabla. E trist că guvernanţii au lansat o pastilă, acum câţiva ani, pe vremea când profesorii mai ieşeau cu entuziasm în stradă să-şi ceară drepturile, cum că ei ar fi marii evazionişti ai naţiei, prin meditaţiile pe care le practică. O gogoaşă pe care o înghit şi astăzi mulţi oameni, care uită că treburile merg prost în ţara asta nu din cauza dascălilor, ci din cauza celor cocoţaţi în vârf pe promisiuni mincinoase.

În timp ce de pe urma meditaţiilor a avut de profitat un profesor, dar şi un copil şi familia lui, de pe urma deciziilor guvernanţilor noştri nu profită decât ei înşişi şi clica lor politică. Nu de faptul că profesorii reuşesc şi ei sa-şi cârpească sărăcia prin pregătiri la domiciliu ar trebui să ne împiedecăm, ci de conturile grase şi de nesimţirea celor care ne-au vândut până şi viitorul copiilor. Spre ei ar trebui să ne canalizăm furia şi frustrările, ei sunt adevăratul motiv pentru care ne merge prost, nu oamenii de alături, care ca şi tine sau ca oricine se zbat cu disperare să facă faţă acestor vremuri.

Ar trebui să ne fie clar odată pentru totdeauna: ei ştiu că principiul "dezbină şi stăpâneşte" funcţionează foarte bine. Au dovedit-o de nenumărate ori chiar în istoria apropiată, cea postdecembristă. O încearcă şi acum. Oamenii din Sănătate şi din Învăţământ au ieşit în stradă. Ca să nu-şi unească forţele şi să devină mai puternici, Guvernul le dă medicilor rezidenţi burse de 150 de euro pe lună, iar profesorilor debutanţi doar zece la sută dintr-un salariu de mizerie. Oameni buni, nu între voi ar trebui să vă înjuraţi!

Citit 1156 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 22:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.