Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Cred că suntem singura ţară din lumea civilizată în care tocmai cei din vârf îşi permit să încalce legile! E incredibil cu câtă nonşalanţă un guvern şi-a asumat răspunderea pe o lege a învăţământului, vârâtă pe gât, la vremea respectivă, actorilor actului educaţional, elevii şi profesorii, pentru ca apoi să se dezică de cea mai importantă prevedere conţinută de acest document: acordarea a 6 la sută din PIB. N-a fost respectată nici de PDL, cel care a girat-o, dar nici de cei care au urmat, ca şi cum supunerea faţă de actele oficiale se aplică doar prostimii, nu şi lor, mai-marilor noştri. Ei găsesc fonduri infinite când vine vorba de fituit bani pe prostii care să le încarce lor buzunarele de comisioane, dar nu se pune niciodată problema să se achite de obligaţiile legale pe care şi le iau faţă de noi, alegătorii.

Tot în Legea Educaţiei se pomenea că fiecare copil născut în România va primi cadou din partea statului câte 500 de euro, care să-i fie de ajutor în desăvârşirea sa ca cetăţean responsabil. 2014 este al patrulea an când prevederea nu se va aplica. Aceste amânări par să nu mai aibă sfârşit, iar politicienii, fie ei la guvernare sau în opoziţie, se ascund după criza economică. Faptele lor nu pot fi, însă, categorisite decât nişte furturi calificate.

E la mintea cocoşului, că prin neacordarea celor 6 la sută din PIB, suntem furaţi cu toţii, pentru că şcolile în care învaţă copiii noştri nu au dotări, dar au profesori blazaţi, pentru că abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Suntem furaţi pentru că ne dorim ca fiii noştri să aibă parte de educaţie ca-n ţările civilizate, iar pentru asta trebuie să scoatem bani din buzunar. Şi nu profesorii sau directorii de şcoli sunt vinovaţi pentru asta! Cei care-i blamează uită că nu mai e în firea lucrurilor să se facă învăţământ doar cu creta şi cu tabla. E trist că guvernanţii au lansat o pastilă, acum câţiva ani, pe vremea când profesorii mai ieşeau cu entuziasm în stradă să-şi ceară drepturile, cum că ei ar fi marii evazionişti ai naţiei, prin meditaţiile pe care le practică. O gogoaşă pe care o înghit şi astăzi mulţi oameni, care uită că treburile merg prost în ţara asta nu din cauza dascălilor, ci din cauza celor cocoţaţi în vârf pe promisiuni mincinoase.

În timp ce de pe urma meditaţiilor a avut de profitat un profesor, dar şi un copil şi familia lui, de pe urma deciziilor guvernanţilor noştri nu profită decât ei înşişi şi clica lor politică. Nu de faptul că profesorii reuşesc şi ei sa-şi cârpească sărăcia prin pregătiri la domiciliu ar trebui să ne împiedecăm, ci de conturile grase şi de nesimţirea celor care ne-au vândut până şi viitorul copiilor. Spre ei ar trebui să ne canalizăm furia şi frustrările, ei sunt adevăratul motiv pentru care ne merge prost, nu oamenii de alături, care ca şi tine sau ca oricine se zbat cu disperare să facă faţă acestor vremuri.

Ar trebui să ne fie clar odată pentru totdeauna: ei ştiu că principiul "dezbină şi stăpâneşte" funcţionează foarte bine. Au dovedit-o de nenumărate ori chiar în istoria apropiată, cea postdecembristă. O încearcă şi acum. Oamenii din Sănătate şi din Învăţământ au ieşit în stradă. Ca să nu-şi unească forţele şi să devină mai puternici, Guvernul le dă medicilor rezidenţi burse de 150 de euro pe lună, iar profesorilor debutanţi doar zece la sută dintr-un salariu de mizerie. Oameni buni, nu între voi ar trebui să vă înjuraţi!

Citit 952 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2013 22:48

7 comentarii

 • postat de mario Joi, 14 Noiembrie 2013 21:24 95.76.34.*** Link la comentariu
  0
  1

  cel mai bun articol citit vreodata

  Raportează
 • postat de nemultumit Joi, 14 Noiembrie 2013 16:48 89.136.186.*** Link la comentariu
  0
  3

  Foarte bine spus. Si, asa este, nu profesorii sunt vinovati pentru asta. Dar....creta si tabla vor ramane intotdeauna cel mai bun material didactic. Generatiile de adulti uimesc Occidentul cu pregatirea lor. Cei mai tineri, victime ale "metodelor moderne" nu mai stiu nici sa scrie de mana.
  Einstein n-a invatat de pe tableta.
  Felicitari pentru editorial.

  Raportează
 • postat de adrian Joi, 14 Noiembrie 2013 13:58 86.127.208.*** Link la comentariu
  0
  5

  Guvernantii mint si nici nu au curajul sa faca o reforma in invatamant .Sunt oare necesare atatea licee cand nu se ocupa locurile la admitere la unele,si nu ia nici un elev bacul la ele?Ar trebui micsorat numarul lor ,atunci ar aparea si concurenta la admitere(la cele ramase) si ar creste si calitatea elevilor si liceelor.Iar atunci nu ar mai fi nevoie de suplinitori,profesorii ramasi fiind redistribuiti unde e nevoie in sistem de ei.De asemenea un profesor care are multi elevi olimpici ar trebui retribuit cu minim 1000 de euro pe luna minim (plus premieri de fiecare data cand un elev obtine rezultate remarcabile) ca sa traiasca decent si sa simta ca e respectat .Din aceste reduceri de costuri cu liceele neperformante (care consuma fonduri cu intretinerea lor,curent ,caldura,apa si salarii)Nu ca acum, toti sunt platiti la fel chiar daca fac sau nu performanta(cu elevii).ii demotivezi profesional.Plus ar trebui depolitizate scolile (numirile de directori sa nu mai fie politice ci prin concurs corect nu aranjat)

  Raportează
 • postat de AURELIAN Joi, 14 Noiembrie 2013 11:41 82.137.8.*** Link la comentariu
  0
  5

  De cand Romania este tara civilizata ?

  Raportează
 • postat de Educaţia Joi, 14 Noiembrie 2013 07:42 89.137.139.*** Link la comentariu
  3
  6

  @Zalmodegikos, nu ai perceput că învăţământul este ultima redută care cade. Şi cade nu atât pentru că personalul didactic este blazat (el îşi face încă datoria) ci pentru că s-a prăbuşit şi a fost înmormântată baza, adică economia. Starea proastă a învăţământului este cu atât mai accentuată cu cât urcăm pe scara educaţională. Elevii de liceu/şcoală de calificare îşi dau seama că învaţă degeaba, că nu vor avea unde să se angajeze după şcoală. Pentru a monta termopane şi plăci termoizolante, pentru a fi hamal în depozitele şi şantierele de construcţii (vile) în ţară precum şi pentru a culege căpşuni în Spania nu e nevoie de multă carte.
  Spuneam că învăţământul este ultima redută şi că încă nu s-a prăbuşit. Tot în acest ziar s-a scris foarte recent că în judeţul nostru s-au întors mulţi copii care şi-au început şcoala în Spania sau în Italia. Sunt mult în urmă iar cadrele didactice şi ei, copiii, trebuie să facă eforturi f. mari ca să-i ajungă pe cei care şi-au început şcoala aici.

  Raportează
 • postat de Zalmodegikos Joi, 14 Noiembrie 2013 07:04 109.166.135.*** Link la comentariu
  1
  5

  In general un popor are conducatorii pe care-i merita. Cand ne vom schimba atitudinea fata de munca si vom invata sa ne facem treaba cum trebuie atunci putem avea si pretentii.

  Raportează
 • postat de Educaţia Joi, 14 Noiembrie 2013 06:38 89.137.139.*** Link la comentariu
  2
  11

  Felicitări pentru articol! O analiză pertinentă; puncte de vedere pertinente; "urecheli" pertinente. Coroborând cu articolele anterioare, nici nu ar mai fi altceva de adăugat. Vor sări însă comentatorii plătiţi din cabinetele parlamentarilor cu tot felul de invective (cuvinte şi expresii mârlăneşti).

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.