Abureală ca să ne ia mai întâi banii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

M-a sunat ieri un prieten ca să mă tragă de urechi elegant pentru faptul că nu am spus chiar totul legat de convenţiile de facturare individuală în textul publicat ieri pe această temă în "Viaţa liberă". Pe scurt, reproşul amical se referea la faptul că nu se explica concret ce se va întâmpla în relaţia client-asociaţie-Apaterm după ce aceste convenţii vor fi semnate de clienţi(i) furnizorului local de agent termic. Aşa că profit de acest spaţiu destinat opiniilor pentru a da o serie de detalii şi, evident, pentru a exprima şi un punct de vedere, interzis de regulile stricte ale textelor de informare.

Clienţii Apaterm care vor semna aceste convenţii individuale nu înseamnă că ies din Asociaţia de proprietari. Ei rămân parte din asociaţie, singura care are dreptul de a face contracte cu furnizorii. Doar că asociaţia va fi "sărită" de pe traseul banilor. În rest, lucrurile rămân la fel: citirea apometrelor de apă caldă se va face ca şi până acum, repartizarea costurilor pentru căldură se va face tot de către firmele specializate. Pe baza acestora, Apaterm va face o factură pe numele clientului, cu care are un contract de furnizare mijlocit de asociaţie, şi cu care are o convenţie de plată ce funcţionează ca anexă la acest contract.

Din punctul meu de vedere, aceste convenţii înseamnă rezolvarea a cel mult jumătate din probleme. Ce nu rezolvă semnarea acestei convenţii este, din păcate, ceea ce doare cel mai mult pe consumatorul Apaterm: stabilirea cu exactitate a consumului real şi a unui preţ decent, pe măsura serviciilor furnizate. Aceste convenţii ajută Apaterm să încaseze mai mult de la populaţie, dar nu ajută şi populaţia să aibă parte de servicii de calitate. Mă rog, nu îndeajuns de mult. De exemplu, cum s-au gândit cei de la Apaterm să rezolve problema apei calde care trebuie să curgă jumătate de oră pe ţeavă ca să se încălzească suficient pentru un duş? Cum s-au gândit cei de la Apaterm să rezolve problema spinoasă a "căldurii din părţi", o invenţie absolut imbecilă şi, din păcate, legiferată, a sistemului românesc de termoficare? Cum s-au gândit cei de la Apaterm să rezolve problema facturilor încărcate de firmele de repartizare a costurilor, care folosesc nişte metode de calcul pe care nici măcar Einstein nu le-ar putea înţelege? Şi mai sunt întrebări la care răspunsul nu se află în acest convenţii individuale de plată.

Din punctul meu de vedere şi cred că din punctul de vedere al oricărui om cu capul pe umeri, înainte să pretinzi bani prin convenţii directe, e musai să asiguri o modalitate de măsurare corectă a produsului pe care îl livrezi. O modalitate clară, precisă, pe care să o înţeleagă şi Einstein, şi Gicu de la Sculerie. Altfel, credibilitatea ta ca instituţie se duce de râpă pentru că, în loc să corectezi problemele de esenţă ale sistemului, tu umbli să iei cât mai repede banii şi, eventual, cât mai mulţi. Nicio firmă serioasă nu se gândeşte la bani înainte să îşi asigure clienţii că plătesc un preţ corect, că plătesc exact ceea ce consumă. Iar la noi sigur mai durează ani până se găseşte o soluţie.

Citit 1510 ori Ultima modificare Vineri, 04 Aprilie 2014 17:17

7 comentarii

 • postat de galatean Duminică, 06 Aprilie 2014 23:28 92.80.149.*** Link la comentariu
  0
  3

  1) NIMENI pe aceasta lume nu va poate obliga sa incheiati un contract sau o conventie individuala de plata.
  2) Atat contractele si cu atat mai mult astfel de intelegeri/conventii individuale incheiate prin incalcarea vointei uneia din partile semnatare AR FI NULE DE DREPT.
  2) SUNT NULE DE DREPT orice intelegeri/conventii individuale de plata care sunt semnate de proprietarii de apartamente care sunt inselati/pacaliti cu privire la avantajele/drepturile/consecintele/obligatiile ce decurg din aceste documente - INTRUCAT aceste conventii individuale de plata AR FI INCHEIATE PRIN DOL.
  3) SUNT NULE DE DREPT orice intelegeri/conventii individuale de plata care sunt semnate de proprietarii de apartamente care sunt amenintati /supusi la presiuni de orice fel INTRUCAT aceste conventii individuale de plata AR FI INCHEIATE PRIN CONSTANGERE.
  3) Din intelepciunea populara romaneasca: MAI BINE SA PREVII DACAT SA VINDECI; DE CE SA TE LEGI LA CAP DACA NU TE DOARE; PAZA BUNA TRECE PRIMEJDIA REA; CINE NU BELESTE OCHII .....;
  4) CONCLUZIE 1: Mai bine nu semnati nimic decat sa pierdeti apoi o gramada de timp, bani si nervi ca sa va eliberati din sclavia acestor conventii imbecile (exemplu: sa mergeti in instanta pt. a se constata nulitatea conventiilor individuale de plata + sa pierdeti timp si bani + sa aveti parte de ani de zile de stres + sa renuntati la dreptul la viata privata + sa renuntati la dreptul a va hotara singuri nivelul de confort pe care vi-l puteti permite etc).
  5) CONCLUZIE 2: Scapati de Apaterm (debransare) si scapati de asociatiile de proprietar (desfiintare prin semnaturile a 50 la suta + 1 din numarul de proprietari din fiecare asociatie).

  Raportează
 • postat de mihai Duminică, 06 Aprilie 2014 20:26 82.159.95.*** Link la comentariu
  0
  2

  Daca am curent electric, gaz si apa rece nu am nevoie de mai mult. Apa calda si incalzirea centralizate sunt un lux pagubos ce sunt dificil de contorizat ce vor crea mereu probleme. Oare este atat de greu de inteles ca toate tipurile de centralism au fost si sunt utopii. Fiecare individ consuma cat vrea si cat il tine buzunarul si plateste exact cat consuma, fiecare individ are dreptul sa-si planifice consumurile functie de venituri si probleme sale personale. Ma intreb de ce alegem indivizi care nu au minima idee a nevoilor primordiale ale ceatenilor. Sunt deja 25 de ani decand ne invartim in jurul aceleasi probleme a administrarii paguboase cu apa calda menajera si de incalzire a locuintelor. Suntem rau batuti in cap si de soarta, defapt asa suntem in realitate noi romanii, ce falsa idee ne-a creat despre noi propaganda comunista, eram mandri nevoie mare, traiam mai linistiti cand ascultam de stapan, acum cand suntem chipurile liberi de o propaganda obosioare nu stim sa ne organizam si de fapt nu stim ce vrem. Asteptam in continuare sa ne ofere mijloacele de trai partidul de la guvernare. Daca Pavlov nu descoperea reflxele conditionate folosind cainii, sigur perioada postdecembrista la romani ar fi fost un prilej de a demonstra reflexele de dependenta a populatiei de cei aflati la guvernare. Sunten intr-o continua asteptare, mereu altcineva poarta vina ca noi traim rau,in totalitate suntem o masa amorfa blegita si buna de manipulat acceptand sirul nesfarsit al gangavelilor administratiilor locale si centale

  Raportează
 • postat de Deontologul neremunerat Duminică, 06 Aprilie 2014 15:39 78.96.255.*** Link la comentariu
  0
  2

  Domnule Marius Tuca, recunosc cu mana pe inima, ca nu vreau, sub nici o forma, sa va fac rau. Dar, articolul de fata, unul foarte bun de altfel, ma determina sa afirm ca sunteti un jurnalist de bun simt si respectati regulile deontologice ale meseriei. Desi, nici un om nu-i fara de pacat, dumneavoastra, ati demonstrat in editorial, ca se poate sa scrii la ziar si corect (din toate punctele de vedere). Avand in vedere ca in trecut, am avut aprecieri la adresa unei colege de redactie si in prezent ea nu mai lucreaza in societate (nu cunosc motivele), am sa declar, la final, acest comentariu, un pamflet. Intre timp, poate apucati sa materializati proiectul cu salarizarea si competentele profesionale ale diriguitorilor Apaterm. Ar fi necesar, pentru galateanul de rand, care, vrea sa stie pentru cine si pentru ce plateste anumite servicii publice, care ar trebui sa fie bune din punct de vedere calitativ. Suntem, totusi, in 2014! In Europa capitalista si vorbim atat de des despre transparenta... Acest text a fost gandit, conceput si scris ca un pamflet. Va rog sa fie consumat ca atare!

  Raportează
 • postat de Marius Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 16:21 5.13.189.*** Link la comentariu
  2
  3

  Ioane, ia reciteste-te: " Daca ca se pleaca "by default" de..." si mai departe, "oricum sunt un um cu frica lui Dumnezeu-Apaterm...". Dupa injuriile si limbajul trivial folosit se vede ca Dumnezeul tau e Dumnezeu-Apaterm, era inutil sa o mai precizezi.
  Nu pot sa te intrb decat: Ioane, doare rau ma?

  Raportează
 • postat de Claudiu Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 10:51 5.13.209.*** Link la comentariu
  3
  2

  Stop joc: noi vrem sa traim la etajul 7 ca in curtea proprie de la tara. NU SE POATE. Si nu e vorba de ce vrea si ce face sau nu un local. Uitati de Apaterm, de Primarie, de Apa Canal. Mergeti la PARLAMENTARI. Pina cind nu modifica legislatia referitoare la condominiu, nu se poate face nimic. Ca de exemplu:
  Articolul 10. Modificarea locuinţelor (încăperilor) în condominiu
  (1) Asociaţia de coproprietari, cu întrunirea a 2/3 din numărul total de voturi, poate adopta decizia privind îmbunătăţirea confortului clădirii, inclusiv instalarea boilerelor cu apă caldă, INCALZIRII CENTRALE, ascensoarelor etc. INDIFERENT de natura intervenţiilor, se va menţine aspectul armonios şi UNITAR al întregii clădiri.
  Or, aici nu e vorba de cum interpretam NOI ci aia de la Bucuresti

  Raportează
 • postat de ion de la raion Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 10:09 5.13.132.*** Link la comentariu
  1
  4

  Domnule Tuca, v-am apreciat dintotdeauna (de cand va citesc articolele), modul in care ganditi.

  Am pus o intrebare dedesubtul articolului cu pricina, ce-i drept, intr-un limbaj trivial, cumva fortat de altii care inteleg gresit libertatea asta. Oricum, asta nu este un motiv serios, drept pentru care, pentru care imi cer scuze public pentru limbajul folosit.

  Intrebarea era: ce se intampla daca refuz explicit sa semnez acea conventie de plata cu Apatermul ?

  Va rog sa-i intrebati pe "factorii de decizie" treaba asta. Daca ca se pleaca "by default" de la premiza semnarii conventiei, eu cel putin, nu cred ca este in regula. Va fi o forma de sclavie legiferata si "va deschide cutia Pandorei" pentru alte abuzuri.

  Eu, cel putin, la ora actuala, nu am niciun motiv sa inchei acea conventie de plata. Avand in vedere faptul ca oricum sunt un um cu frica lui Dumnezeu-Apaterm (platesc la timp), insa oricat de fierbinte ar fi turul, returul de incalzire este rece forever (jumatatea de jos a caloriferului este rece in permanenta), chiar nu mai vreau un stres pe cap.

  Raportează
 • postat de BURUIANA Sâmbătă, 05 Aprilie 2014 09:37 5.13.204.*** Link la comentariu
  3
  4

  centrale propii de apartament si desfiintarea asociatiilor de locatari rezolva situatia!
  daca tot asociatiile rezolva si calculeaza lista cu debite nu rezova nici o branza!! LOCATARII VOR SA SCAPE DE ACESTE ASOCIATII DE LOCATARI MAFIOTE CARE S-A VAZUT DE CAND SUNT INFIINTATE NUMAI NECAZURIAU ADUS SI ADUC LOCATARILOR!!
  DACA NU SUNT CAPABILE SI CINSTITE SA COLECTEZE DIRECT BANII PENTRU CE MAI TREBUIE MENTINUTE?? PROPUN , CA UN SEF DE SCARA SA ESTIMEZE SI APOI LA 3LUNI APATERMUL SA FACA REGLAREA DEBITULUI ASA CUM SE FACE CU KILOVATII LA CURENTUL ELECTRIC CONSUMAT!
  SCARA SA SE AUTOGESTIONEZE DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERA SA-U SA SE GASEASCA O ALTA MODALITATE IN AFARA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI CARE LUCREAZA NECORECT SI PLATIM DEGEABA PRESEDINTE, ADMINISTRATORI, CENZORI ETC

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.